Škandál vo Francúzsku: Belgickí policajti prevážali utečencov cez hranice

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:54 • 2 min
Škandál vo Francúzsku: Belgickí policajti prevážali utečencov cez hranice

PARÍŽ - Francúzska polícia v utorok pri hraniciach s Belgickom zadržala svojich dvoch belgických kolegov, ktorí autom prevážali skupinu 13 migrantov. Francúzske médiá dnes spresnili, že šlo o migrantov, ktorých pár hodín predtým zadržali v Belgicku.

slovakia

left justify in out

Incident s belgickými policajtmi, ktorých vo Francúzsku vypočúvali pre podozrenie z "napomáhania ilegálnej migrácii", vyvolal hnev francúzskych úradov a napätie v diplomatických vzťahoch medzi oboma krajinami, konštatovala dnes vo svojom vysielaní francúzska spravodajská televízia BFMTV.

 

Podľa BFMTV sa prípad začal odvíjať v utorok ráno, keď vodič kamiónu idúceho z Francúzska kvôli podozrivým zvukom v nákladnom priestore svojho vozidla kontaktoval francúzsku políciu. Keďže sa však už nachádzal na belgickom území, zasiahnuť prišli belgickí policajti. Tí v aute našli 13 migrantov sýrskeho a irackého pôvodu, vrátane troch mladistvých, ktorí sa chceli dostať do Británie, ale nastúpili do nesprávneho kamiónu.

 

Belgicko od februára obnovilo kontrolu na svojich hraniciach. V prípade zadržania migrantov platí, že ich vráti čo najbližšie k hranici krajiny, odkiaľ prišli, čo v tomto prípade znamená francúzsko-belgickú hranicu.

 

Belgická polícia preto zadržaných migrantov naložila do dvoch dodávok, aby ich previezla k hraniciam s Francúzskom. Jedna z dodávok však - údajne nedopatrením - prešla až na francúzske územie, kde policajtov zadržali ich francúzski kolegovia a predviedli ich na výsluch na policajnú stanicu v Armentieres.

 

Výsluch trval štyri hodiny. Belgickí policajti počas neho uvádzali, že konajú na príkaz svojich nadriadených. Po výsluchu ich prepustili na slobodu. Migranti zostali vo väzbe, spresnila agentúra AP.

 

V súvislosti so zadržaním belgických policajtov ich odborárska organizácia upozornila na nedodržanie ich práv: šlo o flámsky hovoriacich policajtov a francúzska polícia im neposkytla tlmočníka. Nedostali ani advokáta či zápis z vypočúvania.

 

Belgické policajné zdroje sa incident snažili ospravedlniť tým, že od začiatku júla bolo v krajine zadržaných 2500 migrantov. To je podľa nich počet, ktorý neumožňuje upozorňovať francúzskych partnerov na každý ich prevoz k hraniciam.

 

Incident vyvolal ostrú reakciu francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva, ktorý si predvolal belgického veľvyslanca vo Francúzska a žiadal vysvetlenie. Kontaktoval aj svojho belgického kolegu Jana Jambona.

 

Francúzske médiá si však položili aj otázku, či je prípad z utorka prvý, keď sa belgickí policajti pokúšali previezť cez hranice s Francúzskom skupinu migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies