Škandál v Prievidzi: Kvôli investorovi premenovali ulicu po nacistovi

NETKY.SK • 30 September 2015, 10:15 • 2 min
Škandál v Prievidzi: Kvôli investorovi premenovali ulicu po nacistovi

PRIEVIDZA - Premenovaním Západnej ulice, ktorá je prístupovou cestou do parku v Prievidzi, na Max Brose sa zaoberá Okresná prokuratúra v Prievidzi.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú medializované informácie, na základe ktorých mal byť Max Brose, zakladateľ spoločnosti prichádzajúcej na hornú Nitru, členom nacistickej Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP). Pre TASR to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.

 

Zmenu názvu ulice odsúhlasil prievidzský mestský parlament na základe požiadavky investora na svojom rokovaní 22. septembra a v utorok (29.9.) sa jej spätným premenovaním na Západnú ulicu zaoberal opäť. Urobil tak na základe poslaneckého návrhu Martina Lukačoviča (Smer-SD), ktorý ho predložil aj za ostatných členov strany, pričom argumentoval práve možnou nacistickou minulosťou zakladateľa spoločnosti Brose.

 

"My sme, samozrejme, preverovali, kto je Max Brose, aby to nevyznelo tak, že bez nejakého preverenia si informácií sme predložili názvoslovnej komisii tento návrh. Komunikovali sme so zástupcami spoločnosti Brose, od nich sme dostali stanovisko, že bola do roku 2004 spracovaná vedecká štúdia, ktorá viaceré z tých obvinení nepotvrdila. Takisto tam bola informácia, že v roku 1949 v rámci Norimberských procesov nebol uznaný Max Brose za vinného. Druhou skutočnosťou, ktorú sme zobrali do úvahy, bolo to, že v meste Coburg, kde Max Brose žil, pracoval aj zomrel, sa touto vecou (premenovaním ulice po ňom, pozn. TASR) zaoberali 11 rokov a v marci tohto roku prijalo mestské zastupiteľstvo v Coburgu aj uznesenie, ktorým rehabilitovali Maxa Broseho," argumentoval na rokovaní zastupiteľstva vedúci kancelárie primátorky mesta Prievidza Alojz Vlčko.

 

Max Brose

 

img

 

Z 23 prítomných poslancov nakoniec návrh prievidzského poslanca za Smer-SD podporili piati členovia mestského zastupiteľstva, desiati boli proti a hlasovania sa zdržali ôsmi.

 

"Na to, že sa v niektorých slovenských mestách reprezentantom fašistického Slovenského štátu napríklad vztyčujú busty na námestiach, upozorňujeme dlhodobo. Poslanci z Prievidze to povýšili na novú úroveň oslavou nemeckého nacistu, naivne si mysliac, že tak zabezpečia investície pre mesto. Alebo možno chceli ukázať, že všetko je na predaj, aj morálka, záleží len na cene. Pre porovnanie - v litovskom Vilniuse pred pár dňami slávnostne pomenovali ulicu po miestnej knihovníčke, ktorá zachraňovala počas holokaustu židov. Snáď sa toho raz dočkáme aj u nás," reagoval na premenovanie ulice Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike prostredníctvom svojej hovorkyne Lucie Livschitz Kollárovej.

 

Viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina (Sieť) na rokovaní uviedol, že sa necíti na to, aby vyvodil závery voči osobe, ktorá je mŕtva niekoľko desiatok rokov. "Pokiaľ prokuratúra potvrdí, že to tak nemá byť, že sme pochybili, budeme sa problému opätovne venovať a naše rozhodnutie prehodnotíme," avizoval.

 

Nemecký výrobca komponentov pre automobily oficiálne ohlásil svoju investíciu v prievidzskom priemyselnom parku 11. mája. Výstavbu strategického závodu za viac ako 50 miliónov eur chce začať tento rok v októbri, výrobu na budúci rok v lete. V prvej fáze projektu plánuje vytvoriť viac ako 600 pracovných miest, v rámci ďalších fáz realizácie projektu by ich malo byť postupne až 3000.

 

Max Brose (1884 - 1968) bol od roku 1933 členom nacistickej strany NSDAP. Jeho fabriky vyrábali vojenskú techniku a muníciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona