Škandál v Nemecku: Tajné služby zabezpečovali povolenie na pobyt pre niektorých migrantov

NETKY.SK • 23 September 2016, 11:04 • 2 min
Škandál v Nemecku: Tajné služby zabezpečovali povolenie na pobyt pre niektorých migrantov

BERLÍN - O poznatkoch nemenovaného spolupracovníka nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), v zmysle ktorých došlo z iniciatívy tajných služieb v rokoch 2009-2013 k vydaniu povolení na pobyt v Nemecku viacerým migrantom, sa dozvedeli pri hearingu v Berlíne členovia vyšetrovacieho výboru tamojšieho parlamentu, ktorý skúma zhromažďovanie údajov zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom internetové vydanie denníka Bild. Podľa zverejnených informácií išlo o tri až štyri prípady, keď boli migranti po získaní povolenia na pobyt využití pre účely tajných služieb.

 

Uvedený spolupracovník BND pôsobil v období rokov 2003-2013 na pracovisku pre výsluchy, ktoré v spolupráci s americkou vojenskou tajnou službou DIA (Obranná spravodajská agentúra) až do svojho zániku v lete 2014 preverovalo žiadateľov o azyl z hľadiska informácií z ich krajín pôvodu, využiteľných tajnými službami.

 

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), v ktorom mala BND svoje kontaktné pracovisko, poskytoval spravodajcom protokoly z tých výsluchov, ktoré podľa posúdenia mohli byť pre nich zaujímavé. Celé sa to však mohlo týkať maximálne dvoch percent utečencov registrovaných ročne v spolkovej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies