Škandál v Mitsubishi otriasa pozíciou šéfov firmy, automobilka odložila výhľad

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 13:32 • 2 min
Škandál v Mitsubishi otriasa pozíciou šéfov firmy, automobilka odložila výhľad

TOKIO - Japonská automobilka Mitsubishi, ktorá priznala dlhoročnú manipuláciu s testami spotreby paliva, oznámila, že v dôsledku najnovšej situácie odkladá zverejnenie vyhliadok na tento finančný rok, ktorý sa začal v apríli. Škandál by mal okrem toho podľa japonských médií viesť k rezignácii najvyšších predstaviteľov. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Automobilka plánuje zverejniť vyhliadky na obchodný rok 2016/2017 v čo najskoršom možnom termíne. Pôvodne ich mala oznámiť dnes pri prezentácii výsledkov za obchodný rok 2015/2016.

Za skončený obchodný rok oznámila Mitsubishi pokles čistého zisku o takmer 25 % na 89,1 miliardy jenu (710,24 milióna eur). Prevádzkový zisk však mierne vzrástol o 1,8 % na 138,4 miliardy jenov. Tržby sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšili o 4 % na 2,27 bilióna jenov.

 

Minulý týždeň firma priznala, že jej zamestnanci manipulovali s testami spotreby paliva. Pôvodne sa to malo diať od roku 2002, no tento týždeň Mitsubishi oznámila, že interné vyšetrovanie ukázalo, že k týmto aktivitám dochádza už od roku 1991. Spoločnosť dodala, že s cieľom záležitosť objasniť vytvorí špeciálnu komisiu.

 

"Je to vážna vec, ktorá môže ohroziť celú našu firmu," povedal v súvislosti so škandálom prezident a prevádzkový riaditeľ firmy Tetsuro Aikawa. Trhová hodnota spoločnosti sa totiž za týždeň od vypuknutia škandálu prepadla už o polovicu. Práve Aikawa a výkonný riaditeľ firmy Osamu Masuko by podľa informácií japonských médií mali odstúpiť. O plánoch Masuka a Aikawu rezignovať informovali denníky Jomiuri a Mainiči.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona