Škandál v Holansku: Tisíce katolíckych dievčat boli obeťami zneužívania

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 11:36 • 2 min
Škandál v Holansku: Tisíce katolíckych dievčat boli obeťami zneužívania

AMSTERDAM - Tisíce holandských dievčat sexuálne zneužili a fyzicky týrali duchovní a ďalšie osoby spojené s inštitúciami rímskokatolíckej cirkvi. V dnes zverejnenej správe to uviedla komisia, ktorá vyšetrovala prípady zneužívania v rokoch 1945-2010.

slovakia

left justify in out

Približne 40 percent dievčat vypočutých členmi komisie bolo vystavených sexuálnemu zneužívaniu zo strany kňazov alebo diakonov. V prípade fyzického násilia bez sexuálneho zneužívania výpovede poukazujú na predovšetkým ženské páchateľky, najmä mníšky, ktoré pracovali ako vychovávateľky alebo opatrovateľky.

Vyšetrovatelia dospeli tiež k záveru, že je nemožné presne vyčísliť celkový počet obetí. "Je možné, že ich boli desaťtisíce," píše sa v správe nezávislej komisie, ktorú financovala Holandská biskupská konferencia, ustanovila ju však vláda.

Predošlá správa komisie z roku 2011 sa zameriavala na chlapcov. Podľa nej sa v rokoch 1945-2010 stalo v katolíckych inštitúciách v Holandsku obeťami sexuálneho násilia 10.000 až 20.000 chlapcov, ktorí boli najzraniteľnejší v internátnych školách.

Holandskí biskupi prisľúbili obetiam odškodné a terapeutickú pomoc. "Narušenie telesnej alebo duševnej integrity každého človeka, obzvlášť dieťaťa, je za každých okolností nehanebné," uviedla biskupská konferencia.

Väčšina prípadov zneužitia je premlčaná. Komisia postúpila polícii len niekoľko prípadov, ktoré zistila a v ktorých podľa nej môže byť vedené trestné stíhanie. V ostatných odporúča mimosúdne dohody.

Noviny NRC Handelsblad vo februári odhadli, že cirkev sa dosiaľ zaviazala zaplatiť približne 30 miliónov eur odškodného pre obete identifikované komisiou.

Informácie priniesli agentúry AP a DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies