Škandál v českej dedine: Poslanci predávali kamarátom stavebné pozemky za päť korún!

NETKY.SK • 17 December 2013, 06:53 • 2 min
Škandál v českej dedine: Poslanci predávali kamarátom stavebné pozemky za päť korún!

PRAHA - Proces, ktorý zrejme nemá v dejinách českej komunálnej politiky obdobu, pokračoval v pondelok vyhlasovaním rozsudku na Okresnom súde v meste Nový Jičín. Súd uznal za vinných všetkých 13 obžalovaných bývalých členov zastupiteľstva obce Hladké Životice vrátane exstarostu Jaroslava Petrželu. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Štátny zástupca (prokurátor) obviňoval všetkých bývalých zastupiteľov z rozsiahleho zneužitia právomocí. Okresný súd, ktorý sa kauzou z roku 2006 zaoberal od vlaňajšej jesene, sa s obžalobou stotožnil. Výšku trestu sa však obžalovaní dozvedia až 28. januára. Predsedovi trestného senátu totiž pri čítaní obžaloby prišlo zle, a tak muselo byť čítanie rozsudku prerušené a odročené.

Súd sa stotožnil s obžalobou, podľa ktorej zastupiteľstvo vo volebnom období 2006-2010 predalo stavebné pozemky za extrémne nízke ceny, prípadne rozhodlo o ich darovaní. Ten, kto mal šťastie alebo patril k rodinným príslušníkom či známym niektorých zastupiteľov, si vtedy mohol kúpiť stavebný pozemok za cenu päť korún za štvorcový meter. Niektoré z týchto pozemkov získali za výhodnú cenu napríklad dcéry bývalého starostu a na jednom pozemku si Petržela postavil dom, ktorý potom predal. Uviedla to advokátka, ktorá na súde zastupovala poškodenú obec Hladké Životice, nachádzajúcu sa v Moravskosliezskom kraji.

Výpočet trestných činov, ktorých sa mal najmä starosta dopustiť, je však dlhší. Okrem nevýhodného predaja pozemkov zahŕňa aj poistný podvod či neoprávnené vyplatenie odmeny z pokladne obce. Štátny zástupca žiadal pre dvoch obžalovaných nepodmienečné tresty - pre starostu, ktorý v minulosti neúspešne kandidoval dokonca do Senátu, a pre bývalého vicestarostu. Obhajoba žiadala zbavenie viny. Prípad zrejme skončí na Najvyššom súde, napísal web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona