Až 17 ľudí sa malo nakaziť z jedla na pracovisku salmonelou, hospitalizovali ich v nemocnici

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 18:38 • 2 min
Až 17 ľudí sa malo nakaziť z jedla na pracovisku salmonelou, hospitalizovali ich v nemocnici

BANSKÁ BYSTRICA - Až 17 ľudí sa malo tento týždeň v Banskej Bystrici nakaziť po konzumácii donáškového jedla na pracovisko salmonelou.

slovakia

left justify in out

"Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva boli hlásené z infekčného oddelenia Rooseveltovej nemocnice tri prípady hnačkového ochorenia u prijatých pacientok," uviedla hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Pri ďalšom šetrení odborníci zistili, že od pondelka vzrástol počet ochorení na 17 prípadov.


 Ako ďalej uviedla, hospitalizovaných je v súčasnosti sedem ľudí. Ešte 11. apríla vykonali pracovníci oddelenia hygieny výživy banskobystrického RÚVZ šetrenie v inkriminovanej výrobni jedál. Boli odobraté niektoré polotovary (mnohé zo dňa, kedy si ich objednali pacienti už neboli dostupné) a urobili stery z prostredia výrobne, ktoré nasvedčovali kontaminácii prostredia. "V laboratórnom vyšetrovaní sa pokračuje," doplnila hovorkyňa. 


Výrobňa bola po získaní prvých výsledkov sterov z prostredia v stredu zatvorená a bola nariadená dezinfekcia, dekontaminácia prostredia, bakteriologické vyšetrenie všetkých pracovníkov, podieľajúcich sa na výrobe potravín na prítomnosť salmonel v stolici a tiež následná kontrola účinnosti dekontaminácie.


Z predbežných výsledkov od chorých pacientov je v ôsmich prípadoch potvrdená Salmonella Enteritidis, v piatich prípadoch je výskyt tohto ochorenia vysoko pravdepodobný a ich kultivačné vyšetrovanie je pred ukončením. "Ambulantne boli ošetrení a práceneschopní v domácom prostredí sú desiati pacienti, pričom pracovníci RÚVZ budú zisťovať výsledky ich laboratórnych vyšetrení u ošetrujúcich lekárov," uzatvorila Tolnayová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona