Škandál so slepačími vajíčkami spôsobil belgický obchodník

NETKY.SK • 4 August 2017, 18:02 • 2 min
Škandál so slepačími vajíčkami spôsobil belgický obchodník

HAMBURG - Pôvodcom škandálu so slepačími vajíčkami, v ktorých sa nachádzal v západnej Európe jed na ničenie rastlinných škodcov fipronil, je podľa najnovších výsledkov pátrania belgický obchodník s chemikáliami z mesta Weelde Patrick R.

slovakia

left justify in out

Na prelome rokov objednal v nemenovanej rumunskej továrni veľké množstvo fiprocidu, ktorý sa aplikuje zvieratám ako liečivo. Ten však obsahuje nebezpečnú látku fipronil. Nemecký spravodajský týždenník Spiegel v najnovšom vydaní píše, že Patrick R. za niekoľko desaťtisíc eur kúpil nebezpečný roztok.

 

Doň sa zrejme primiešal aj kontaktný jed Dega 16. Tekutina sa používala na dezinfekciu kurínov. V Nemecku uvedený preparát sa na voľnom trhu nepredáva. Fipronil sa používa aj ako prípravok na ochranu rastlín, ale tiež na zbavenie mačiek a psov bĺch a kliešťov. Pôsobí aj na ploštice a roztoče. Na zvieratá, ktoré nejakým spôsobom vstupujú do potravinového reťazca ľudí, je jeho aplikovanie zakázané. Po zistení, že vo vajíčkach je nebezpečná látka, ich z trhu stiahli niekoľko miliónov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies