Škandál s manipulovaním spotreby áut Mitsubishi sa ešte neskončil

NETKY.SK • 3 September 2016, 16:24 • 2 min
Škandál s manipulovaním spotreby áut Mitsubishi sa ešte neskončil

TOKIO - Škandál v japonskej automobilke Mitsubishi Motors Corp. má pokračovanie.

slovakia

left justify in out

Nemecká televízna spravodajská stanica N24 uviedla, že k manipulácii s údajmi o spotrebe paliva došlo na 12 modeloch. Ďalších osem sa musí ešte vyhodnotiť.

 

Ministerstvo dopravy chce problém starostlivo preskúmať. Po rozšírení škandálu došlo k prehľadaniu hlavného sídla koncernu v Tokiu. Uskutočnila sa razia aj v závode v Nagoji. V piatok (2.9.) to oznámilo ministerstvo dopravy.

 

„Chceme zistiť všetky okolnosti, ako došlo k tejto situácii,“ povedal novinárom minister dopravy Keiiči Išii.

 

Automobilka manipulovala údaje o spotrebe paliva aj pre modely Outlander a Pajero. Úrady zastavili ich predaj v Japonsku, kým sa spotreba nedostane na predpísanú úroveň.

 

Vedenie Mitsubishi v apríli priznalo, že 25 rokov na testoch spotreby paliva zatajovalo pravdu. Po tom trhová hodnota koncernu prudko klesla a zastavil sa takmer na tri mesiace predaj jeho áut.

 

V internej vyšetrovacej správe koncernu Mitsubishi Motors zverejnenej začiatkom augusta sa uvádza, že škandál s prekračovaním noriem spotreby paliva v jeho modeloch spôsobili inžinieri, ktorí sa nedokázali dostať na požadovanú úroveň. Informoval o tom portál rakúskeho denníka Die Presse.

 

Chybou podľa autorov správy bolo, že sa koncern veľmi sústredil na obmedzovanie spotreby paliva v úsilí, aby sa stal konkurencieschopnejším. Vývojári však stáli pred neriešiteľnou úlohou, keď mali motory staršej konštrukcie výrazne zefektívniť.

 

V prvom štvrťroku hospodárskeho roku 2016/2017 klesol prevádzkový zisk koncernu o 75 % a firma v ňom vytvorila stratu 1,23 miliardy eur.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies