Škandál s deťmi: Za pol roka odobrali Slovákom vo Veľkej Británií 30 detí

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 11:38 • 2 min
Škandál s deťmi: Za pol roka odobrali Slovákom vo Veľkej Británií 30 detí

BRATISLAVA - Sociálne úrady Veľkej Británie odobrali slovenským rodičom za pol roka od septembra 2012 ďalších 30 detí. Tieto prípady mali rôzne dôvody, vo všetkých však boli naplnené britské legislatívne podmienky, aby boli deti odobraté. Poslancov ľudskoprávneho výboru dnes o tom informoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Vo viacerých prípadoch, ktoré sa v Anglicku udiali, keby sa udiali na Slovensku, tak aj podľa liberálnejších slovenských zákonov slovenská sociálka by musela postupovať rovnako. To bolo o nezodpovednosti rodičov voči svojim vlastným deťom," podčiarkol Richter.

V prípadoch, kde sú "aspoň trošku možnosti" vrátiť deti ich rodičom, však rezort vstupuje do procesu. Richter predpokladá, že pozitívny výsledok by mohla mať takáto intervencia napríklad v prípade detí z Liverpoolu. "Tam sa nám asi podarí dosiahnuť niečo podobné ako v súvislosti s deťmi Boorovými," priblížil šéf rezortu práce. Kľúčové však podľa neho je, aby všetci Slováci, ktorí cestujú do Veľkej Británie, dodržiavali miestnu, prísnejšiu legislatívu.

Richter dnes poslancov informoval aj o progrese okolo problémov s adopciami slovenských detí do Talianska. Slovensko pozastavilo osvojovanie detí do Talianska, pretože úradom chýbali niektoré informácie o 72 deťoch za obdobie rokov 2003 až 2005. Ambíciou rezortu práce je však tento proces znovu obnoviť, keď sa podarí nedostatky odstrániť a nastaviť nové pravidlá. "Za 10 rokov je tu veľmi veľa pozitívnych informácií a 269 detí našlo svoj nový domov," odôvodnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies