Škandál Panama Papers: Vyšetrujú počítačový útok voči firme Mossack Fonseca

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 06:44 • 2 min
Škandál Panama Papers: Vyšetrujú počítačový útok voči firme Mossack Fonseca

PANAMA - Zástupcovia panamskej prokuratúry navštívili v pondelok právnickú kanceláriu Mossack Fonseca v rámci vyšetrovania obvinení, že za únikom množstva dokumentov o firmách v daňových rajoch, ktoré táto spoločnosť založila pre ľudí a spoločnosti z celého sveta, stál počítačový hacker. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Mossack Fonseca podala trestné oznámenie o narušení bezpečnosti krátko pred tým, ako sa pred týždňom objavili v médiách správy, podľa ktorých dokumenty ukazujú, ako politici, celebrity či firmy po celom svete ukrývajú majetky na offshorových účtoch a v anonymných schránkových firmách. Kauza dostala vzhľadom na sídlo právnickej kancelárie názov Panama Papers (Panamské dokumenty) a je považovaná za dosiaľ najväčší únik tajných informácií. Vyšetrovanie prípadných finančných podvodov odvtedy spustili v početných krajinách.

 

Hovorkyňa panamskej prokuratúry oznámila, že priestory Mossack Fonseca navštívili vyšetrovatelia z oddelenia pre duševné vlastníctvo. "Konečne sú vyšetrovaní skutoční zločinci," uviedol spoluzakladateľ spoločnosti Ramón Fonseca v správe pre AP.

 

Fonseca opakovane zdôrazňoval, že jediným trestným činom, ktorý možno z úniku dokumentov odvodiť, je preniknutie do počítačov jeho firmy. Podľa vlastných slov má podozrenie, že tento útok vychádzal zo zahraničia, pravdepodobne z Európy, bližšie detaily však neposkytol.

 

Vyšetrovatelia v Peru v pondelok vykonali raziu v tamojšej pobočke firmy Mossack Fonseca, z ktorej odniesli dokumenty, oznámil peruánsky daňový úrad. Cieľom bolo zhromažďovanie dôkazov pri vyšetrovaní toho, či firmy, ktoré právnická kancelária pomohla založiť v daňových rajoch, neboli využívané na páchanie trestných činov v Peru. Televízie priniesli zábery príslušníkov poriadkovej polície pred budovou vo finančnej štvrti peruánskej metropoly Lima.

Venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová medzitým nariadila bankám, aby zmrazili účty ľuďom, ktorých v krajine vyšetrujú v súvislosti s Panamskými dokumentmi. Ortegová pre miestnu televíziu povedala, že zvažované je aj vydanie zatykačov na osoby menované v uniknutých dokumentoch. Konkrétne mená neuviedla.

 

Podľa médií figurujú medzi Venezuelčanmi spomenutými v dokumentoch niekdajší popredný armádny dôstojník, bývalý predstaviteľ štátnej ropnej spoločnosti či predstaviteľ bezpečnostných zložiek, ktorý pracoval v prezidentskom paláci za vlády zosnulého prezidenta Huga Cháveza.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies