Škandál okolo Volkswagenu podľa analytikov poškodí imidž firmy

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:13 • 2 min
Škandál okolo Volkswagenu podľa analytikov poškodí imidž firmy

BRATISLAVA – Aktuálny škandál automobilovej spoločnosti Volkswagen (VW) týkajúci sa podvádzania pri emisných testoch v USA nebude mať podľa analytikov na fungovanie firmy zásadnejší vplyv, hoci zaplatí vysokú pokutu a do istej miery utrpí jej imidž.

slovakia

left justify in out

Analytička Poštovej banky Dominika Ondrová upozornila, že ešte nie je zrejmé, či sa problém týka aj automobilov v Európe, preto považuje za predčasné hovoriť o akýchkoľvek dosahoch na slovenskú ekonomiku. Pripomenula však, že v minulosti už aj iné veľké automobilky bojovali s rôznymi škandálmi v súvislosti s vyrobenými autami a s problémami sa dokázali popasovať.

 

„Podobný scenár očakávame aj pri tomto koncerne, a preto nepredpokladáme výraznejší vplyv ani na jeho slovenskú dcéru. Isté však je, že imidž Volkswagenu týmto problémom utrpí,“ uviedla Ondrová pre TASR.

 

Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž je rovnako presvedčený, že podobných káuz už bolo veľa. „Tá kauza vyzerá strašná, obrovská, ale takýchto káuz mali veľké firmy veľa a mali ich omnoho závažnejšie. Každý zázrak trvá tri dni. Pre klientov z toho nevyplýva nič, pretože kvalitu jazdy na aute to neovplyvní,“ zhodnotil.

 

Pripustil, že určitý vplyv na činnosť firmy bude mať pokuta, ktorú bude musieť Volkswagen zaplatiť. „Ale oni sa budú odvolávať na súd, pokutu budú platiť v splátkach, čiže biznis by to nemalo nejakým závažným spôsobom ohroziť. Imidž áno, ale na to sa zabudne,“ domnieva sa Baláž.

 

Ondrová dodala, že firmu čakajú ďalšie vysvetľovania a testy automobilov nielen na americkom a európskom trhu, ale aj ďalších, kam VW vyváža, okrem iného napríklad aj do Ázie. Skupinu čakajú pokuty a na pokrytie nákladov spojených so škandálom už aj samotný Volkswagen ohlásil vyčlenenie balíka vo výške 6,5 miliardy eur. „Celá táto kauza nebude pre koncern lacnou záležitosťou,“ zdôraznila.

 

Saxo Bank poukázala na výrazný pokles akcií VW v uplynulých dňoch a príliš veľkú neistotu na trhoch. „Dôvodom, pre ktorý dnes vidíme takto veľký pokles akcií, je, že americké úrady sa nezdráhajú vyslať porušovateľom pravidiel i veľmi silný signál,“ povedal hlavný akciový stratég banky Peter Garnry.

 

Predpokladá, že v nasledujúcich dňoch budú ceny akcií zrejme ešte kolísať. „Môže to trvať týždeň. Potom sa pravdepodobne začnú nakupovať dlhodobé akciové fondy a cena akcií Volkswagenu sa pravdepodobne ustáli. Príležitosti na opätovný rast akcií teda určite prídu,“ avizoval.

 

Slovenský závod automobilky sa ku kauze nevyjadruje. Jej nemecká centrála konštatovala, že Volkswagen intenzívne pracuje na vyšetrení nezrovnalostí použitého softvéru pri naftových motoroch. U väčšiny týchto motorov nemá podľa nej softvér nijaké účinky a odchýlky sa týkajú vozidiel s motormi typu EA 189 v celosvetovom objeme približne 11 miliónov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies