Škandál okolo Volkswagenu: Amerika začala trestné stíhanie, Paríž chce vyšetrovať na úrovni EÚ

NETKY.SK • 22 September 2015, 10:00 • 2 min
Škandál okolo Volkswagenu: Amerika začala trestné stíhanie, Paríž chce vyšetrovať na úrovni EÚ

SOUL - Škandál nemeckého výrobcu áut Volkswagen (VW), ktorého americké úrady vyšetrujú pre manipuláciu s výsledkami emisných testov jeho dieselových vozidiel, sa už rozšíril aj do Južnej Kórey. Úrady v Soule oznámili, že preveria tri z dieselových modelov VW, ktoré sa predávajú v tejto ázijskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Akcie VW sa prepadli o 19 % po tom, ako americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyhlásil, že nemecký výrobca áut vo svojich vozidlách použil softvér, ktorým skreslil výsledky emisných testov. Týka sa to 482.000 modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. VW zastavil predaj týchto modelov, kým problém so softvérom neodstráni.

 

Médiá však informovali, že americké ministerstvo už začalo proti VW trestné stíhanie a hrozí mu pokuta až 18 miliárd USD (16 miliárd eur).

 

Juhokórejskí odborníci otestujú 4000 až 5000 modelov Jetta, Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2014 a 2015. Predaj automobilov Volkswagen a Audi sa v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka podieľal 28,2 % na celkovom odbyte zahraničných áut v ázijskej krajine.

 

VW pripustil, že manipuloval s výsledkami emisných testov v USA a zároveň nariadil vyšetrovanie.

 

Volkswagen sľubuje nápravu po emisnom škandále

 

Skupina Volkswagen (VW) po škandále s falšovaním emisných testov v USA pristúpi k nápravným opatrenia a verí, že opäť získa dôveru zákazníkov. Vyhlásil to v pondelok šéf divízie koncernu v USA Michael Horn. Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD. 

 

Austrália chce vedieť, či VW aj na jej trh dodal autá so zlým softvérom

 

Austrálska vláda požiadala nemeckú automobilku Volkswagen (VW), aby ju informovala, či aj na jej trh dodávala autá so softvérom, ktorý manipuluje s údajmi o emisiách. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Falšovanie testov výfukových plynov vyjde Volkswagen draho

 

zhľadom na falšovanie výsledkov kontrolných testov škodlivín vo výfukových plynoch áut Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom v USA upozorňuje Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) na možné rušenie pracovných miest. "Škody spôsobené stratou dobrého mena vyjdú VW veľmi draho nielen v Spojených štátoch, ale aj globálne," povedal prezident DIW Marcel Fratzscher. Agentúra DPA cituje jeho vyjadrenia pre dnešné vydanie denníka Bild-Zeitung. "Tým môžu byť ohrozené pracovné miesta vo VW a aj u mnohých jeho dodávateľov".

 

Fratzscher si myslí, že finančná pokuta by mala byť pre koncern najmenším problémom. Škandál môže spôsobiť škody aj iným nemeckým vývozcom. VW sa doteraz pokladal za ochranný štít pre produkty Made in Germany.

 

Teraz musí ísť o minimalizáciu škôd pre VW a nemeckých exportérov ako celku.

 

Paríž chce emisnú kauzu Volkswagenu vyšetrovať na úrovni EÚ

Škandál s falšovaním emisných testov v automobilovej skupine Volkswagen (VW) má byť predmetom vyšetrovania na úrovni celej Európskej únie. Vyhlásil to v utorok francúzsky minister financií Michel Sapin. Kontrola by sa mala zamerať aj na francúzskych výrobcov, hoci v ich prípade nie je podľa ministra dôvod na podozrenie, že postupovali podobným spôsobom ako VW. "Musí sa to urobiť na európskej úrovni," povedal Sapin pre rozhlasovú stanicu Europe 1. "Sme európsky trh s európskymi pravidlami. Práve tieto musíme rešpektovať. Práve tieto sa v Spojených štátoch amerických porušili," dodal minister.


Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD. Volkswagen sa k pochybeniam priznal. Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 %. Vlastné vyšetrovanie zamerané na tri dieselové modely skupiny Volkswagen plánuje aj Južná Kórea. 


Kauza sa týka niektorých dieselových modelov VW a Audi predaných po roku 2008. Tieto vozidlá majú podľa zistení EPA nainštalovaný program, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies