Škandál okolo tajnej služby ohrozuje luxemburského premiéra Junckera

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 14:55 • 2 min
Škandál okolo tajnej služby ohrozuje luxemburského premiéra Junckera

LUXEMBURG - O politickej budúcnosti luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera by sa malo rozhodnúť v stredu. Nie je vylúčené, že po 18 rokoch vo funkcii odstúpi, a to v dôsledku aféry okolo spravodajskej služby, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sám premiér sa musí rozhodnúť, či sa podrobí hlasovaniu o nedôvere alebo sám odstúpi," povedal dnes hovorca vlády Guy Schuller pre DPA. Hovorca vicepremiéra Jeana Asselborna uviedol: "Všetko je možné."

Kresťanský demokrat Juncker (58) je premiérom od roku 1995, je teda najdlhšie vládnucim demokraticky zvoleným predsedom vlády na svete. Od roku 2005 do januára 2013 bol predsedom euroskupiny.

Juncker prišiel minulý piatok o podporu sociálnodemokratických koaličných partnerov. Tí spolu s opozíciou hlasovali za správu parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorá pripisuje Junckerovi politickú zodpovednosť za roky pochybných praktík tajnej služby.

Správou sa bude od stredajšieho popoludnia zaoberať luxemburský parlament. Juncker avizoval, že chce pred ním rečniť dve hodiny. Ak rezignuje alebo mu vyslovia nedôveru, mohlo by to znamenať odstúpenie celej vlády a predčasné voľby. Za ich pravdepodobný termín sa považuje 20. október, dodáva DPA.

Luxemburská spravodajská služba podľa vyšetrovacieho výboru konala v znepokojujúcom rozsahu svojvoľne. Okrem iného mala nelegálne odpočúvať hovory a osoby. Najprominentnejšou obeťou sa nestal nik iný než sám Juncker. V januári 2007 vtedajší riaditeľ tajnej služby Marco Mille si pomocou špeciálnych hodiniek tajne nahrával svoje stretnutie s premiérom.

"Toto je jedno z mojich posledných vystúpení v mojej súčasnej funkcii," povedal Juncker na víkendovom absolventskom podujatí v meste Esch-sur-Alzette.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona