Škandál okolo sladkostí Mars: Tieto tyčinky nejedzte sťahujú ich z predaja aj u nás

NETKY.SK • 24 Február 2016, 18:34 • 2 min
Škandál okolo sladkostí Mars: Tieto tyčinky nejedzte sťahujú ich z predaja aj u nás

BRATISLAVA – Sladkosti Mars, Snickers, Milky Way a Celebrations aktuálne sťahuje výrobca z trhu pretože sa v jednom balení našiel v tyčinke kúsok plastu. Sladkosti, ktoré z trhu sťahujú sa nachádzajú aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V tyčinkách značky Mars sa môžu vyskytovať kúsky plastu. Ihneď ich sťahujú z obchodov.  Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) varuje ľudí, aby nekonzumovali výrobky SNICKERS®, MARS®, MILKY WAY®, CELEBRATIONS® a MINI MIX® s nasledovnými kódmi výrobnej dávky a dátumami trvanlivosti:

 

img

 

Kontaminované sladkosti môžu ľudia vrátiť naspäť do obchodu, kde ich zakúpili.

 

Podľa najnovších údajov Európskej komisie ide celkovo o 56 krajín. Informovala o tom agentúra DPA. Dobrovoľná zvolávacia akcia sa týka všetkých členských krajín EÚ s výnimkou Bulharska a Luxemburska, ako aj Alžírska, Angoly, Austrálie, Bangladéša, Egypta, Ghany, Indie, Iránu, Izraela, Jordánska, Južnej Afriky, Libanonu, Líbye, Madagaskaru, Maledív, Maroka, Maurícia, Nepálu, Nórska, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Srbska, Srí Lanky, Sudánu, Švajčiarska, Taiwanu, Tanzánie, Tuniska, Turecka a Ukrajiny. Okrem toho sa týka aj francúzskych teritórií Novej Kaledónie a Réunionu, ako aj palestínskych teritórií.

 

Ako spoločnosť oznámila, v jednom produkte sa našli kúsky plastu a nie je možné vylúčiť riziko udusenia. Mars sa preto rozhodol dobrovoľne stiahnuť cukrovinky z predaja.

 

Akcia sa týka produktov s dátumom spotreby do 19. júna 2016 až 8. januára 2017. Podľa hovorcu výrobcu cukrovinky boli vyrobené od začiatku januára do začiatku februára. Ostatné cukrovinky, ako M&M, Balisto alebo Twix sú bez rizika.

 

img

 

Spoločnosť Mars/Wrigley Slovensko sťahuje výrobky MARS multipack a CELEBRATIONS 190 g z trhu potom, čo bola v jednom produkte zistená prítomnosť malého kúska plastu. Na slovenskom trhu nebola zaregistrovaná nijaká spotrebiteľská sťažnosť.

 

Stiahnutie z trhu sa týka iba výrobkov uvedených nižšie, vyrobených v Holandsku. Žiadne ďalšie výrobky, než s uvedenými dátumami spotreby, číslom šarže či produkty inde vyrobené, nie sú predmetom stiahnutia.

 

Ide o výrobok MARS multipack (4x45 g) s dátumom odporúčanej spotreby 4. 9. 2016 a 9. 10. 2016 a výrobok CELEBRATIONS 190 g s dátumom odporúčanej spotreby 24. 7. 2016.

 

Ako uvádza spoločnosť, ide o ojedinelý prípad, ktorý sa týka iba vyššie uvedených výrobkov vyrobených v Holandsku. Stiahnutie sa netýka žiadnych ďalších značiek čokoládových cukroviniek, balení alebo veľkostí tyčiniek a žiadnych ďalších čísel šarží, dátumov spotreby a produktov vyrobených v inej továrni.

Spoločnosť žiada spotrebiteľov, ktorí si zakúpili vyššie uvedené čokoládové multibalenia MARS a CELEBRATIONS 190 g, aby ich nekonzumovali a obrátili sa na spotrebiteľskú linku Mars/Wrigley, kde sa môžu dohodnúť na vrátení a kompenzácii. Linku môžu kontaktovať prostredníctvom e-mailu wrigley@teleperformance.cz alebo na telefónnom čísle 0850 111 443, vždy od pondelka do piatku od 8.00 do 17.00.

 

Istá nemecká spotrebiteľka sa sťažovala, že v čokoládovej tyčinke našla asi pol centimetra veľký kus plastu. Mars sa vzápätí rozhodol, že sladkosti stiahne z obchodov. "Mali sme obavy z možného rizika zadusenia," povedal hovorca Masu. Okrem Nemecka sa akcia týka aj Francúzska a Holandska.

 

Mars úmyselne zvolil veľké časové rozpätie výroby, aby zabezpečil, že stiahne z regálov všetky produkty, ktorých sa toto riziko môže dotknúť. Spoločnosť zatiaľ nepozná počet rizikových produktov a v súčasnosti prešetruje, akým spôsobom sa plast do tyčinky dostal.

 

Spotrebitelia, ktorí kúpili rizikové produkty, môžu použiť kontaktný formulár na internetovej stránke www.mars.de. Na druhej strane však agentúra DPA upozornila, že nával ustarostených zákazníkov spôsobil niekoľkohodinový výpadok stránky.

 

Spoločnosť Mars je v súkromných rukách a hlavné sídlo má v McLeane vo Virgínii. Mars vlastní, napríklad, najväčšieho svetového výrobcu žuvačiek Wm. Wrigley Jr. Company. Rodina Marsovcov je veľmi tajnostkárstva a podľa analytickej spoločnosti Hoover's patrí medzi najbohatšie rodiny v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona