Škandál! Lovec trofejí zastrelil potomka najslávnejšieho leva Cecila, žiaden trest nebude

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 20:15 • 2 min
Škandál! Lovec trofejí zastrelil potomka najslávnejšieho leva Cecila, žiaden trest nebude

HARARE - Dva roky po tom, ako bol v Zimbabwe zabitý obľúbený lev Cecil, zastihol podobný osud i jeho potomka. Šesťročného Cecilovho syna Xandu okolo 7. júla zrejme zastrelil lovca trofejí, informovala dnes prostredníctvom Facebooku ochranárska iniciatíva World Heritage Species.

slovakia

left justify in out

Xanda bol podľa tohto zdroja usmrtený pri poľovačke za hranicami zimbabwianskeho národného parku Hwange, neďaleko miesta, kde v júli 2015 ulovil Cecila americký zubár Walter Palmer. Zabitie Xandu potvrdil organizátor safari Richard Cooke, ktorý zabezpečoval danú poľovačku pre nemenovaného klienta.

 

FOTO Americký zubár zabil najslávnejšieho afrického leva: PETA ho chce obesiť, hnevajú sa aj celebrity

 

img


Walter Palmer (vľavo) s mŕtvym Cecilom
 

 

Prípad Cecila, ktorého lovci údajne vylákali z chráneného územia, vyvolal pobúrenie po celom svete. Zimbabwianske orgány však voči Palmerovi nakoniec nevzniesli nijaké obvinenia, keďže jeho konanie zhodnotili ako legálne.

 

Pohyb Cecila i Xandu sledovali výskumníci Oxforskej univerzity pomocou obojkov s vysielačkami. "Poľovačka bola legálna a obojok bol vrátený. To je všetko, čo môžem nateraz povedať," uviedol dnes Cooke.

 

"Je to rovnaký nezmyselný a tragický príbeh, aký sme počuli o Cecilovi," uviedli aktivisti World Heritage Species, pričom poukázali na "pretrvávanie otrepaného a nepodloženého argumentu", že lov trofejí prispieva k ochrane divožijúcej zveri a zároveň zaisťuje miestnemu obyvateľstvu potrebný príjem.

 

Takto po národnom parku behali Cecilove mláďatá, keď boli úplne maličké: 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies