Škandál juhokórejskej prezidentky sa dotkol aj organizačného výboru ZOH 2018

NETKY.SK • 8 Február 2017, 17:02 • 2 min
Škandál juhokórejskej prezidentky sa dotkol aj organizačného výboru ZOH 2018

SOUL - Korupčný škandál okolo Čche Son-sil, dlhoročnej priateľky a dôverníčky juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, sa dotkol aj organizačného výboru ZOH 2018 v Pjongčangu. Podľa posledných informácií sa 60-ročná Čche pokúšala získať pozemky, ktoré mali slúžiť pre výstavbu športovísk pre potreby zimnej olympiády.

slovakia

left justify in out

Biznismenka Čche čelí obvineniam z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získavanie darov a obohacovanie svojich nadácií. Tieto aktivity mala kryť prezidentka Pak.

 

Polícia pri vlaňajších raziách zatkla aj viacerých športových funkcionárov, ktorí pomáhali Čche v jej snahách o získanie pozemkov. Šéf organizačného výboru 2018 Li He-beom oznámil, že špeciálna komisia preverí všetky obchodné kontrakty v súvislosti s firmami, ktoré vlastnila Čche.

 

Obžaloba označila prezidentku za komplicku. Svojej kamarátke údajne umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nepodstúpila bezpečnostnú previerku.

 

Juhokórejskí zákonodarcovia odhlasovali 9. decembra takzvaný impeachment prezidentky, ktorá je obviňovaná z korupcie. Teraz je na rade ústavný súd, ktorý do 180 dní posúdi legitimitu tohto kroku a rozhodne, či dá súhlas na definitívne odvolanie prezidentky, alebo umožní jej návrat do úradu. Prezidentka čelí celkovo 13 obvineniam, v piatich prípadoch dokonca z porušenia ústavy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona