Skalica žiada od mesta nereálnu dotáciu, Pálffy: Je to obrovská hanba

NETKY.SK • 29 Január 2016, 14:47 • 2 min
Skalica žiada od mesta nereálnu dotáciu, Pálffy: Je to obrovská hanba

SKALICA - Situácia ohľadom skalického hokeja je extrémne kritická. Podľa primátora mesta Ľubomíra Baráta potrebuje klub na záchranu organizácie sumu 350.000 eur, no však on túto požiadavku zo strany HK 36 pokladá za nelegitímnu a absolútne nereálnu.

slovakia

left justify in out

Aj šéf mládežníckeho hokeja Žigmund Pálffy vníma súčasný stav ako obrovskú hanbu, no verí, že jeho bývalý klub napokon ujde hrobárovi z lopaty.

 

Záhoráci sa už dlhšiu dobu boria s finančnými ťažkosťami, ktoré na konci januára vyvrcholili do mimoriadneho krízového stavu. Hráči navyše predložili vedeniu klubu ultimátum, ktoré môže znamenať definitívny koniec HK 36 v najvyššej súťaži. Vedenie mesta si síce takýto scenár neželá, no žiadosť skalického klubu o bezodkladnú dotáciu považuje primátor Barát za nereálnu. "Nebudem sa vyjadrovať k tomu, kam dospel skalický hokej. Na to sú tu funkcionári klubu. Ak však niekto príde 27. januára žiadať o sumu 350.000 eur, tak mu nejde o jeho záchranu. Je to absolútne nelegitímne, nereálne. Skôr si myslím, že chceli zhodiť vinu na niekoho iného," uviedol primátor na piatkovej tlačovej konferencii.

 

Skaličania sú na pokraji krachu, čo dokumentuje aj súčasný dlžobný stav. Podľa Baráta má klub záväzky v približnej výške tri milióny eur. "Nie je mysliteľné, aby mesto vstúpili do takejto spoločnosti. Páni proste hádžu pravidelne čísla z brucha, no nech si uvedomia, že bezúčelovú dotáciu im poskytnúť nemôžem. Mesto nie je súkromná firma. Je zarážajúce, že od júla neprebehlo jediné rokovanie o tom, aká je súčasná situácia v klube," dodal primátor.

 

Mesto Skalica v júli minulého roka pritom poskytlo klubu dotáciu vo výške 47.000 eur. "A predtým, ešte v roku 2009, dalo klubu sumu 100.000 eur ako ocenenie výsledkov vzhľadom na reprezentáciu mesta, keď mužstvo získalo strieborné medaily. Náklady na prevádzku štadióna sú teraz približne 350.000 eur ročne bez DPH. Samozrejme, je potrebné korektne uviesť, že je tam mládež, ale toto kompletne zastrešuje mesto," dodal Barát.

 

Situáciu vníma veľmi negatívne aj Žigmnud Pálffy. Skalica je jeho rodným mestom a materským klubom, aj preto ho požiadavka vedenia klubu výrazne zaskočila. "Je to dosť smutné, povedal som, že nadväznosť medzi mládežou a 'áčkom' musí byť, či to bude prvá alebo druhá liga. Verím, že najvyššia súťaž sa tu zachová. Ak niekto príde s požiadavkou o 350.000 eur v januári, je to neuveriteľné, veď je to rozpočet takmer na celú sezónu. Keby prišli, že potrebujú napríklad 50.000 eur, verím, že poslanci mesta by boli jednoznačne za. Toto mi hlava neberie," zamyslel sa Pálffy.

 

Klub podľa neho nepotrebuje žiadanú sumu 350.000 eur len na záchranu prebiehajúcej situácie. "Jednoznačne majú nejaké záväzky. Keď sme minulý rok preberali mládež, len sme sa pozerali, že takto sa to nedá. Keď máte vlastnú eseročku a takto budete hospodáriť, tak do plusu neprídete," konštatoval Pálffy.

 

Vážnosť situácie si uvedomuje a hoci ju považuje za mimoriadne hanebnú, verí v pozitívny koniec. "Je to obrovská hanba. Cítim za to zodpovednosť aj ja, dlho som tu hrával. Každý hokejista, ktorý tu pôsobil, musí byť za to zodpovedný. Aj tí súčasní. Oni dodávajú klubu potrebný lesk, ja za nich nehrám. Viete, každé mesto má takéto problémy, potácajú sa Žilina i Poprad, ale toto je veľmi kritické. Dúfam však, že sa nejako dohodnú a 'áčko' zachovajú. Čo som však počul z primátorových úst, nemôže tam zostať súčasné vedenie klubu," dodal na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona