SK SaPA: Nemocnice porušujú zákon, nové prijaté sestry nespĺňajú podmienky

NETKY.SK • 2 Február 2016, 09:37 • 2 min
SK SaPA: Nemocnice porušujú zákon, nové prijaté sestry nespĺňajú podmienky

BRATISLAVA - Nemocnice pri nahrádzaní sestier, ktorým 1. februára skončila výpoveď, porušujú zákon. Upozorňuje na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).

slovakia

left justify in out

Viaceré z nových sestier prijatých vo FNsP J. A. Reimana v Prešove nie sú zapísané v registri sestier a registri pôrodných asistentiek, teda nespĺňajú jednu z podmienok pre výkon povolania sestry a pôrodnej asistentky.


Ako uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová, SK SaPA na základe podnetov preverila 34 novo prijatých sestier a pôrodných asistentiek v Prešove a zistila, že až 31 z nich nemá platnú registráciu, a teda nemajú oprávnenie robiť prácu sestry.

 

"Z toho sú napríklad dve dôchodkyne, ktoré nepracovali niekoľko rokov, ale aj ôsmi zdravotnícki záchranári, ktorí môžu pracovať v ústavnom zdravotníckom zariadení iba na oddeleniach urgentného príjmu, pričom FNsP J. A. Reimana v Prešove takéto oddelenie ani nemá zriadené. Niektorí z nich sú prijatí aj namiesto sestier na oddelenie úrazovej chirurgie na traumatologických ambulanciách," konštatovala Lazorová s tým, že komora analyzuje aj ostatné podania.


Zákon podľa komory porušuje aj FNsP v Trnave. Ako povedal člen Rady a Prezídia SK SaPA Milan Laurinc, na 47-lôžkovom neurologickom oddelení a sedemlôžkovej cerebrálnej jednotke bude špecializovanú ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov s neurologickými ochoreniami a intenzívnu starostlivosť s akútnymi ochoreniami v neurológii poskytovať iba deväť sestier špecialistiek z 21 sestier. Komora však upozorňuje, že na základe platnej legislatívy na 20-lôžkovom oddelení musia byť v dennej zmene minimálne dve sestry a v nočnej jedna sestra.

 

"Na oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti na šesť lôžok sú to dve sestry. V každej zmene musí byť prítomná jedna sestra špecialistka. Na základe získaných informácií na neurologickom oddelení vo februári z 29 kalendárnych dní nie je v službe sestra špecialistka v 20 službách. Rovnako aj Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny bude ohrozená nedostatkom sestier špecialistiek," vysvetlil Laurinc.


Povinnosť registrácie sestier upravuje zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ak sestra a pôrodná asistentka mala zrušenú registráciu na obdobie dlhšie ako štyri roky, zamestnávateľ je povinný ju preškoliť v rozsahu 480 hodín, čo sú takmer tri mesiace, kedy nemôže bez dozoru vykonávať povolanie. Teda nemôže pracovať samostatne v službách ako plnohodnotná sestra.


Situácia v slovenských nemocniciach vôbec nie je stabilizovaná, ako to stále prezentuje minister zdravotníctva Viliam Čislák, zhrnula komora. "Minister hazarduje so zdravím slovenských pacientov a premiér Robert Fico situáciu vôbec nerieši," dodala Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies