Situáciu s Rohingami sme mohli zvládnuť lepšie, tvrdí líderka Su Ťij

NETKY.SK • 13 September 2018, 10:04 • 2 min
Situáciu s Rohingami sme mohli zvládnuť lepšie, tvrdí líderka Su Ťij

HANOJ - Situácia s moslimskou menšinou Rohingov, ktorej 700-tisíc príslušníkov pre brutálne vojenské zásahy za uplynulý rok ušlo z Mjanmarska do Bangladéša, sa dala podľa mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij riešiť lepšie.

slovakia

left justify in out

Politička sa tak vyjadrila vo štvrtok počas regionálneho stretnutia Svetového ekonomického fóra vo vietnamskom Hanoji.  "Samozrejme, existujú spôsoby, o ktorých si s odstupom času myslím, že sa nimi dala situácia zvládnuť lepšie," povedala Su Ťij.

Politička však naďalej bránila mjanmarské bezpečnostné zložky, ktoré čelia obvineniam zo zverstiev voči civilistom, s tvrdením, že chrániť treba všetky skupiny v Jakchainskom štáte. "Musíme byť spravodliví ku všetkým stranám. Právny poriadok musí platiť pre každého. Nemôžeme si vyberať," uviedla Su Ťij. Situáciu podľa nej komplikuje nespočetné množstvo etnických menšín v oblasti, z ktorých mnohým hrozí riziko úplného vymiznutia a ktoré nezahŕňajú len moslimov a jakchainských budhistov.

Napriek tomu, že sa násilie v oblasti upokojilo, Mjanmarsko sa teraz musí vysporiadať s jeho následkami, a to najmä repatriáciou Rohingov z Bangladéša. Su Ťij uviedla, že jej krajina je pripravená prijať späť ľudí, čo utiekli, ich návrat však podľa jej slov komplikuje fakt, že sú do neho zapojené dve vlády. Podľa humanitárnych pracovníkov zatiaľ neexistujú podmienky na bezpečný a riadny návrat utečencov.

Rohingovia začali z Mjanmarska vo veľkom utekať vlani v auguste po tom, čo armáda zasiahla v reakcii na útok rohinských militantov na bezpečnostné stanovištia. Mjanmarské ozbrojené zložky čelia obvineniam z masového znásilňovania, vraždenia a podpaľovania tisícok domov. Špeciálny ľudskoprávny tím Organizácie Spojených národov navrhol stíhanie mjanmarských veliteľov za genocídu a ďalšie zločiny.

Su Ťij sa tiež vyjadrila na margo kritiky za proces s novinármi tlačovej agentúry Reuters, ktorí pomohli odhaliť mimosúdne popravy desiatich rohinských mužov a chlapcov. Novinárov odsúdili na sedem rokov odňatia slobody za nelegálnu držbu oficiálnych dokumentov. "Ak si niekto myslí, že došlo k justičnému omylu, bola by som rada, aby naň poukázal. Neuväznili sme ich za to, že sú novinári. Uväznili sme ich, pretože súd rozhodol, že porušili zákon o štátnych tajomstvách," povedala politička a dodala, že sa novinári môžu proti verdiktu odvolať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies