Situáciu Rusov, obvinených v Bielorusku z prípravy teroristického útoku, už rieši aj Putin

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 17:14 • 2 min
Situáciu Rusov, obvinených v Bielorusku z prípravy teroristického útoku, už rieši aj Putin

MINSK / MOSKVA - Ruský prezident zorganizoval operačné stretnutie z Bezpečnostnou radou. Diskutovalo o situácii s Rusmi, ktorí boli zadržaní v Bielorusku a obvinení z prípravy teroristického útoku.

slovakia

left justify in out

Žoldnieri v sanatóriu

Skupina 32 Rusov bola zadržaná 29. júla na území sanatória pri Minsku. Ako informovala štátna tlačová agentúra BelTA, tieto sa vyznačovali správaním, ktoré je pre turistov netipické: nekonzumovali liehoviny, nenavštevovali zábavné zariadenia a snažili sa nepriťahovať pozornosť. Podozrenie vzbudilo aj to, že všetci muži boli oblečení "vo vojenskom štýle". Ďalšieho muža zadržali na juhu Bieloruska.

 

 

Bieloruský štátny bezpečnostný výbor KGB oznámil, že muži prišli do krajiny "destabilizovať situáciu počas predvolebnej kampane". KGB sa tiež domnieva, že zadržané osoby sú bojovníci ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti, tzv. vagnerovci.

 

Proti Rusom sa začalo trestné konanie vo veci prípravy teroristického útoku, vyšetrovatelia majú podozrenie, že zadržaní tiež pripravovali masové nepokoje. Tajomník bieloruskej bezpečnostnej rady Andrej Ravkov informoval, že úrady ešte pátrajú po ďalších 200 ruských "militantoch", ktorí sú údajne tiež na území Bieloruska.

 

Reakcia Ruska

31. júla ruský prezident Vladimir Putin usporiadal operačné stretnutie s členmi Bezpečnostnej rady, na ktorom sa diskutovalo o zadržaní ruských občanov v Bielorusku.

 

"Dúfame, že v najbližšej budúcnosti naši bieloruskí spojenci tento incident vysvetlia a že občania budú prepustení," je uvedené v oficiálnom vyhlásení.

 

img

 

Kremeľ tiež  požiadal úrady v Minsku, aby prepustili zadržaných Rusov. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že zadržaní sú zamestnanci súkromnej bezpečnostnej spoločnosti.

 

Ruský veľvyslanec v Minsku, Dmitrij Mezencev, povedal, že Rusi išli letieť do Istanbulu cez Minsk, ale let zmeškali. Podľa predbežných údajov boli poslané do zahraničia na stráženie zariadení energetickej infraštruktúry.

 

Prezidentské voľby v Bielorusku

Nezávislí pozorovatelia označili zadržanie Rusov za predvolebnú taktiku bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý takto pokúša mobilizovať podporu verejnosti pred voľbami. 

 

img

 

9. augusta sa v Bielorusku budú konať šieste prezidentské voľby v histórii krajiny. V predchádzajúcich piatich voľbách - v rokoch 1994, 2001, 2006, 2010 a 2015 - zvíťazil Alexandr Lukašenko. Nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte dve obdobia.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje predvolebné kampane a hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies