Situáciou v Sýrii sa bude zaoberať aj ministerská schôdzka G8 vo Washingtone

NETKY.SK • 12 Apríl 2012, 06:46 • 2 min
Situáciou v Sýrii sa bude zaoberať aj ministerská schôdzka G8 vo Washingtone

Situáciou v Sýrii sa bude zaoberať aj ministerská schôdzka G8 vo Washingtone - Politika Ministri zahraničných vecí skupiny G8, ktorí sa dnes schádzajú vo Washingtone, budú podľa očakávania tlačiť na svojho ruského kolegu, aby prinútil sýrskeho prezidenta

slovakia

left justify in out

img

Ministri zahraničných vecí skupiny G8, ktorí sa dnes schádzajú vo Washingtone, budú podľa očakávania tlačiť na svojho ruského kolegu, aby prinútil sýrskeho prezidenta Bašára Asada ukončiť násilie v jeho krajine.
      Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle povedal reportérom, že ďalší členovia G8 vyšlú silný signál dlhoročnému spojencovi Sýrie, Rusku, ktoré vlani vetovali akciu Bezpečnostnej rady OSN, ale nedávno prejavilo netrpezlivosť s Asadom. 
      "Zákerné vraždenie civilistov a dokonca utečencov sa musí skončiť," zdôraznil Westerwelle.
      Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu, ktorý sa dnes predčasne vrátil z návštevy Číny do vlasti, sa s kolegami z G8 spojí dnes večer prostredníctvom videokonferencie. Turecké ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby schválila rezolúciu, ktorá by chránila sýrsky ľud, pretože Damask zatiaľ nesplnil sľub a nestiahol vojakov z miest, ba naopak zintenzívnil násilie.
      Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorá je hostiteľkou dvojdňového ministerského stretnutia G8, vo svojom prejave v námornej akadémii v utorok Rusko ostro kritizovala:
      "Rusi opakovane povedali, že sa chcú vyhnúť občianskej vojne, že chcú zabrániť regionálnemu konfliktu. Ale ich odmietnutie spojiť sa s nami do konštruktívnej akcie udržuje Asada pri moci, dobre vyzbrojeného, schopného ignorovať požiadavky svojich vlastných ľudí, svojho regiónu a sveta."
      Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová uviedla, že Clintonová bude počas stretnutia G8 rokovať o Sýrii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.
      Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé plánuje podľa vlastných slov na stretnutí vyzvať na nové opatrenia Bezpečnostnej rady OSN proti Sýrii.
      Ministri zahraničia USA, Kanady, Japonsko, Británie, Francúzska, Talianska, Nemecka a Ruska budú rokovať aj o iránskom jadrovom programe, Severnej Kórei a ďalších globálnych aktuálnych problémoch.
      Na budúci mesiac bude prezident USA Barack Obama hostiť v Camp Davide lídrov G8.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies