Situáciou v Egypte sa bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 16 August 2013, 08:37 • 2 min
Situáciou v Egypte sa bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) zvoláva mimoriadne zasadnutie venované situácii v Egypte, kde v stredu zahynulo niekoľko stoviek ľudí pri násilných stretoch medzi bezpečnostnými silami a prívržencami zosadeného prezidenta Muhammada Mursího.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaných diplomatov by sa malo stretnutie iniciované Austráliou, Britániou a Francúzskom uskutočniť ešte vo štvrtok, neočakáva sa však prijatie žiadneho vyhlásenia. Medzi predstaviteľmi, ktorí stredajšie udalosti v Egypte odsúdili, bol pritom aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun či vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová požadujúca hĺbkové prešetrenie. Británia s Francúzskom patria medzi piatich stálych členov BR OSN, zatiaľ čo Austrália získala nestále členstvo na obdobie 2013-2014. Na urgentné zasadnutie BR OSN vo štvrtok vyzýval aj turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorého krajina v orgáne momentálne nie je zastúpená.

Podľa najnovších údajov egyptského ministerstva zdravotníctva si násilie vyvolané zásahom proti Mursího podporovateľom v Káhire vyžiadalo najmenej 578 mŕtvych vrátane 43 policajtov. Mursího hnutie Moslimské bratstvo však hovorí až o niekoľkých tisícoch obetí. Násilnosti v Káhire a iných častiach krajiny vo štvrtok pokračovali napriek vyhláseniu výnimočného stavu, pričom islamisti útočili na vládne budovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies