Situácia v Taliansku je vážna, reálne hrozí rozpad eurozóny

NETKY.SK • 10 November 2011, 07:33 • 2 min
Situácia v Taliansku je vážna, reálne hrozí rozpad eurozóny

Situácia v Taliansku je vážna, reálne hrozí rozpad eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Situácia v Taliansku je veľmi vážna a riziko rozpadu eurozóny je reálne. Uviedol to ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž v reakcii na dnešné udalosti v Taliansku. Krajine rastú úroky, za ktoré si dokáže požičiavať na trhu, a jej financovanie sa stáva neudržateľným.

"Je to už na hranici toho, čo je štátny rozpočet schopný uniesť. Musíme dúfať, že Taliani prijmú také opatrenia, ktoré upokoja trhy," podotkol Baláž. Príčiny, prečo sa Taliansko dostalo do takejto situácie, sú pritom podľa ekonóma dlhodobé a vytvárali sa desiatky rokov. "Hlavný dôvod je ten, že si Taliani nastavili štedrý dôchodkový systém nad možnosti krajiny. Tretina verejných financií štátu ide na dôchodky," vyčíslil Baláž. Znamená to, že každé tretie euro, ktoré štát vyberie, smeruje do dôchodkov.

Zároveň si podľa Baláža Taliani vydobyli silné sociálne práva aj v oblasti sociálneho zabezpečenia. "Mnohí ľudia v krajine poberajú rôzne sociálne výhody a dávky. Najmä na juhu Talianska," opísal. Aj ľudí zamestnaných vo verejnej správe možno len ťažko prepúšťať. "Taliani potrebujú reformu trhu práce. V krajine sú však silné odbory, ktoré blokujú akékoľvek spružnenie pracovného trhu," doplnil Baláž.

V porovnaní s Gréckom je však Taliansko na tom podľa neho lepšie. "Taliansko má reálnu ekonomiku, najmä na sever od Ríma. Fungujú tu silné kvalitné talianske spoločnosti," vysvetlil Baláž. Čiže v krajine je potenciál na to, aby ekonomika produkovala. "Nejde preto o krízu solventnosti, aká je v Grécku. Ide o krízu likvidity. Teda, že krajina nemá momentálne voľné peniaze na pokrytie výdavkov," dodal Baláž.

Dlh Talianska je zároveň nižší než grécky. Pohybuje sa na úrovni približne 120 % hrubého domáce produktu (HDP). Pritom grécky dlh už je na úrovni 158 % HDP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies