Situácia v Sudáne sa naďalej stupňuje

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 16:36 • 2 min
Situácia v Sudáne sa naďalej stupňuje

CHARTÚM - Počas dnešného dňa vedúci protestov v Sudáne pohrozili, že pokiaľ sa situácia v krajine nezmení, vyhlásia generálny štrajk. Informáciu poskytla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Organizátor protestov Siddík Farúk sa vyjadril, že budú nasledovať stupňujúce sa opatrenia, pokiaľ vojenská rada odmietne odovzdať moc. "Začneme s miliónovým protestným pochodom a pripravujeme sa na generálny štrajk," uviedol.

 

Vzhľadom na eskalovanie celej situácie pozvala sudánska vláda počas dnešného dňa lídrov protestov na rokovania do prezidentského paláca. Podmienky demonštrantov sú jasné, a to odovzdať moc do rúk civilnej vlády. 

 

img

 

 

Masové demonštrácie proti vládnucej vojenskej rade sa v Sudáne konali aj počas včerajších hodín. Organizovalo ich združenie SPA zastrešujúce 15 sudánskych odborových zväzov. Lídri protestov predtým v nedeľu zastavili rozhovory s vládnucimi generálmi a vyzvali na zintenzívnenie demonštrácií po tom, ako armáda nesplnila ich požiadavku na okamžité odovzdanie moci civilistom.

 

img

 

Vládnuca vojenská rada sa moci chopila po tom, ako 11. apríla zosadila prezidenta Umara Bašíra. Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa k moci dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies