Situácia v meste Boroďanka je ešte hrozivejšia než v Buči, uviedol Zelenskyj

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 06:28 • 2 min
Situácia v meste Boroďanka je ešte hrozivejšia než v Buči, uviedol Zelenskyj

KYJEV – Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva, je „oveľa strašnejšia“ než situácia v neďalekej Buči. Vo štvrtok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Začali sa práce na odpratávaní sutín v Boroďanke. Je to tam oveľa strašnejšie, je tam ešte viac obetí ruských okupantov,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na platforme Telegram. Ukrajinské úrady začali Boroďanku prehľadávať po odsune ruských vojakov. Zelenskyj tiež vyzval svet na prijatie prísnejších sankcií voči Rusku a navýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu. Reagoval aj na skutočnosť, že Rusku bolo vo štvrtok pozastavené členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC).

 

img

 

„Rusko už dlho nemá nič spoločné s koncepciou ľudských práv. Možno sa to jedného dňa zmení,“ povedal podľa stanice BBC. „Aktuálne sú však ruský štát a ruská armáda najväčšou hrozbou na planéte pre slobodu, bezpečnosť ľudí a koncepciu ľudských práv ako takých,“ dodal.

 

Zelenskyj tiež upozornil, že ruské sily za sebou zanechali skazu aj v ďalších mestách: „A čo sa stane, keď sa svet dozvie celú pravdu o tom, čo ruská armáda spravila v Mariupole?“ Dodal, že „na takmer každej ulici je tam to, čo svet videl v Buči a iných mestách v Kyjevskej oblasti po stiahnutí ruských síl“.

 

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová predtým vo štvrtok informovala, že pod dvoma zničenými budovami v Boroďanke sa našli telá dovedna 26 ľudí.

 

„Dôkazy o vojnových zločinoch ruských síl sú na každom kroku,“ poznamenala. Ruské sily sa podľa jej slov podieľajú na „zabíjaní, mučení a bitkách“ civilistov a páchajú tiež sexuálne násilie. „Nepriateľ zákerne ostreľoval obytnú infraštruktúru vo večerných hodinách, keď bolo doma najviac ľudí,“ kritizovala. Ruské sily obvinila z používania kazetových bômb a ťažkých raketometov, ktoré prinášajú „smrť a ničenie“. „Ich jediným cieľom je civilné obyvateľstvo, nie sú tu nijaké vojenské zariadenia,“ uviedla.

 

 

Venediktovová dodala, že ukrajinské orgány zbierajú dôkazy o zločinoch v Boroďanke pre miestne aj medzinárodné súdy. Ešte v pondelok prokurátorka uviedla, že na rôznych miestach Kyjevskej oblasti sa po odsune ruských vojakov našli telá už 410 zabitých civilistov. Mnohí z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia. Približne 330-340 mŕtvych tiel sa našlo len na uliciach alebo v masových hroboch v meste Buča. Moskva odmieta, že by útočila na civilné ciele a tvrdí, že zábery zabitých civilistov z Buče boli zinscenované s cieľom ospravedlniť ďalšie sankcie voči Rusku a mariť mierové rokovania.

 

 

Možno vás zaujme: EÚ navrhla ďalších 500 miliónov eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies