Situácia v macedónskom Kumanove je pokojná, obyvatelia sa vracajú domov

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:26 • 2 min
Situácia v macedónskom Kumanove je pokojná, obyvatelia sa vracajú domov

SKOPJE - Po dvojdňových bojoch v macedónskom Kumanove, ktoré si vyžiadali najmenej 22 mŕtvych a desiatky zranených, dnes tretie najväčšie mesto v krajine opustili špeciálne policajné jednotky.

slovakia

left justify in out

Tisíce evakuovaných obyvateľov sa mohli vrátiť do svojich domovov, mnohé však boli poškodené. Školy zostali zatvorené a dodávky elektriny boli v niektorých častiach mesta stále prerušené, informovala agentúra DPA.

 

Situácia v Kumanove bola dnes dopoludnia podľa médií pokojná. Polícia ukončila prehľadávanie štvrte, kde došlo v sobotu a v nedeľu k bojom. Podľa oficiálnych údajov pri nich zahynulo osem policajtov a 14 ozbrojených Albáncov, ktorých úrady označili za "teroristov". Zranenia utrpelo 37 policajtov. Správy o možných obetiach v radoch civilistov sa zatiaľ neobjavili.

 

Agentúra APA informovala, že Kosovo v noci na dnes vyslalo na hranicu s Macedónskom špeciálnu policajnú jednotku.

 

Vládni predstavitelia tejto balkánskej krajiny v nedeľu uviedli, že niektorí členovia rozbitej skupiny "albánskych teroristov" pochádzali zo susedného Kosova. Sťažovali sa tiež, že Brusel sa primálo zaujíma o Macedónsko ako kandidáta na vstup do EÚ. Aj médiá v susedných krajinách pripísali Európskej únii spoluvinu na prepuknutí násilia, pretože s Macedónskom za desať rokov neotvorila prístupové rokovania.

 

Podľa macedónskych médií sú medzi približne 30 zadržanými členmi skupiny aj bývalí osobní strážcovia macedónskych a kosovských politikov. Konkrétne sa objavili mená Dem Shehu a Beg Rizaj. Obaja údajne pochádzajú z Kosova a kedysi boli príslušníkmi Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies