Situácia v Kosove je po nedávnych incidentoch napätejšia ako zvyčajne

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:51 • 2 min
Situácia v Kosove je po nedávnych incidentoch napätejšia ako zvyčajne

Situácia v Kosove je po nedávnych incidentoch napätejšia ako zvyčajne

slovakia

left justify in out

Šéf misie OSN v Kosove (UNMIK) Lamberto Zannier dnes vyjadril znepokojenie z nedávnych incidentov na severe Kosova.
      Zannier na mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutočnili na žiadosť Srbska kvôli znepokojujúcej bezpečnostnej situácii v Kosove, podotkol, že situácia v tejto odštiepenej srbskej provincii je napätejšia ako zvyčajne.
      Šéf UNMIK vyzval úrady v Prištine a Belehrade, aby zachovali pokoj a vyvarovali sa akejkoľvek provokácie.
      Zannier vyjadril sústrasť rodine bosnianskeho občana, ktorý zahynul 2. júla pri výbuchu v Kosovskej Mitrovici. Obeťami útoku sa stali Srbi, ktorí protestovali proti otvoreniu kancelárie kosovskej vlády v meste. Zranenia utrpelo jedenásť ľudí.
      Podľa šéfa UNMIK nedávne násilnosti odsúdili Belehrad i Priština, ale obe strany sa obviňujú navzájom. Previnilci by mali podľa Zanniera byť potrestaní a na konanie v tomto smere vyzval príslušné úrady.
      Srbský prezident Boris Tadič obvinil "albánskych odštiepencov" zo snahy zriadiť kanceláriu kosovskej vlády v "srbskom meste Mitrovica".
      Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť vo februári 2008. Belehrad, ktorý je podporovaný napríklad Ruskom, ale i niektorými štátmi EÚ, tento krok odmietol a napadol jeho právoplatnosť na Medzinárodnom súdnom dvore .      
     
Zdroj: TASR/Tanjug



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies