Dunaj v Komárne dosiahol 8,6 metra, čakajú prílivovú vlnu

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 16:40 • 2 min
Dunaj v Komárne dosiahol 8,6 metra, čakajú prílivovú vlnu

KOMÁRNO – Dunaj v Komárne dosiahol o 16:00 výšku 860 centimetrov. Podľa primátora Antona Mareka má ešte protipovodňový betónový múr v meste vyše metrovú rezervu.

slovakia

left justify in out

„Čakáme prílivovú vlnu, ktorá má prísť dnes vo večerných alebo nočných hodinách, sme na to pripravení. Veľké starosti nám robí Váh, ktorý sa vlieva do Dunaja, ten nevie toľko vody absorbovať a tak je oveľa väčšia záťaž na tie ochranné hrádze,“ povedal pre agentúru SITA Marek. O koľko sa ešte vodná hladina Dunaja zdvihne, ovplyvní to, koľko vody bude do tohto toku vpúšťať vodné dielo Gabčíkovo. Primátor verí, že k evakuácii obyvateľov nedôjde. Zatiaľ voda obydlia ľudí neohrozuje, zasiahla len záhradné chaty.

Naďalej pokračujú protipovodňové práce, mestu sa už prihlásilo množstvo dobrovoľníkov, ktorí plnia vrecia pieskom. „Ľudia si uvedomujú vážnosť situácie, prichádzajú sami. Vedia, že všetci bojujeme za to, aby tu nenastali nejaké vážne následky,“ dodal Marek. Mesto Komárno poskytlo kompetentným orgánom k dispozícii priestory vhodné na prípadné umiestnenie evakuovaných, a to telocvične základných škôl, športovú a volejbalovú halu a hotel Panoráma. V prípade potreby sú k dispozícii aj telocvične niektorých stredných škôl. Situáciu v Komárne si prišli pozrieť aj ministri vnútra, životného prostredia a obrany. 

Na plnenie vriec pieskom a spevňovanie hrádze bolo nasadených aj 42 vojakov z Nitry. „Spolu s hasičmi budú riešiť ďalšie úlohy podľa pokynov koordinátora krízového štábu ministerstva vnútra," uviedol minister obrany Martin Glváč. Ako agentúru SITA informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár, podľa aktuálnej situácie na hornom úseku Dunaja hydrológovia predpokladajú kulminácie na dolnom úseku v Komárne v sobotu 8. júna okolo obeda na úrovni 870 až 890 cm a v Štúrove v noci zo soboty na nedeľu, keď by mala hladina Dunaja v tomto úseku dosiahnuť 790 až 820 cm. „Pokles hladiny Váhu v Kolárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po približne štyroch až piatich hodinách na úrovni vodného stavu približne 720 až 735 cm,“ uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková.

Rozvodnený Dunaj by mal v oblastiach na južnom Slovensku postupne kulminovať od dnešného dňa do nedele 9. júna. Odhadujú to hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) podľa poslednej aktuálnej situácie na hornom úseku rieky.

 V Medveďove by malo ku kulminácii dôjsť dnes popoludní, pričom hladina Dunaja by mala dosiahnuť 980 centimetrov. V Komárne sa kulminácia očakáva v sobotu (8. 6.) na obed a hladinou vo výške 870 až 890 cm. Napokon v Štúrove by mal veľtok kulminovať v noci zo soboty na nedeľu s hladinou na úrovni 790 až 820 cm.

"Pokles hladiny Váhu v Kollárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne po cca 4 až 5 hodinách na úrovni vodného stavu cca 720 až 735 cm," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona