Situácia v Katare sa tak skoro nezlepší. Požiadavky kladené na emirát, sú v rozpore s medzinárodným právom, tvrdí Erdogan

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 08:58 • 2 min
Situácia v Katare sa tak skoro nezlepší. Požiadavky kladené na emirát, sú v rozpore s medzinárodným právom, tvrdí Erdogan

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan skritizoval zoznam požiadaviek predložených arabskými krajinami pod vedením Saudskej Arábie, ktoré prerušili vzťahy s Katarom a podnietili krízu v regióne.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že požiadavky požadované od Kataru sú "proti medzinárodnému právu". Všetky body uvedené na zozname by najbohatší emirát mal splniť do 10 dní od doručenia inak nedôjde k zrušeniu uvaleného embarga.  Katar naďalej odmieta obvinenia o financovaní teroristickej organizácie a podnecovaniu regionálnej nestability. Katar uviedol, že požadované opatrenia sú neoprávnené.

 

Turecký parlament 7. júna urýchlil legislatívu s cieľom umožniť vojakom presun na vojenskú základňu v Katare a to len dva dni po tom, ako krajiny prerušili rokovania s Dohou v otázke  najhoršej diplomatickej krízy v regióne. Turecko má v Katare vojenskú základňu, v ktorej v súčasnosti sídli približne 90 tureckých vojakov.
 
Turecké sily uskutočnili prvý výcvik na vojenskej základni Tariq bin Ziyad už začiatkom tohto mesiaca. Katar v sobotu odsúdil ultimátum ako neprimerané, ktoré zasahuje do suverenity emirátu. Zoznam bol prijatý katarským ministerstvom zahraničných vecí 22. júna, uviedla štátna tlačová agentúra Katar.
 
"Tento zoznam požiadaviek potvrdzuje to, čo Katar povedal už od začiatku - nelegálna blokáda nemá nič spoločné s bojom proti terorizmu, ide o obmedzenie suverenity Kataru a našej zahraničnej politiky", povedal Šejk Saif bin Ahmed Al Thani, minister zahraničia.
Katar tiež uviedol, že skúma požiadavky a pripravuje oficiálnu odpoveď po potvrdení prijatia dokumentu obsahujúceho požiadavky.
 
"Štát Kataru v súčasnosti skúma dokument s 13-timi požiadavkami, ktoré sú v ňom obsiahnuté a základy, na ktorých boli založené, s cieľom pripraviť primeranú odpoveď a odovzdať ju štátu Kuvajt," uviedla QNA s odkazom na vyhlásenie Ministerstvom zahraničných vecí.
 
Kuvajt pôsobil ako sprostredkovateľ na zmiernenie krízy, ktorá sa začala 5. júna, keď Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt oznámili, že prerušujú všetky diplomatické vzťahy s Katarom a obviňujú ho z napomáhania terorizmu, pričom žiadna z krajín neposkytla žiadne dôkazy k preukázaniu obvinení na adresu Kataru.
 
Ešte v piatok sa objavili správy, že Saudská Arábia požaduje od Kataru zrušenie spravodajského média Al Jazeera, zatvorenie tureckej vojenskej základne, zmrazenie vzťahov s Iránom, prerušenie všetkých väzieb s moslimským bratstvom a ďalšími skupinami vrátane Hizballáhu, al-Káidy a Islamského štátu. V dokumente sa tiež uvádza, že Katar musí súhlasiť s mesačným auditom o dodržiavaní predpisov počas celého jedného roku od odsúhlasenia požiadaviek, po ktorom by nasledovali štvrťročné audity v nasledujúcom roku a jednorázové kontroly v nasledujúcich 10 rokoch. Zoznam ďalej obsahuje požiadavku, aby Katar zaplatil náhradu škody, náhrady za straty na životoch a iné finančné straty údajne spôsobené katarskou politikou v posledných rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies