Situácia v Donecku je veľmi napätá, zákon o Donbase nadobudol platnosť

NETKY.SK • 18 Október 2014, 16:26 • 2 min
Situácia v Donecku je veľmi napätá, zákon o Donbase nadobudol platnosť

KYJEV - Životy dvoch ukrajinských vojakov si za posledných 24 hodín vyžiadali prestrelky s proruskými separatistami, ktorí útočia na pozície vládnych síl napriek dohode o prímerí uzavretej 5. septembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako spresnil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Volodymyr Polevyj, traja vládni vojaci boli ranení.
      

Podľa agentúry UNIAN situácia v oblasti Donecka je stále napätá a veľmi nepokojná: v meste sa sporadicky ozýva delostrelecká paľba, streľba z ručných zbraní, dokonca aj výbuchy. 
      

Mimoriadnu situáciu hlásia z mesta Smile v Luhanskej oblasti, kde sa v obkľúčení proruských jednotiek ocitla celá brigáda ukrajinskej armády. Jej nemenovaný príslušník pre agentúru Ukrinform uviedol, že nutne potrebujú posily. RNBO však tvrdí, že armáda má situáciu v oblasti Smilého pod kontrolou.
      

Ukrajinské agentúry okrem toho informovali, že dnešným dňom nadobudol platnosť zákon o osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 16. októbra.
      

Podľa zákon ukrajinská vláda a ďalšie výkonné orgány budú môcť podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne samosprávy budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní miestnych zástupcov rezortu spravodlivosti. 
      

Podľa dokumentu bude mať ruština a ďalšie jazyky rovnocenné postavenie ako ukrajinčina. Štát bude musieť garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky vo verejnom i súkromnom styku.
      

Zákon tiež stanovuje usporiadanie predčasných komunálnych volieb na 7. decembra.

      

Proruskí separatisti obsah zákona odmietajú, požadujú nezávislosť od Kyjeva a avizovali, že začiatkom novembra zorganizujú voľby do svojich zastupiteľstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona