Situácia v Bratislavskom kraji je mimoriadne vážna! Pre obrovský nápor infikovaných kolabuje zdravotníctvo

NETKY.SK • 19 November 2020, 6:32 • 2 min
Situácia v Bratislavskom kraji je mimoriadne vážna! Pre obrovský nápor infikovaných kolabuje zdravotníctvo

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) má výhrady voči zvládaniu pandémie koronavírusu zo strany štátu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Máme určité výhrady voči tomu, ako sú niektoré úlohy zvládané a ako sa bojuje proti pandémii, vrátane toho ako sa komunikuje s obyvateľstvom," uviedol v stredu po zasadnutí bezpečnostnej rady BSK bratislavský župan Juraj Droba.

 

Hrozí kolaps nemocníc v celom kraji

Podľa BSK je problém so zabezpečovaním ochranných pomôcok, priebehom celoplošného testovania a tiež komunikácii a koordinácii kľúčových aktérov. „Situáciu v kraji považujeme za mimoriadne vážnu. Ak nič neurobíme, hrozí nám kolaps zdravotníckeho systému v kraji," upozornil Droba.

Droba povedal, žu mu chýba dostatočná komunikácia a efektívne krízové riadenie zo strany štátu. Bezpečnostná rada kraja preto požiadala vládu, aby začali krízu v zdravotníctve bezodkladne riešiť.

 

"Boríme sa s nedostatkom zdravotníckeho personálu, chýbajú miesta v nemocniciach, odkladajú sa plánované operácie, takmer úplne absentujú preventívne vyšetrenia. Ohrozené je aj psychické zdravie ľudí,“ upozornil Droba.

 

 

Tretia reprofilizácia nemocníc môže byť katastrofa

Podľa Tomáša Szalaya, ktorý riadi zdravotníctvo v BSK, kulminácia počtu novozistených prípadov klesá iba zdanlivo.„Je to skreslené tým, že sa uskutočnilo celoplošné testovanie a títo ľudia v štatistikách nevystupujú. V skutočnosti počet pozitívnych prípadov v PCR testoch presahuje 20 percent,“ upozornil Szalay s tým, že za najdôležitejšie považuje to, aby sa predišlo tretej vlne reprofilizácie nemocníc.

Krajský odborník pre všeobecné lekárstvo Peter Lipovský upozornil, že testovanie nemusí byť vždy produktívne. „Antigénové testy dávajú pocit falošnej istoty. Potom kladieme menší dôraz na nosenie rúška, dezinfekciu, či odstup,“ myslí si Lipovský.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Igor Matovič opísal domácu úlohu Slovákov pred Vianocami

 

Sanitárom chýbajú peniaze 

Ernest Caban z Asociácie dopravnej zdravotnej služby vyhlásil, že poskytovatelia dopravnej zdravotnej služby chcú otvoriť otázku financovania svojich služieb.

 

img

 

„Máme enormný nárast nákladov, ale máme nižšie výkony. Obraciame sa preto na Ministerstvo zdravotníctva aj na všetky zdravotné poisťovne so žiadosťou o riešenie. Ak sa to nezmení, nedokážeme zabezpečiť túto službu,“ podotkol.


Na zasadnutí Bezpečnostnej rady BSK sa zišli zástupcovia 25 aktérov z oblasti zdravotníctva. Boli medzi nimi zástupcovia nemocníc, odborníci, zdravotné poisťovne, regionálny úrad verejného zdravotníctva a ďalšie dôležité inštitúcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona