Situácia v americkej ekonomike sa podľa Fed zlepšuje

NETKY.SK • 1 Marec 2012, 08:00 • 2 min
Situácia v americkej ekonomike sa podľa Fed zlepšuje

Situácia v americkej ekonomike sa podľa Fed zlepšuje - Svet Americkej ekonomike sa vydaril štart do nového roka, továrne zvyšujú výrobu, obchodníci hlásia rast odbytu, pribúdajú pracovné miesta a aj predaj domov ožíva. Uviedla to americká centrálna banka

slovakia

left justify in out

img

Americkej ekonomike sa vydaril štart do nového roka, továrne zvyšujú výrobu, obchodníci hlásia rast odbytu, pribúdajú pracovné miesta a aj predaj domov ožíva. Uviedla to americká centrálna banka Fed v najnovšej správe o vývoji ekonomiky, v tzv. Béžovej knihe.
      Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Federálny rezervný systém (Fed) vydáva osemkrát ročne a pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.
      Fed podobne ako v predchádzajúcej správe opatrne konštatuje, že situácia v najväčšej svetovej ekonomike sa zlepšuje, a to dokonca už aj v realitnom sektore. Výkon amerického hospodárstva od začiatku januára do polovice februára 2012 mierne vzrástol a viaceré regióny hlásia zvýšený nábor nových zamestnancov či dokonca ožívanie realitného sektora.
      "Podmienky na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami sa vo väčšine sledovaných regiónov zlepšili," píše Fed v Béžovej knihe, ktorá má svoj názov podľa farby obalu. Spresňuje, že predaj domov stúpol minimálne v polovici z 12 regiónov.
      Najlepšia situácia je vo výrobnom sektore, kde všetky regióny zaznamenali rast produkcie i objednávok a niektoré dokonca robustnejšie zvýšenie investícií.
      To sa už premietlo aj do náboru nových zamestnancov a poklesu nezamestnanosti na 8,3 % z približne 9 % v lete 2011. Šéf Fed Ben Bernanke ale v správe, ktorú dnes predložil Kongresu, upozornil, že vlaňajšie tempo znižovania nezamestnanosti nemusí byť udržateľné.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v poslednom kvartáli 2011 zvýšil medziročne o 3 %. Ekonómovia odhadujú, že v tomto štvrťroku sa tempo jeho rastu spomalí na 2 %.
      Béžová kniha hodnotí infláciu ako utlmenú, ale varuje, že niektoré firmy pravdepodobne premietnu vyššie ceny vstupných surovín a zdraženie energií do cien svojich výrobkov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies