Situácia u nás aj vo svete: Kvôli obavám z koronavírusu u nás zatvárajú školy, divadlá aj športoviská

NETKY.SK • 9 Marec 2020, 16:30 • 2 min
Situácia u nás aj vo svete: Kvôli obavám z koronavírusu u nás zatvárajú školy, divadlá aj športoviská

Slovensko eviduje zatiaľ šesť prípadov nákazy koronavírusu, päť v okolí Bratislavy, jeden v Košiciach.

slovakia

left justify in out

img

 

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo v reakcii na to v pondelok oznámil, že od utorka budú zatvorené všetky materské, základné a stredné školy.

 

 

 

Zrušené všetky verejné podujatia

Okrem trojčlennej rodiny z obce Kostolište v Malackách sa nakazila tiež učiteľka materskej školy a vodička električky z Bratislavy. Zatiaľ posledným prípadom je podľa televízie Markíza 26-ročný zamestnanec spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorý leží v košickej univerzitnej nemocnici.

 

Vedenie Slovenského národného divadla zrušilo všetky predstavenia až do odvolania. Minimálne do pondelka 23. marca bude uzavretý napríklad aj Bojnický zámok.

 

Stretnutia najvyššej slovenskej hokejovej ligy sa budú hrať bez divákov. V súťaži beží nadstavbová časť a opatrenia možno zasiahnu aj začiatok play off.

 

Zápasy Ligy majstrov budú poznačené šíriacim sa koronavírusom v Európe

 

Kontroly na hraniciach
Na hraniciach s Rakúskom merajú zdravotníci cestujúcim teplotu a rozdávajú im informačné letáky. Bratislavské letisko zrušilo všetky lety do Talianska a cestujúcim pri prílete merajú teplotu.

 

img

 

Pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu sa zúčastnil aj Igor Matovič. Dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini potvrdil, že pozvanie Matoviča je spojené s tým, aby sa výmenou vlády nezmenila bezpečnostná situácia na a nová vláda bude pokračovať v riešení situácie.

 

Lídri EÚ uskutočnia v utorok konferenčný hovor v súvislosti s koronavírusom

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok oznámil, že v utorok sa uskutoční mimoriadna videokonferencia s lídrami štátov EÚ s cieľom koordinovať ďalšie kroky v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Musím spolupracovať, aby sme ochránili zdravie našich občanov," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter.

Na koordinovaný postup v oblasti zdravia, výskumu a ekonomických opatrení vyzval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Existujúce potvrdené prípady

img

Zdroj: gisanddata.maps.arcgis.com

 

"Čo sa týka opatrení proti (ochoreniu) COVID-19, v jednote je sila," uviedol na Twitteri Macron.

 

Videokonferencia sa uskutoční v čase, keď európske krajiny zatiaľ neprišli s jednotným plánom, ako na šíriaci sa koronavírus reagovať. Menšie štáty podľa agentúry AFP obviňujú Francúzsko a Nemecko z toho, že konajú samostatne a zakazujú vývoz zdravotníckych ochranných pomôcok.

 

Najviac zasiahnutou krajinou v Európe je Taliansko, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo už 366 ľudí. Vo Francúzsku, kde je viac než 1100 potvrdených prípadov nákazy a 19 obetí, vláda zakázala všetky verejné zhromaždenia s viac než 1000 účastníkmi. V Nemecku, kde je už viac ako 1000 infikovaných, minister zdravotníctva v nedeľu takisto odporučil odvolať všetky podujatia, na ktorých sa má zúčastniť viac ako 1000 osôb.

 

A čo rodisko nákazy?

Čína v pondelok oznámila 40 nových prípadov nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 a 22 úmrtí, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na čínsku Národnú zdravotnícku komisiu.

 

Celkový počet úmrtí v Číne sa tým zvýšil na 3119 a 80.635 ľudí je nakazených.

 

Z prípadov potvrdených v pondelok sa 36 vyskytlo v provincii Chu-pej, ktorá je vírusom najviac postihnutá. Prvé prípady nákazy zaznamenali koncom decembra 2019 v meste Wu-chan v tejto provincii.

 

 

Počty nových úmrtí a prípadov nákazy v Číne postupne klesajú už niekoľko týždňov. Koronavírus sa však rozšíril do približne do 90 krajín sveta.

 

Južná Kórea v pondelok oznámila 248 nových prípadov nákazy a celkový počet nakazených osôb v krajine sa zvýšil na 7382. Informovala o tom agentúra Jonhap. Najviac prípadov hlásia z mesta Tegu na juhovýchode krajiny a v susednej provincii Severný Kjongsang. 

 

Nákaze v krajine podľahlo už 51 ľudí. Išlo prevažne o občanov v staršom veku, ktorí mali i ďalšie zdravotné problémy, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona