Situácia sa vyostruje. Bielorusi strieľali na poľských vojakov

NETKY.SK • 8 Október 2021, 17:23 • 2 min
Situácia sa vyostruje. Bielorusi strieľali na poľských vojakov

VARŠAVA - Bezpečnostná situácia na poľsko-bieloruských hraniciach je už niekoľko týždňov napätá. Dôvodom je prílev migrantov, za ktorým údajne stojí bieloruský režim podporovaný Moskvou.

slovakia

left justify in out

Bieloruské sily údajne strieľali na poľsko-bieloruskej hranici na poľské jednotky strážiace východnú hranicu Európskej úniePodľa agentúry AP o tom v piatok informovala hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská. Spresnila, že pri štvrtkovom incidente nikto neutrpel zranenia. Vojaci pravdepodobne použili slepé náboje.

 

img

 

Poľská tlačová agentúra PAP následne informovala, že ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave si predvolalo bieloruského chargé d'affaires Aľaxandra Česnovského, aby s ním prediskutovalo situáciu na hraniciach.

 

Bieloruský výbor pre ochranu štátnej hranice medzičasom vo svojom vyhlásení poprel, že by v danom sektore hranice došlo k incidentu, pri ktorom by bieloruskí pohraničníci použili zbrane. Informovala o tom agentúra TASS.

 

Prečítajte si tiež: Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav. Obáva sa teroristov

 

Hovorkyňa Michalská vo svojom piatkovom vyhlásení dodala, že príslušníci pohraničnej stráže sú pod rastúcim tlakom a v strese, pretože narastá počet incidentov, pri ktorých hádzali do poľských vojakov z bieloruského územia rôzne predmety. Michalská uviedla, že nedávno dopadol na poľskú stranu hranice predmet pripomínajúci výbušninu.

 

img

 

Podporu armádnym jednotkám a pohraničnej stráži chrániacej hranice s Bieloruskom pred migračným tlakom vyjadril aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter ubezpečil, že všetky zložky moci stoja za pohraničnou strážou a armádou, ktorým sa súčasne poďakoval za ich profesionálny a zodpovedný prístup.

 

Možno vás zaujme: Lukašenko prezradil, koľko vojenských základní sa nachádza v Bielorusku a vyslal Západu rázny odkaz

 

Členské štáty EÚ Poľsko, Litva a Lotyšsko strážia svoje hranice pred tlakom migrantov z Blízkeho východu a Afriky snažiacich sa dostať na ich územie z Bieloruska. Vo všetkých troch štátoch pritom panuje podozrenie, že nápor migrantov organizuje a povzbudzuje bieloruská vláda podporovaná Moskvou, ktorá sa snaží destabilizovať EÚ ako odvetu za západné sankcie voči autoritárskemu režimu v Minsku.

 

img

 

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyjadril solidaritu s členskými krajinami EÚ postihnutými bieloruskými hybridnými útokmi a vyzval, aby režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka postavili pred súd.

 

Europoslanci zdôraznili, že nelegálne prechody migrantov do EÚ, ktoré riadia bieloruské štátne orgány a zároveň ich sprevádza dezinformačná kampaň, sú formou hybridnej vojny zameranej na zastrašovanie a destabilizáciu EÚ.

 

img

 

Michalská vo štvrtkovom rozhovore pre jednu z poľských rozhlasových staníc uviedla, že bieloruskí pohraničníci, ktorí hranicu dobre poznajú a monitorujú ju optoelektronickým vybavením, ukazujú migrantom, "kde kto je" a poskytujú im aj nástroje na prestrihávanie plotu zo žiletkového drôtu.

 

K téme: Vladimir Putin dnes oslavuje 69. narodeniny. O zvykoch a životných zásadách ruského prezidenta

 

Podľa jej slov "ľudia, ktorí sa pokúšajú dostať do Poľska, uvádzajú, že ich cieľom sú západné krajiny Nemecko, Francúzsko, Rakúsko. Hovoria, že nechcú požiadať o azyl v Poľsku".

 

Informovala, že situácia na hranici s Bieloruskom sa nevyvíja veľmi dobre. Poľskí pohraničníci sa ju snažia strážiť ešte dôkladnejšie, pričom dúfajú, že už nedôjde k žiadnym tragickým udalostiam. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies