Situácia s migrantmi v Budapešti začína byť neúnosná, tvrdí primátor

NETKY.SK • 21 August 2015, 19:11 • 2 min
Situácia s migrantmi v Budapešti začína byť neúnosná, tvrdí primátor

BUDAPEŠŤ - Situácia s migrantmi v maďarskom hlavnom meste začína byť neúnosná, vyhlásil dnes primátor Budapešti István Tarlós.

slovakia

left justify in out

Zároveň privítal kroky vlády, ktorá iniciovala, aby parlament v skrátenom konaní prijal opatrenia na potlačenie ilegálnej migrácie, informovala agentúra MTI.

Tarlós zdôraznil, že mesto sa doposiaľ pokúšalo urobiť všetko pre humánne riešenie migračnej krízy, ale situácia s migrantmi - najmä v okolí Východnej stanice (Keleti pályaudvar) - sa začína vymykať spod kontroly.

 

"Masa neidentifikovateľných ľudí zaplavila dôležité verejné priestranstvá mesta. Títo ľudia nedodržujú základné pravidlá a vzhľadom na absenciu právnych prostriedkov pomaly už nič nebude možné urobiť na ochranu záujmov obyvateľov Budapešti," píše sa vo vyhlásení primátora, ktorý vyzval parlamentné frakcie, aby podporili iniciatívu vládnuceho bloku Fidezs-KDNP.

 

Tarlós tiež kritizoval Európsku úniu za to, že nič nerobí pre spoločné riešenie migračnej krízy.

 

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár vyzval v stredu parlamentné frakcie strán Fidesz a KDNP, aby kvôli vlne migrantov zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu. Lázár avizoval, že poslanci by mali rozhodnúť o novele trestného zákonníka s tým, že cudzincom, ktorí na maďarské územie vstúpia ilegálne, by hrozilo väzenie od troch do štyroch rokov.

 

Minister tiež oznámil, že predseda vlády Viktor Orbán nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby prevelil niekoľko tisíc príslušníkov polície k južným hraniciam. Tieto jednotky budú chrániť maďarsko-srbské hranice pred migrantmi a ich úlohou bude zasahovať "proti čoraz agresívnejším cudzincom, ktorí prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami".

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies