Situácia s COVID-19 sa v KĽDR zhoršuje, Kim Čong-un obviňuje vyšších úradníkov

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 09:04 • 2 min
Situácia s COVID-19 sa v KĽDR zhoršuje, Kim Čong-un obviňuje vyšších úradníkov

SOUL - Vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un pokarhal popredných predstaviteľov krajiny za ich zlyhania pri prevencii proti koronavírusu, ktoré spôsobili "veľkú krízu".

slovakia

left justify in out

Informovali o tom štátne médiá, ktoré však nešpecifikovali, aká "kľúčová" chyba viedla Kima ku zvolaniu stretnutia politbyra Kórejskej strany práce v Pchjongjangu a použitia ostrého jazyka.

 

Obvinenia 
Kim skritizoval popredných predstaviteľov strany za údajnú nekompetentnosť, nezodpovednosť a pasivitu pri plánovaní a vykonávaní opatrení proti koronavírusu počas predlžujúcej sa pandémie, uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA.

 

 

"Vyšší úradníci zodpovední za dôležité štátne záležitosti zanedbali implementáciu dôležitých rozhodnutí strany o prijatí organizačných, inštitucionálnych, materiálnych, vedeckých a technologických opatrení, ako to vyžaduje dlhodobá preventívna kampaň proti epidémiám v štáte," povedal podľa KCNA Kim s tým, že to vytvorilo veľkú krízu "pri zabezpečovaní bezpečnosti štátu a bezpečnosti ľudí" a má to vážne následky.

 

Možné prepustenie 
Správa tlačovej agentúry tiež uvádza, že strana odvolala bližšie neurčeného člena predsedníctva politbyra, v ktorom je Kim a ďalší štyria poprední predstavitelia. Podľa analytikov by to mohli byť premiér kabinetu alebo tajomník ústredného výboru Kórejskej strany práce.

 

img

 

Kritika vyvolala obavy z masového prepuknutia ochorenia COVID-19 v krajine, ktorá by to ťažko zvládla. KĽDR doteraz tvrdila, že neeviduje nákazy koronavírusom. Odborníci pochybujú, že to tak je, a obávajú sa akéhokoľvek prepuknutia nákaz, keďže Severná Kórea má slabú zdravotnú infraštruktúru.

 

Reakcie Južnej Kórey a Číny 
Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré ma na starosti záležitosti medzi Severom a Juhom, uviedlo, že nemá žiadne bezprostredné informácie o severokórejskej správe a nebude robiť predčasné úsudky o situácii s vírusom v KĽDR. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia zase naznačil možnú pomoc Severnej Kórei v prípade veľkého prepuknutia COVID-19.

 

Jedny z najtvrdších opatrení 
Od začiatku pandémie KĽDR opisovala svoje úsilie proti vírusu ako "záležitosť národnej existencie", pričom zakázala príchod turistov, poslala preč zahraničných diplomatov a značne obmedzila cezhraničnú dopravu a obchod.

 

img

 

Lockdown len viac zaťažil už aj tak oslabenú ekonomiku krajiny, ktorá okrem iného čelí medzinárodným sankciám pre jadrový program krajiny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona