Situácia pri spracúvaní daní je stále vážná, riaditeľstvo pomoc nechce

NETKY.SK • 28 Február 2012, 12:06 • 2 min
Situácia pri spracúvaní daní je stále vážná, riaditeľstvo pomoc nechce

Situácia pri spracúvaní daní je stále vážná, riaditeľstvo pomoc nechce

slovakia

left justify in out

img

Závažná situácia v rámci nového informačného systému (IS) KONS na daňovej správe pretrváva. Zhodnotil to po dnešnom poslaneckom prieskume na Daňovom úrade Bratislava I šéf Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet Jozef Kollár (SaS). "Stále sa veľa vecí a agendy spracováva ručne a tie problémy sa kopia," povedal Kollár.
V rámci akčného plánu pre riešenie súčasnej situácie, ktorý poslancom predložilo vedenie Finančnej správy (FS) SR, majú byť základné funkcie systému sprevádzkované do konca marca 2012. Ako však Kollár upozornil, napríklad funkcie pre kontrolórov, exekútorov a pre spracovanie všetkých elektronických podaní budú dostupné až neskôr. "V tom akčnom pláne sú termíny, ktoré sú datované na koniec júla tohto roku," upozornil Kollár.
Podľa Petra Kažimíra sú v rámci tohto plánu len 2 termíny z 22 v období pred marcovými parlamentnými voľbami, pričom všetky ostatné sú po voľbách. Navyše nie je ani isté, že FS bude od začiatku apríla zvládať elektronickú komunikáciu s daňovými subjektmi. "Ja som presvedčený o tom, že je ohrozené podávanie daňových priznaní v elektronickej forme tak, ako to momentálne vyžaduje zákon od 1. apríla tohto roku," uviedol Kažimír. Dodal, že predstavitelia FS odmietajú posunutie tohto termínu novelizovaním daňového poriadku.
Podľa poslanca za KDH Antona Marcinčina nebude daňová správa schopná zvládnuť spracúvanie daňových priznaní ani počas marca. "Je to absolútne nereálne," podotkol Marcinčin. Ako dodal, mali by sa posunúť niektoré termíny. "Núkali sme pani prezidentke (pozn. red Mária Machová, poverená prezidentka FS SR) aj zástupcom Ministerstva financií akúkoľvek pomoc, akú my vieme dosiahnuť, napríklad aj na zajtrajšej schôdzi, žiaľ, všetko bolo odmietnuté," skonštatoval Marcinčin.
Zástupcovia finančného výboru dnes takisto požiadali vedenie FS, aby spracovalo akčný plán konsolidácie celej inštitúcie ako celku. Podľa Kollára totiž nejde len o implementáciu nového IS KONS. "Zistili sme, že zďaleka nemožno tie problémy zužovať iba na problémy informačného systému," potvrdil Kollár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies