Situácia po povodniach v Srbsku sa stabilizuje, voda v zaplevenom Obrenovci neklesá

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 11:25 • 2 min
Situácia po povodniach v Srbsku sa stabilizuje, voda v zaplevenom Obrenovci neklesá

BELEHRAD - Situácia v Srbsku zasiahnutom katastrofálnymi povodňami sa postupne upokojuje, informoval dnes spravodajský server Novosti.rs.

slovakia

left justify in out

Hladina vody v totálne zaplavenom a úplne evakuovanom meste Obrenovac neklesá, situácia je však stabilná a prebieha čistenie terénu, dezinfekcia a deratizácia. Miestny krízový štáb bude rokovať o možnom návrate mužov do bezpečnejších častí mesta, aby pomohli pri čistiacich prácach.

 

Na odčerpanie vody z najnižšie položených miest Obrenovca nasadili sto čerpadiel. Polícia nikomu nedovolila vstúpiť do mesta, zároveň však kontrolovala aj tých, ktorí z neho vychádzali, aby zabránila prípadným krádežiam.

 

 

Situácia v zaplavených oblastiach regiónu Srem sa pomaly upokojuje, nie sú však bezpečné pre návrat evakuovaných obyvateľov, uviedol spravodajský server RTS s odvolaním sa na policajného veliteľa vojvodinskej dediny Morovič. Z dediny predtým evakuovali ženy, deti i starších obyvateľov.

 

V oblastiach pozdĺž rieky Drina okrem záplav predstavujú veľké nebezpečenstvo aj zosuvy pôdy. Najohrozenejšími miestami sú Mali Zvornik a Bajina Bašta na krajnom západe krajiny pri hraniciach s Bosnou, kde je úplne zastavená doprava.

 

Srbské ministerstvo vnútra medzitým informovalo, že od 18. mája dostalo hlásenie o 798 nezvestných z oblastí ohrozených povodňami. Z tohto počtu sa už našlo 215 osôb, ministerstvo však upozornilo, že údaje o nezvestných môžu byť nepresné. Viacero občanov totiž nahlasovalo nezvestnosť jednej a tej istej osoby a niektorí obyvatelia, ktorí sa neskôr našli, to neohlásili polícii.

 

Srbsko v súvislosti s katastrofálnymi povodňami, ktoré si vyžiadali najmenej 27 obetí, v stredu vyhlásilo trojdňový štátny smútok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona