Situácia na východe Ukrajiny sa opäť komplikuje, obnovili sa boje

NETKY.SK • 26 August 2015, 17:47 • 2 min
Situácia na východe Ukrajiny sa opäť komplikuje, obnovili sa boje

KYJEV - V uplynulých 24 hodinách došlo po niekoľkodňovom relatívnom upokojení situácie na Ukrajine opäť k eskalácii bojových aktivít zo strany proruských separatistov, ktorí útočili na postavenia vládnych síl aj s využitím ťažkých zbraní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes v Kyjeve oficiálne armádne zdroje.


Podľa nich došlo zo strany separatistov aj k použitiu zbraňových systémov v rozpore s obsahom mierových dohôd z Minska.


V priebehu uplynulého dňa došlo k 92-násobnému porušeniu prímeria zo strany separatistov. Boje si vyžiadali životy dvoch ukrajinských vojakov, ďalších desať utrpelo zranenia, uviedol dnes na tlačovej konferencii v ukrajinskej metropole hovorca Protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko.


Napätá situácia pretrváva v okolí prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny na pobreží Azovského mora. Tam zaregistrovali v uplynulý deň 11 útokov delostrelectva separatistov.


Na severnej frontovej línii sa boje obnovili. Separatisti tam podľa vedenia Luhanskej oblasti poškodili pri ostreľovaní delami plynovod a na viacerých miestach i energetickú sieť, v jednom prípade došlo k zrúteniu strešnej konštrukcie obytného domu. O zraneniach civilistov však z tohto regiónu správy neprišli.
Informovali o tom ukrajinské elektronické médiá a internetové portály.


Námestník ministra obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin pre médiá uviedol, že podľa jeho informácií vládne sily posilnilo na frontovej línii 4000 mužov, 40 obrnených vozidiel a údajne aj päť systémov protivzdušnej obrany Buk M1. To všetko podľa jeho slov signalizuje, že sa ukrajinské ozbrojené sily pripravujú na útok voči územiam kontrolovaným v súčasnosti separatistami.


Ukrajinská generálna prokuratúra dnes oznámila, že sa ukončilo vyšetrovanie kauzy dvoch príslušníkov ruských ozbrojených síl, ktorí v polovici mája padli do zajatia na východe Ukrajiny. V priebehu desiatich dní by voči ním mala byť vznesená žaloba, následne sa s oboma uskutoční verejný proces.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona