Situácia na vodných tokoch východného Slovenska sa stabilizovala

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 12:44 • 2 min
Situácia na vodných tokoch východného Slovenska sa stabilizovala

Situácia na vodných tokoch východného Slovenska sa stabilizovala

slovakia

left justify in out

img

Intenzívne zrážky na východnom Slovensku v noci nadnes ustali a situácia na vodných tokoch sa stabilizovala. Momentálne je na tokoch ustálenosť, respektíve pokles vodných hladín. Mierny vzostup spôsobený doznievaním odtokov zvýšených prietokov je na hraničných, respektíve dolných úsekoch, konštatoval pre TASR Dušan Mydla z košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.
      „K miestnym vybreženiam došlo v stredu iba pri Michaľanoch na Roňave, ktorá sa v priebehu noci tiež vrátila do koryta. Ďalšie vybreženia nám neboli hlásené, ani naši pracovníci v teréne nič nezaznamenali,“ konštatoval Mydla.
      V regióne riek Hornád a Hnilec naďalej platí výstraha tretieho stupňa Slovenského hydrometeorologického ústavu pred povodňami z trvalého dažďa. „Odvažujem sa povedať, že na vodnej stavbe Ružín máme dostatočný priestor, aby sme nejaký extrémny nárast prítokov do nádrže vedeli tlmiť, aby ten úsek pod ňou nebol zvýšeným odtokom zaťažený. V súčasnosti odteká z Ružína okolo sto metrov kubických za sekundu a prítok je nižší,“ uviedol Mydla.
      Keďže výdatnejšie pršalo aj na Ukrajine, vodohospodári ešte očakávajú niekoľkodňový vzostup hladiny rieky Latorica, rieka Uh už kulminovala. Podľa Mydlu Latorica, kde po vzostupe hladiny nie je možný gravitačný odtok z kanálovej siete, môže spôsobiť problémy pri odvádzaní vnútorných vôd, keďže čerpacie stanice Kamenná Moľva a Hraň boli poškodené predchádzajúcimi povodňami a sú mimo prevádzky. „Pracujeme na tom spojazdnení aj s dodávateľskými firmami intenzívne už niekoľko dní a aj celú túto noc. Dnes by mala Kamenná Moľva nabehnúť zhruba na 30 percent svojho výkonu,“ dodal Mydla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies