Situácia na Ukrajine: Proruskí aktivisti sa zmocnili ďalšej policajnej budovy

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 13:05 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Proruskí aktivisti sa zmocnili ďalšej policajnej budovy

KYJEV - Situácia na Ukrajine opäť naberá na obrátkach. Najmenej traja ľudia prišli o život vo východoukrajinskom Slovjansku, kde sa bezpečnostné sily snažia potlačiť stúpencov federalizácie. Pri ukrajinských hraniciach sa zas zhromažďujú ruské jednotky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:45 - Najvyšší súd uzavrel kauzu Tymošenková, k trestnému činu nedošlo

Ukrajinský najvyšší súd dnes uzavrel kauzu Julije Tymošenkovej, v ktorej niekdajšiu premiérku a súčasnú prezidentskú kandidátku odsúdili v roku 2011 na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí verejného činiteľa. V zdôvodnení sa hovorí, že k trestnému činu nedošlo. Informovali o tom ukrajinské tlačové agentúry a elektronické médiá. Podľa slov Tymošenkovej advokáta Serhija Vlasenka znamená dnešný verdikt najvyššieho súdu faktickú rehabilitáciu političky, ktorá si odpykala 2,5 roka väzenia, kým sa po zosadení bývalého prezidenta Viktora Janukovyča nedostala na slobodu.

 

18:38 - Ruské bojové lietadlo preletelo popri americkom torpédoborci v Čiernom mori

Ruské bojové lietadlo počas uplynulého víkendu opakovane preletelo v blízkosti americkej vojnovej lode v Čiernom mori. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu. K incidentu došlo 12. apríla v medzinárodných vodách východne od pobrežia Rumunska. Ruské lietadlo Su-24 uskutočnilo 12 nízkych preletov okolo raketového torpédoborca USS Donald Cook. "Toto provokatívne a neprofesionálne konanie je v rozpore s ich (ruskými) národnými protokolmi a predchádzajúcimi dohodami o profesionálnej interakcii medzi našimi armádami," uviedol hovorca Pentagónu, plukovník Steve Warren. Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, citovaného agentúrou AP, sa ruský stroj priblížil k americkému plavidlu až na vzdialenosť 900 metrov, pričom letel len asi 150 metrov nad morskou hladinou.

 

18:32 - Separatisti kontrolujú už aj letisko v Slovjansku

Ozbrojení separatisti kontrolujú už aj miestne letisko v Slovjansku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Svedčí o tom videozáznam, ktorý sa objavil na webe. Ozbrojenci chceli podľa vlastných slov zabrániť tomu, aby sa mohli do mesta letecky presunúť z Kyjeva príslušníci ukrajinských poriadkových zložiek. V uliciach mesta sa objavili vojaci bez označenia, pripomínajúci ozbrojencov, operujúcich na Kryme pred ruskou anexiou tohto polostrova. Niektorí z nich sa pred predstaviteľmi médií vyjadrili, že do mesta dorazili práve z Krymu s cieľom zabezpečiť mu skvelú budúcnosť. Očití svedkovia podľa tlačovej agentúry UNIAN registrovali, že do Slovjansku dorazilo aj viacero nákladných vojenských vozidiel s posilami pre proruských ozbrojencov, avšak novinárom, ktorí ich chceli zachytiť na rôznych nosičoch informácií to znemožnili. Miestni separatisti podľa spravodajského portálu lb.ua disponujú už aj guľometmi, mínometmi a snajperskými puškami.

 

img

 

18:11 - Kerryho poradca pripustil možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine

Spojené štáty zvažujú možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine, ktorá čelí odporu separatistov vo viacerých mestách pri hraniciach s Ruskom. Vyhlásil to dnes Thomas Shannon, poradca ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho. Kerryho poradca dnes počas návštevy Berlína dostal podľa agentúry Reuters otázku, či by USA mohli poskytnúť zbrane ukrajinským silám.
      

"Samozrejme sa na to pozeráme ako na možnosť, ... ale momentálne neviem predvídať, či to urobíme alebo nie," odpovedal na uvedenú otázku Shannon. Podľa jeho slov súčasné udalosti na východe Ukrajiny nesú jasné známky zasahovania Moskvy, čo Washington považuje za nebezpečné a destabilizujúce. Vo viacerých východoukrajinských mestách dochádza k pokusom o zopakovanie taktiky použitej na Kryme, uviedol Shannon. 

 

17:50 - Malatinský: Chceme a sme pripravení pomôcť Ukrajine

Vo Veľkých Kapušanoch na východe Slovenska sa zajtra (15. 4. 2014) o 10.00 h. uskutočnia rokovania medzi Slovenskom a Ukrajinou o dodávkach plynu na Ukrajinu. Slovenskú delegáciu povedie minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Ukrajinskú minister energetiky a uhoľného priemyslu Ukrajiny Jurij Prodan. Prítomní budú aj zástupcovia Európskej komisie ako aj prepravcu plynu, spoločnosti eustream a.s. 

"Dodávky plynu na Ukrajinu zo západu a zo Slovenska nie je tak jednoduché zrealizovať. Je tam niekoľko technických špecifík, ktoré treba vyriešiť. Je tu aj zmluvný problém, lebo táto trasa slúžia na to, aby bol dodávaný plyn z Gazpromu cez Ukrajinu do Európy“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a dodal: "Chceme a sme pripravení pomôcť Ukrajine, ale musíme to robiť tak, aby sa nestratili slovenské a európske záujmy, pretože ten plyn tečie do Európy. A Európa pri všetkých alternatívnych trasách je ešte stále závislá a potrebuje plyn, ktorý prichádza do Európy cez eustream." 

 

17:43 - Švajčiarskeho prezidenta privítali v Kyjeve dánskou zástavou

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk privítal dnes v Kyjeve švajčiarskeho prezidenta a zároveň úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Didiera Burkhaltera, ktorý mu prisľúbil, že sa bude snažiť o zvýšenie počtu pozorovateľov OBSE na Ukrajine. Denník Washington Post si však na fotografii, ktorú zo stretnutia vydala fotografická agentúra EPA, všimol, že Burkhalter nestojí pred švajčiarskou zástavou, na ktorej je biely kríž v červenom poli, ale pred červenou zástavou s veľkým bielym krížom, ktorá patrí Dánsku. Zástavy týchto dvoch krajín na prvý pohľad vyzerajú podobne, takže ide o celkom pochopiteľný omyl, ktorý však neunikol pozornosti švajčiarskych médií, konštatoval Washington Post. Denník Aargauer Zeitung označil zámenu zástav za "nepríjemnosť", zatiaľ čo Basler Zeitung uviedol, že Ukrajinci Burkhaltera privítali "nesprávnou zástavou". Sám švajčiarsky prezident údajne zobral celý incident s humorom, aj keď podľa stránky 20min.ch na zámenu upozornil ešte predtým, ako Jaceňukovi podal ruku.

 

img

 

 

17:38 - Invázia Ruska na východ Ukrajiny by vážne ohrozila ukrajinskú ekonomiku

V prípade, že Rusi zasiahnu na východe Ukrajiny, bude to mať pre krajinu vážne makroekonomické dôsledky. Povedal to cez víkend na okraj jarného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv. Ako dodal, hrozí najmä destabilizácia bankového sektora a výrazný pokles produkcie. Zároveň uviedol, že Kyjev je pripravený zaplatiť všetky svoje dlhy, no za nižšiu než súčasnú cenu. Informovala o tom agentúra Reuters. Problémom pre ekonomiku Ukrajiny je fakt, že viaceré kľúčové podniky a časť poľnohospodárskej produkcie sú sústredené do východných oblastí štátu. Práve v týchto oblastiach proruskí separatisti obsadili v niektorých mestách vládne budovy a policajné stanice. "Hlavné riziko (pre ekonomiku) má politicko-okupačný charakter," povedal Kubiv a dodal, že ak by po Kryme nasledovali Slaviansk, Doneck alebo Charkov a iné mestá, potom by sa už hovorilo o výraznom objeme likvidity.

 

17:19 - Hollande a Cameron odsúdili násilnosti na východe Ukrajiny a podporili Kyjev

Francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron dnes dôrazne odsúdili prejavy násilia na východe Ukrajiny v uplynulých dvoch dňoch. Stalo sa tak počas ich telefonátu, v ktorom konzultovali aktuálny vývoj v postsovietskej republike. Obaja štátnici podľa krátkeho komuniké, ktoré v Paríži zverejnil Elyzejský palác, vyzvali všetky zainteresované strany na zdržanlivosť a dialóg v záujme zmiernenia napätia a rýchleho mierového riešenia krízy. Hollande a Cameron potvrdili, že naďalej podporujú ukrajinskú vládu pri realizácii občanmi očakávaných reforiem a pri organizácii prezidentských volieb 25. mája za čo najlepších podmienok.

 

17:04 - Dočasný prezident Turčynov 'dal zelenú' protiteroristickej operácii

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Informovali o tom zhodne ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že samotný obsah rozhodnutia podlieha utajeniu. Kontrolu realizácie prijatých záverov v praxi má na starosti tajomník SNBO Andrij Parubij, píše tlačová agentúra UNIAN. Turčynov ešte počas uplynulého víkendu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe Ukrajiny. Moskva v reakcii varovala pred vojenskou operáciou s tým, že plán Kyjeva je "zločinný".

 

16:48 - SBU zverejnila údajné záznamy komunikácie ruských diverzantov s ich velením

Zvukové záznamy údajnej komunikácie ruských diverzantských skupín na východe Ukrajiny s velením v Ruskej federácii zverejnila dnes na svojom kanáli na portáli YouTube Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN. Podľa názoru SBU prebieha na východe Ukrajiny rozsiahla vojenská agresia Ruskej federácie, ktorá sa realizuje prostredníctvom diverzantských a prieskumníckych zložiek generálneho štábu ruských ozbrojených síl s cieľom ovládnuť tamojšie verejné budovy, sídla obvodných a mestských samospráv, terorizovať miestne obyvateľstvo a prekaziť plánované rokovania medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruskej federácie, Európskej únie a USA.

 

Záznam komunikácie

 

 

16:41 - V Horlivke je pod kontrolou proruských aktivistov aj mestská rada

Pod kontrolou proruských aktivistov je dnes už aj sídlo mestskej rady vo východoukrajinskej Horlivke, kde separatisti už skôr ovládli policajnú stanicu. O zosadení miestneho starostu a vztýčení vlajky tzv. Doneckej ľudovej republiky nad sídlom mestskej rady informovali internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda a tlačová agentúra UNIAN. Tá predtým s odvolaním sa na blog poslanca Oleksija Hončarenka napísala, že policajná stanica v Horlivke - ako jedna z mála v Doneckej oblasti - dva dni odolávala náporu proruských aktivistov, pričom za ten čas im nikto neprišiel na pomoc. Útok na policajnú stanicu dnes podniklo 200-250 ľudí vyzbrojených kameňmi, bejzbalovými pálkami, kovovými štítmi a zápalnými fľašami. V Horlivke dnes maskovaní muži prepadli tiež sídlo redakcie internetového servera gorlivka.ua a novín Kriminal-Ekspress a ich šéfredaktora odviezli na neznáme miesto.

 

16:26 - Putina znepokojuje situácia na východe Ukrajiny; Kyjev by chcel zásah OSN

Ruský prezident Vladimir Putin sleduje situáciu na Ukrajine s veľkým znepokojením, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters. Na otázku, aká bola Putinova reakcia na výzvu separatistov na východe Ukrajiny, aby im šéf Kremľa osobne pomohol, Peskov odpovedal, že takých výziev z rôznych oblastí na východe Ukrajiny teraz žiaľbohu prichádza veľmi veľa. "Prezident sleduje vývoj situácie na Ukrajine s veľkým znepokojením," dodal Peskov.

 

Úradujúci ukrajinský prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov medzičasom naznačil, že by na východe Ukrajiny mohli byť nasadené mierové jednotky OSN. "Ukrajina nemá námietky proti spoločnej protiteroristickej operácii s mierovými silami OSN," povedal dnes Turčynov v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

 

15:55 - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny žiadajú o pomoc Putina

Proruskí separatisti, ktorí sa hlásia k takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny, vyzvali dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im pomohol s obranou proti ukrajinským vládnym jednotkám, informovala agentúra Reuters. Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

 

15:42 - Do Slovjanska dorazili pozorovatelia z OBSE

Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pricestovali do mesta Slavjansk, ktoré bolo dejiskom najnovších krvavých nepokojov na juhovýchode Ukrajiny. Informovala v pondelok ukrajinská televízia. „Predstavitelia OBSE sa rozmiestňujú na Ukrajine s cieľom preskúmať súčasnú situáciu,“ uviedol nemenovaný člen organizácie pre stanicu 24. Podľa zdroja má tím pozorovateľov v úmysle monitorovať situáciu vo viacerých ukrajinských mestách bez toho, aby zasahoval do tamojšieho diania.

 

15:29 - Proruskí aktivisti sa zmocnili ďalšej policajnej budovy

Proruskí aktivisti na východe Ukrajiny v pondelok obsadili ďalšiu policajnú budovu bez ohľadu na varovania vlády, že sa chystá proti vzbúrencom zakročiť. Policajná stanica v meste Horlivka v Doneckej oblasti neďaleko hranice s Ruskom sa stala terčom niekoľkých desiatok rozhnevaných mužov, ktorí za povzbudzovania stoviek sympatizantov budovu najskôr ohadzovali kameňmi a následne vnikli dovnútra. Z vchodu do budovy, kde vzbúrenci vyvesili ruskú vlajku, vychádzal hustý biely dym. Jeden z účastníkov akcie Oleksandr Sapunov povedal, že skupina bojuje proti osobám dosadeným vládou v Kyjeve, medzi ktorých patrí aj miestny policajný šéf. "Ľudia mu prišli povedať, že je bábkou kyjevskej chunty a že ho nemienia uznávať," vysvetlil aktivista. Ďalší z účastníkov neskôr oznámil, že časť policajtov sa pridala na stranu vzbúrencov, pričom si ponechala svoje zbrane. Prizerajúci sa dav pokrikoval heslá "Referendum!" a "Rusko!".

 

 

14:32 - Tymošenková žiada svetových lídrov o priamu vojenskú pomoc

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková dnes vyzvala lídrov všetkých krajín, aby na Rusko uvalili sankcie tretieho stupňa a požiadala ich, aby ukrajinskému ľudu poskytli "priamu vojenskú pomoc". Na svojej facebookovej stránke dnes Tymošenková napísala, že "Ukrajine bola vyhlásená vojna". Dodala, že ešte nedávno bola presvedčená, že súčasnú krízu v krajine možno vyriešiť pokojne a zabrániť tak širokospektrálnej ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. "Táto šanca je stratená. Nezastavia sa, kým ich my nezastavíme," upozornila Tymošenková.

 

img

 

14:30 - Nemecko a Francúzsko: Na Ukrajine ožívajú duchovia 1. svetovej vojny

Francúzsky premiér a nemecký vicekancelár dnes varovali, že vlna nacionalizmu, poháňajúca krízu na Ukrajine, je odrazom myšlienok, ktoré zachvátili Európu pred storočím a viedli k prvej svetovej vojne. Sigmar Gabriel a Manuel Valls to povedali na spomienkovej slávnosti k výročiu vypuknutia prvej svetovej vojny vo francúzskej katedrále v Berlíne, ktorá je symbolom francúzsko-nemeckého priateľstva, informovala agentúra AP.
 

14:15  - Rusko chce manipulovať s rokovaniami v Ženeve vo svoj prospech

Ukrajinský politológ Maksim Rozumnyj tvrdí, že Rusko sa na štvorstranných rokovania v Ženeve bude snažiť zmeniť tému diskusií tak, aby to preň bolo výhodné. Rusko sa pokúsi urobiť z udalostí na východe Ukrajiny hlavnú tému rokovania. V Rusku chcú, aby sa v Ženeve rokovalo o tom, ako spoločnými silami stabilizovať situáciu na Ukrajine, vyhlásil Rozumnyj v exkluzívnom rozhovore pre agentúru Ukrinform. Podľa jeho názoru šance, že by Ukrajina na týchto rokovaniach dosiahla nejaký úspech, bola už od samého začiatku veľmi nízka. V súčasnej situácii je pozícia Ukrajiny ešte nevýhodnejšia, lebo Rusko sa zrejme bude snažiť urobiť všetko pre to, aby sa v Ženeve nehovorilo o jeho okupácii Krymu, ale o vnútropolitických problémoch Ukrajiny.

 

14:11 - Časť policajtov v Horlivke sa podriadila ruskému plukovníkovi

Skupina proruských aktivistov sa dnes zmocnila policajnej stanice v meste Horlivka na východe Ukrajiny a vymenovala nového náčelníka polície. Podľa agentúry UNIAN aktivisti pred útokom deklarovali, že žiadajú, aby sa im polícia podriadila a vydala zbrane. Policajtom, ktorí sa pred útokom zabarikádovali v budove, aktivisti údajne pohrozili smrťou, ak sa "do dvoch dní" nepridajú na "stranu národa". Časť policajtov sa neskôr pridala na stranu proruských aktivistov a podľa UNIAN sa podriadili podplukovníkovi ruskej armády. Muž v maskovacej uniforme sa skupine prebehnuvších horlivských policajtov sám predstavil ako podplukovník ruskej armády zo Simferopola na Kryme a predložil im k nahliadnutiu svoj ruský pas. Súčasne im predstavil nového veliteľa polície v meste. Doterajšieho veliteľa z budovy vyviedli a odviezli na neznáme miesto. Veliteľ, ako uviedla UNIAN, odmietol zložiť zbraň.

 

 

img

 

 

13:42 - Nemecko aj Británia vidia za udalosťami na Ukrajine Rusko a žiadajú sankcie

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že za eskaláciou napätia na východnej Ukrajine by mohlo byť Rusko.  "Máme (k dispozícii) viacero zdrojov, ktoré naznačujú, že Rusko môže zohrávať rolu v nepokojoch (na východnej Ukrajine)," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckého MZV na tlačovej konferencii v Berlíne. Spresnila, že ministri zahraničných vecí EÚ budú dnes v Luxemburgu diskutovať, či súčasné napätie na východnej Ukrajine poslúži ako dôvod na pristúpenie k tretej, tvrdšej, fáze ekonomických sankcií proti Rusku. O podiele Ruska na eskalácii napätia na Ukrajine dnes pri príchode na rokovanie šéfov diplomacií EÚ hovoril aj britský minister zahraničných vecí William Hague, ktorý vyzval na uvalenie ďalších sankcií voči Moskve. Dodal, že vývoj udalostí na východnej Ukrajine je podobný scenáru, akým sa Rusko zmocnilo Krymského polostrova. "Ide o  ďalšie veľké, zámerné a vopred premyslené porušenie nezávislosti a suverenity Ukrajiny," uviedol Hague. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel dnes varoval pred eskaláciou krízy na Ukrajine a vyhlásil, že "Rusko je jednoznačne pripravené povoliť (svojim) tankom prejsť cez európske hranice".

 

12:25 - Proruskí aktivisti útočia na budovy v mestách Horlivka a Jasinovata

Najmenej 100 proruských aktivistov zaútočilo dnes na policajnú stanicu v meste Horlivka na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Podľa agentúry UNIAN útočníci žiadajú, aby sa im polícia podriadila. Policajti sa v budove zabarikádovali. Ukrajinská televízia odvysielala zábery na posádky sanitiek, ktoré ošetrovali ľudí zranených pri útoku na hlavné sídlo polície v 300-tisícom meste Horlivka v Doneckej oblasti.

 

Prorusky naladení ľudia sa začali schádzať aj pred budovou mestskej rady v meste Jasinovata v Doneckej oblasti. Podľa miestnych médií sú odhodlaní budovy sa zmocniť útokom. Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta informoval, že dnes začal v oblasti "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku". Vyzval obyvateľov regiónu, aby zachovali rozvahu, nedali sa vyprovokovať a nedopustili eskaláciu situácie.

 

 

12:22 - Lavrov: Rusko nie je zainteresované na destabilizácii situácie na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva nie je zainteresovaná na destabilizácii situácie na Ukrajine. Dodal, že v záujme Ruska je, aby Ukrajina bola jednotným štátom, v ktorom sú si všetci občania rovní. Lavrov kritizoval ukrajinské vedenie za to, že "pokojné demonštrácie občanov na juhovýchode Ukrajiny" označuje za terorizmus a vyhlásil, že ide o "vrchol cynizmu".  "Nebolo by zlé spomenúť si, že násilie na Majdane, ktoré sa skončilo desiatkami obetí, označili za demokraciu a pokojné protesty, ktoré sa teraz odohrávajú na juhovýchode, označujú za terorizmus a ohlasujú nasadenie armády na tzv. protiteroristickú operáciu," upozornil Lavrov.

 

12:09 - Českí a americkí vojenskí experti skontrolujú zo vzduchu základne v Rusku

Pozorovací let na palube amerického prieskumného špeciálu absolvujú do soboty 19. apríla v rámci medzinárodnej zmluvy o otvorenom nebi českí a americkí vojenskí experti, ktorí majú za úlohu skontrolovať rozmiestnenie ruských jednotiek v súvislosti s krízou na Ukrajine. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz, ktorý citoval Janu Růžičkovú z generálneho štábu armády.

 

12:08 - Ruské stíhačky pokračujú v prieskumných letoch nad Čiernym morom

Bulharský minister vnútra Angel Najdenov označil "za provokáciu" pokračujúce prieskumné lety ruských stíhačiek nad Čiernym morom - na hraniciach s bulharským vzdušným priestorom. Informovala dnes o tom agentúra APA. Najdenov pre sofijský denník 24 Časa uviedol, že Rusko od anexie Krymu sústavne porušuje rovnováhu v čiernomorskom priestore. Minister dodal, že ruské bojové stíhačky síce nenarušili bulharský vzdušný priestor, ale nelietajú tam, aby "zamávali dovolenkárom na pobreží".

      

12:01 - Lajčák sa v Luxemburgu zúčastnil na pracovnom stretnutí k Ukrajine

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa dnes (14. apríla 2014) v Luxemburgu zúčastnil na pracovnom stretnutí k Ukrajine, ktoré zorganizovala Európska rada pre medzinárodné vzťahy (ECFR). Jeho účastníci diskutovali na tému „Pohľad z Moskvy“, keďže niektorí predstavitelia Rady absolvovali nedávno rokovania v hlavnom meste Ruska a na úvod stretnutia prezentovali svoje poznatky z nich. Okrem šéfa slovenskej diplomacie sa na stretnutí zúčastnili aj ministri zahraničných vecí Poľska, Švédska, Litvy a Estónska a zástupcovia viacerých významných medzinárodných mimovládnych organizácií a think tankov.
      

Diskutujúci skonštatovali, že Ukrajina má veľký geopolitický význam a nachádza sa vo veľmi citlivom priestore. Primárnym záujmom členských krajín EÚ ako aj USA je deeskalovať napätia na východe Ukrajiny a prispieť k politickému riešeniu situácie. „V našom záujme je urobiť maximum pre to, aby Moskva a Kyjev našli politické riešenie za rokovacím stolom,“ zdôraznil vo svojom vystúpení minister M. Lajčák. Zároveň informoval partnerov o svojich rokovaniach na Ukrajine, ktoré absolvoval počas uplynulého týždňa. V tejto súvislosti dodal, že z iniciatívy slovenskej strany sa zajtra uskutočnia trojstranné politické, expertné a právne rokovania medzi predstaviteľmi SR, Ukrajiny a Európskej komisie o možných dodávkach zemného plynu z Európy cez územie Slovenska na Ukrajinu.
 

img

 

11:38 - Ukrajinský prezident Turčynov už nie je proti referendu, rozhodne však o ňom parlament

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes nevylúčil usporiadanie referenda o federalizácii Ukrajiny súčasne s prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 25. mája. Turčynov však podotkol, že o referende musí rozhodnúť parlament. 
      

Postoj ukrajinského vedenia Turčynov tlmočil na dnešnom zasadnutí dohodovacej rady lídrov parlamentných frakcií a predsedov parlamentných výborov. Dočasný prezident vyjadril presvedčenie, že ak parlament rozhodne o paralelnom konaní referenda a prezidentských volieb, väčšina voličov sa na plebiscite zúčastní a vysloví sa "za nedeliteľnú, nezávislú, demokratickú a jednotnú Ukrajinu". Okrem toho Turčynov vyjadril presvedčenie, že Ukrajinci "sú dnes pripravení postaviť sa agresorovi, ktorý ohrozuje územnú celistvosť" ich štátu. 

 

img

 

10:39 - Eskalácia ukrajinskej krízy zvyšuje aj cenu zlata

Opätovná eskalácia ukrajinskej krízy spôsobila na začiatku nového týždňa, že investori hľadajú bezpečné prístavy. To je tiež dôvodom zvýšeného dopytu po zlate. Informovala o tom agentúra DPA. Dnes ráno cena zlata po nebezpečnom vyhrotení ukrajinskej krízy vyskočila na najvyššiu úroveň za tri týždne. V porovnaní s piatkom (11. 4.) sa cena unce (31,1 gramu) zlata zvýšila takmer o 10 USD až na 1329,57 USD (958,46 eura). Od začiatku roka cena zlata vzrástla o viac než 10 %.

 

10:24 - Ukrajina: Separatisti sú údajne úspešní vďaka zapredanosti doneckej polície

Úspechu separatistov a proruských diverzantov v Doneckej oblasti pomohla aj zapredanosť veľkej časti miestnych policajtov, tvrdí na svojej facebookovej stránke vedúci ukrajinského centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk. Ako dodáva, podľa pôvodných odhadov analytikov malo na obe strany "hrať" asi 70 percent príslušníkov doneckej polície. Podľa Tymčuka sa však vo vypätej situácii posledných dní ukázalo, že kolaborujúcich policajtov, ktorí sú nelojálni ku kyjevskej vláde, je v Doneckej oblasti viac. Proruské sily si ich "kupujú" prísľubmi vyšších miezd, uviedol Tymčuk podľa agentúry Ukrinform.   

 

img

 

09:26 - Prívrženci federalizácie nezložili zbrane; armáda sa chystá na zásah

Ultimátum, ktoré dalo ukrajinské vedenie separatistom v Slovjansku na východe krajiny, dnes ráno vypršalo bez toho, aby boli zaznamenané prípady, že skladajú zbrane, vzdávajú sa a opúšťajú obsadené vládne budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

 

09:24 - Zo Slovjanska hlásia štyri obete na životoch

Obeťami proruských aktivistov v meste Slovjansk na východe Ukrajiny sa stali štyria ľudia, informovala agentúra UNIAN s tým, že situácia v meste je veľmi napätá. Ľudia nevychádzajú zo svojich príbytkov. Mnohé obchody v meste zostali zavreté a v školách dnes zrušili vyučovanie, informovala agentúra RIA Novosti. O život prišli v nedeľu dvaja dôstojníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorí zahynuli pri streľbe na kontrolný post pri vstupe do mesta. Ďalšie dve osoby - civilistov v aute - zastrelili na ulici, dodala UNIAN s odvolaním sa na televíziu TSN.ua.

 

 

09:06 - Ultimátum povstalcom vypršalo, tí sa odmietajú vzdať

Proruským separatistom okupujúcim sídla regionálnych vlád na východe Ukrajiny v pondelok ráno vypršalo ultimátum na zloženie zbraní, ktoré im dala vláda v Kyjeve. Podľa korešpondenta tlačovej agentúry Reuters však nič nenasvedčuje tomu, že sa plánujú vzdať. Na policajnej stanici v meste Slavjansk (Sloviansk) údajne stále veje ruská vlajka a maskovaní muži majú pred budovou stále rozložené vrecia s pieskom a ďalšie barikády. Práve v Slavjansku prišlo cez víkend ku krvavým bojom medzi políciou a miestnymi proruskými ozbrojencami. Do "protiteroristickej" akcie v 130-tisícovom meste vzdialenom približne 150 kilometrov od hraníc s Ruskom sa podľa ministra vnútra Arsena Avakova "zapojili sily zo všetkých zásahových oddielov krajiny", ktorých operácie koordinuje "stredisko štátnej bezpečnosti". Zo Slavjansku hlásia celkovo troch mŕtvych, z nich jeden bol údajne príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl.

 

img

 

09:05 -  Šéfovia diplomacií odpovedia Putinovi na jeho list

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ na svojom pondelňajšom stretnutí v Bruseli navrhnú spoločnú odpoveď na štvrtkový list ruského prezidenta Vladimira Putina adresovaný 18 lídrom únie. Stane sa tak na žiadosť šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Ten spolu so stálym prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom korešpondenciu odovzdajú Moskve, ktorá blok varovala pred možnými problémami s dodávkami plynu cez Ukrajinu. Ministri zahraničných vecí by v pondelok zároveň mali hovoriť aj o prípadnom ďalšom rozšírení zoznamu ľudí postihnutých sankciami za marcové pričlenenie polostrova Krym k Rusku.

 

09:01 - Washington zverejnil ďalší zoznam "nepravdivých tvrdení" Moskvy

Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo v nedeľu nový zoznam desiatich tvrdení Ruska, ktoré sú podľa neho nepravdivé a ktorými Moskva ospravedlňuje svoje konanie na Ukrajine po marcovom anektovaní Krymu. Prvý takýto zoznam vydal Washington pred niečo vyše mesiacom a Moskva ho vtedy odmietla ako "primitívne skreslenie skutočnosti", ako cynický a uplatňujúci dvojaký meter. "Rusko naďalej spriada nepravdivý a nebezpečný príbeh, aby ospravedlnilo svoje nelegálne konanie na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie USA, nazvanom "Ruská fikcia: pokračovanie. Desať ďalších nepravdivých tvrdení o Ukrajine", informovala v noci na dnes agentúra Reuters. V novom zozname americké ministerstvo uvádza, že v rozpore s tvrdeniami Moskvy vyvíjajú na Ukrajine činnosť ruskí agenti, pričom Rusko tam podnecuje nepokoje.

      

"To, čo sa deje vo východnej Ukrajine, by sa nedialo bez toho, aby ruské dezinformácie a provokatéri vyvolávali nepokoje. Nedialo by sa to, keby na hranici neboli zhromaždené veľké ruské vojenské sily, ktoré destabilizujú situáciu svojou otvorenie výhražnou prítomnosťou," píše sa vo vyhlásení.
      

Americké MZV dodáva, že sa neobjavili dôkazy o významnom odsune ruských síl od hranice napriek tvrdeniam, že Rusko odtiaľ nariadilo čiastočné stiahnutie jednotiek. Okrem toho Moskva podľa Washingtonu používa energiu ako zbraň voči Kyjevu, aj keď tvrdí opak.

 

08:59 - Moskva označila plán Kyjeva vyslať na východ armádu za zločinný

Plán Kyjeva vyslať na východ Ukrajiny armádu proti proruským separatistom označila dnes Moskva za "zločinný". Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Západ by mal dostať svojich "chránencov" v ukrajinskej vláde pod kontrolu. "Západ je zodpovedný za to, aby zabránil občianskej vojne na Ukrajine," citovala ruský rezort diplomacie agentúra Reuters. Ministerstvo taktiež oznámilo, že Moskva zaradí situáciu na Ukrajine do programu Bezpečnostnej rady OSN. "Situácia na juhovýchode Ukrajiny začína mať nebezpečný charakter. Vláda v Kyjeve, ktorá sa dostala k moci po štátnom prevrate, sa rozhodla použiť silu na potlačenie ľudových protestov," konštatoval rezort diplomacie a odsúdil snahu použiť "hrubú silu proti demonštrantom a aktivistom".

      

Podľa ministerstva sponzoruje vládu v Kyjeve Západ a mal "by držať na uzde svojich chránencov, ktorí sa vymkli spod kontroly, prinútiť ich, aby sa dištancovali od neonacistov a iných extrémistov, aby nepoužili ozbrojené sily proti ukrajinskému ľudu a aby okamžite začali skutočný dialóg".

 

08:55 - Spojené štáty varovali Rusko pred ďalšími sankciami

Spojené štáty sú pripravené zosilniť sankcie voči Rusku, ak súčasné akcie na Ukrajine budú pokračovať, varovala dnes americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. Severoatlantická aliancia hovorí o "závažnom vývoji". Tvrdí, že na východe Ukrajiny operujú muži so špeciálnymi ruskými zbraňami a identickými uniformami bez insígnií, aké mali ruskí vojaci pri obsadzovaní Krymu. Powerová vyhlásila, že posledné udalosti na Ukrajine nesú "neklamné znaky účasti Moskvy". "Myslím si, že sme videli, že sankcie môžu hrýzť. Ak akcie, aké sme videli v uplynulých dňoch, budú pokračovať, uvidíte zosilnenie týchto sankcií," citovala Powerovú agentúra Reuters.

      

08:34 - Janukovyč obvinil z plánu vyslať vojakov na východ americkú CIA

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil dnes americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) z toho, že stojí za rozhodnutím novej ukrajinskej vlády vyslať ozbrojené sily proti proruským separatistom. Janukovyč v ruskej štátnej televízii dnes neskoro večer tvrdil, že riaditeľ CIA John Brennan sa stretol s novým vedením v Kyjeve a "v skutočnosti schválil použitie zbraní a vyprovokované krviprelievanie", citovala ho agentúra AP. Podľa správy AP sa neobjavilo nezávislé potvrdenie toho, že Brennan je na Ukrajine a že je nejako zapojený do rozhodnutia vyslať bezpečnostné sily vrátane vojakov na východ krajiny, kde ozbrojení proruskí aktivisti obsadili viacero vládnych budov.

 

img

 

08:32 - Poľský poslanec Schetyna: Putinov list je známkou bezmocnosti

List ruského prezidenta Vladimira Putina, v ktorom vyzýva európskych lídrov na konzultácie o Ukrajine, je prejavom bezmocnosti Ruska. Vyhlásil to Grzegorz Schetyna, šéf zahraničného výboru Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, pre agentúru PAP. "Putin sa dožaduje európskej solidarity na zlepšenie situácie na Ukrajine. Ale je to skôr známka ruskej bezmocnosti ako agresie. Kremeľ nevie, čo robiť," povedal Schetyna. Zdôraznil tiež veľký význam európskej pomoci Ukrajine a otváranie nových možností vrátane spolupráce v energetike.

 

08:30 - V Charkove došlo k potýčkam, hlásia zranených

Dvaja ľudia utrpeli dnes zranenia vo východoukrajinskom Charkove pri potýčkach medzi stúpencami a odporcami federalizácie, informovala agentúra ITAR-TASS. Stovky stúpencov nového vedenia v Kyjeve sa zhromaždili pri pamätníku Tarasa Ševčenka a vyzývali na jednotu Ukrajiny. Druhá strana sa zišla pri pamätníku Vladimira Iľjiča Lenina na Námestí slobody. Väčšina ľudí z tejto skupiny mala na sebe georgijevskú stužku - symbol víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne. Demonštranti vyzývali na vytvorenie autonómie na juhu a východe Ukrajiny a vyjadrili nesúhlas s predčasnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 25. mája.

 

 

img

 

08:28 - Guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv: Kríza na Ukrajine môže mať vážne ekonomické dôsledky

Ďalšia ruská invázia na územie východnej Ukrajiny by mala závažné makroekonomické dôsledky. Znamenala by destabilizáciu bánk a nepriaznivo by sa odrazila na výkone ukrajinskej ekonomiky. V nedeľu to vyhlásil guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv.

 

Množstvo z najväčších ukrajinských podnikov sa nachádza na východe krajiny, pričom sú tam aj poľnohospodárske centrá. V tejto oblasti však rozmiestnili svoje vojská proruskí separatisti, ktorí okupujú vládne budovy. "Hlavné riziká (pre ekonomiku) majú politicko-okupačný charakter,“ povedal Kubiv. "Pretože ak po Kryme budú nasledovať Lugansk, Slaviansk, Doneck, Charkov a ďalšie malé mestá, potom už okamžite hovoríme o významnom množstve likvidity,“ doplnil. 

 

08:25 - Západné krajiny a Rusko sa vzájomne obviňujú z krízy na Ukrajine

Západné krajiny a Rusko si na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v nedeľu večer vymieňali obvinenia z prehlbujúcej sa krízy na Ukrajine. Informovali o tom v noci na dnes svetové agentúry. "Situácia na juhovýchodnej Ukrajine sa dostáva mimo kontroly," povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin rade po tom, ako dal Kyjev separatistom ultimátum, aby opustili obsadené vládne budovy a zložili zbrane, inak im hrozí operácia bezpečnostných síl. "Je to Západ, ktorý rozhodne o príležitosti zabrániť občianskej vojne na Ukrajine," vyhlásil Čurkin. "Niektorí ľudia, aj v tejto sále, nechcú vidieť skutočné dôvody toho, čo sa deje na Ukrajine, a neustále v tom vidia ruku Moskvy. Stačilo. Už stačilo," dodal s tvrdením, že naopak Ukrajina využíva radikálne neonacistické skupiny na narúšanie stability.

 

08:23 - Janukovyč: Nestrieľajte do ľudí, to vám neodpustia

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč z ruského Rostova na Done apeloval na bezpečnostné sily vo svojej krajine, aby nepoužili zbrane proti národu. "Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa obraciam na ministerstvo vnútra a Ukrajinskú bezpečnostnú službu: neplňte zločinné príkazy, nestrieľajte do ľudí, to vám neodpustia," citovala agentúra RIA Novosti Janukovyča, ktorý sa stále považuje za legitímneho prezidenta.

 

 

img

 

06:57 - Pri ukrajinskej hranici sa zhromaždili dobre vybavené ruské jednotky

usko zhromaždilo desaťtisíce dobre vybavených vojakov neďaleko ukrajinskej hranice - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii. Uviedol to v nedeľu britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant. "Satelitné zábery ukazujú, že v blízkosti hranice s Ukrajinou sa nachádza od 35.000 do 40.000 ruských vojakov vybavených bojovými lietadlami, tankami, delostrelectvom a jednotkami logistickej podpory," citovala Lyalla Granta agentúra Reuters. "A to okrem 25.000 ruských vojakov nezákonne umiestnených na Kryme," dodal zástupca Británie vo vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Ukrajine.

 

Zasadnutie zvolali na žiadosť Ruska po náraste násilia na východe Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že je znepokojený oznámením Ukrajiny, že vyšle ozbrojené sily na potlačenie čoraz odvážnejších proruských separatistov.

 

06:53 - Zo Slovjanska hlásia viac mŕtvych!

Najmenej traja ľudia prišli dnes o život vo východoukrajinskom Slovjansku, kde sa bezpečnostné sily snažia potlačiť stúpencov federalizácie, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na aktivistov. Podľa nich sa na operácii zúčastňujú okrem špeciálnych jednotiek aj členovia radikálneho hnutia Pravý sektor. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišiel o život príslušník Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a piati ďalší utrpeli zranenia vrátane šéfa protiteroristického oddelenia SBU. Straty má podľa neho aj druhá strana, podrobnosti ale neuviedol.

      

Aktivisti hovorili o najmenej troch mŕtvych. Jeden z nich, Nikolaj Solncev, spomenul troch: "Dvaja z takzvaného Pravého sektora a jeden od nás." Zdravotnícke oddelenie Doneckej oblasti informovalo o jednom mŕtvom a deviatich zranených.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies