Situácia na Ukrajine: Hollande a Merkelová vyzvali Putina, aby pomohol obnoviť rokovania na Ukrajine

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 14:23 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Hollande a Merkelová vyzvali Putina, aby pomohol obnoviť rokovania na Ukrajine

PARÍŽ/BERLÍN/MOSKVA - Lídri Francúzska a Nemecka opätovne apelovali na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa zasadil za obnovenie rokovaní medzi stranami konfliktu na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

14:27 - Hollande a Merkelová vyzvali Putina, aby pomohol obnoviť rokovania na Ukrajine

Informoval o tom dnes Elyzejský palác po telefonáte francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s Putinom.
      

Paríž a Berlín podľa oznámenia vyzvali strany konfliktu, aby ukončili nepriateľské akcie na východe Ukrajiny. Poukázali súčasne na dôležitosť kontrol na ukrajinsko-ruskej hranici s cieľom zabrániť vniknutiu ozbrojených skupín alebo transportov, uviedla agentúra DPA.
      

Hovorca nemeckej vlády uviedol, že hlavnou témou telefonátu bolo prímerie zo strany vládnych síl, ktoré ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil na jeden týždeň. Merkelová a Hollande vyzdvihli potrebu dodržiavania prímeria, ako aj naštartovania procesu politických rozhovorov.
      

Podľa oznámenia Kremľa Putin v telefonáte potvrdil, že víta rozhodnutie Porošenka realizovať mierový plán, a zároveň zdôraznil, že tento mierový plán by mal byť podporený skutočným prímerím, informovala agentúra Reuters.

 

12:02 - Putin vyzval Kyjev na zastavenie bojov

"Žiaľ, to, čo vidíme... nám ukazuje, že boje pokračujú, a minulú noc sme videli dosť aktívne využívanie delostrelectva z ukrajinskej strany," povedal Putin, ktorého citovala štátna televízia i Kremeľ na svojej webovej stránke.
      

Podľa Putina nie je jasné, či delostrelectvo použila ukrajinská armáda alebo "takzvané polovojenské skupiny pravicových síl" podporujúce vládu. "Musíme zabezpečiť, že všetky nepriateľské akcie budú ukončené," zdôraznil šéf Kremľa.
      

Putin opätovne privítal výzvu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na týždňové prímerie i jeho mierový plán. Dodal však, že sa musí začať aj mierový dialóg Kyjeva s obyvateľmi východnej Ukrajiny.

 

09:28 - Porošenko má pripravený "plán B" v prípade zlyhania mierového riešenia

"Mierový scenár je naším hlavným plánom. Ale tí, ktorí by chceli využiť mierové rozhovory len na naťahovanie času a preskupenie svojich síl, by mali vedieť, že máme pripravený detailný plán B," uviedol Porošenko vo vyhlásení, ktoré v noci nadnes zverejnila jeho tlačová služba.
      

Ukrajinský prezident nezverejnil žiadne podrobnosti ohľadne uvedenej alternatívy, pretože je podľa vlastných slov presvedčený, že sa podarí zrealizovať jeho 15-bodový mierový plán, uviedla agentúra ITAR-TASS.
      

V súvislosti so snahami o mierové urovnanie konfliktu vyhlásil Porošenko v piatok večer jednostranné prímerie, ktoré však lídri separatistov odmietli. Pokoj zbraní má potrvať od 20. do 27. júna. Porošenko však povolil ukrajinským vojakom opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na pokojných civilistov.

 

09:17 - Rusko vyhlásilo medzinárodné pátranie po ukrajinskom ministrovi vnútra

Ruskí vyšetrovatelia pripisujú Avakovovi zodpovednosť za používanie zakázaných prostriedkov a metód vedenia vojny na východe Ukrajiny, za obzvlášť závažnú vraždu a únosy, a tiež za marenie práce novinárov.
      

Rovnakým podozreniam čelí aj provládny ukrajinský oligarcha a gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Ihor Kolomojskij.
      

"Avakov a Kolomojskij boli zaradení na zoznam medzinárodne hľadaných osôb, ktorý platí na území všetkých členských štátov Interpolu," povedal hovorca vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin.
      

Nevylúčil pritom, že v súvislosti so zločinmi voči civilistom na východe Ukrajiny na zoznam čoskoro pribudnú aj ďalšie osoby, od veliteľov a vojakov ukrajinskej armády a Národnej gardy až po "militantov Pravého sektora".
      

Podľa Markina na prípade pracuje viac ako 40 vyšetrovateľov, ktorí vypočuli už 2400 očitých svedkov a zaevidovali 1470 zranených osôb, vrátane 208 mladších než 18 rokov. Viac ako 1000 obyvateľov východoukrajinských regiónov sa chce prostredníctvom ruského vyšetrovacieho výboru obrátiť na Medzinárodný trestný súd (ICC) a Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

 

15:05 - Ukrajina požiadala Rusko o objasnenie cieľov presunov vojakov do prihraničia

Ukrajina požiadala prostredníctvom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Ruskú federáciu, aby konkretizovala ciele zvyšovania vojenskej prítomnosti v rusko-ukrajinskom pohraničí, ako aj počet tam presunutých vojakov a vojenskej techniky.
      

Informovala o tom dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.
      

Podľa jeho názoru presuny ozbrojených síl do pohraničia, ktoré potvrdil pred dvoma dňami aj šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu, neprispievajú k deeskalácii napätia a vyvolávajú znepokojenie.

 

14:44 - Boje na východe pokračujú aj po vyhlásení prímeria

Podľa hovorcu ukrajinskej vlády Vladyslava Selezňova separatisti útočili s pomocou mínometov aj automatických zbraní. Útoky sa stali na hraničných prechodoch Izvareno a Uspenka a zranenia pri nich utrpelo deväť ukrajinských vojakov.

 

Podobné incidenty prebehli aj neďaleko Donecka, kde militanti útočili s pomocou guľometov. Separatisti kontrolujúci mesto Slovjansk zase napadli ukrajinských vojakov rozmiestnených na miestnej hore Karačun. "Všetky tietoto útoky boli odrazené," doplnil Selezňov s tým, že ukrajinská armáda neutrpela žiadne straty na životoch. Prípadný počet mŕtvych na strane povstalcov zatiaľ nie je známy.

 

12:55 - Putin uviedol jednotky na Urale do plnej bojovej pohotovosti

 

Urobil tak deň po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil týždňové prímerie vo východných oblastiach krajiny, kde armáda zasahuje proti proruským povstalcom. Severoatlantická aliancia ešte začiatkom týždňa informovala, že Rusko opäť zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Ukrajinou.

 

Vojenská pohotovosť ruskej armády sa týka jednotiek pôsobiacich v okolí Uralu, teda regiónu v pomerne veľkej vzdialenosti od západnej hranice Ruska s Ukrajinou. Ruská armáda má zostať v pohotovosti až do budúcej soboty, informoval minister obrany Sergej Šojgu.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť "teroristom zložiť zbrane", avšak tí, čo to neurobia, budú "odstránení". Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

img

 

11:50 - Steinmeier vyzval Rusko na podporu prímeria na Ukrajine

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes vyzval Rusko, aby podporilo Kyjevom vyhlásené prímerie na východe Ukrajiny.
      

Steinmeier, ktorý je na návšteve Turecka, zdôraznil potrebu spolupráce Ruska v otázke prímeria. Podľa šéfa nemeckej diplomacie musí Moskva presadiť svoj vplyv na proruských separatistov a prispieť k tomu, aby bola hranica medzi Ruskom a Ukrajinou nepriechodnejšia, uviedla tlačová agentúra DPA.
      

Nemecký minister zahraničných vecí nechal otvorenú otázku, či sa v prípade stroskotania prímeria - pre nedostatok podpory zo strany Ruska - rýchlo uvalia ďalšie sankcie. Steinmeier vysvetlil, že teraz treba pomôcť tomu, aby Rusko mohlo prispieť svojím podielom. Ak sa tak nestane, potom sa uvidí, dodal politik Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok oznámil 15-bodový mierový plán na urovnanie krízy na juhu a východe Ukrajiny. Týždenné prímerie vstúpilo do platnosti v piatok o 21.00 h.
      

Súčasťou Steinmeierovej návštevy Istanbulu je spustenie činnosti "Nemecko-tureckého mosta mladých", čo je iniciatíva na zintenzívnenie výmenných pobytov. Do roku 2018 sa má na výmenných pobytoch zúčastniť ročne 10.000 mladých ľudí z Turecka a Nemecka. Stretne sa aj s tureckým prezidentom Abdullahom Gülom.

 

img

 

07:04 - Porošenkov plán podporilo po USA a Francúzsku aj Nemecko, Británia i OBSE

Prezident USA Barack Obama v noci nadnes diskutoval s lídrami Nemecka a Francúzska o nových sankciách hroziacich Rusku. Obama v noci nadnes telefonicky hovoril s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. 
      

Biely dom vo svojom vyhlásení informoval, že všetci traja lídri uvítali vyhlásenie jednostranného prímeria novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Uviedli tiež, že Rusko musí zastaviť presuny svojich vojakov k spoločným hraniciam s Ukrajinou a presvedčiť proruských separatistov, aby zložili zbrane. Spojené štáty obviňujú Rusko, ž separatistom poskytuje tanky a ťažké zbrane.
      

Biely dom uviedol, že štátnici sa zhodli na tom, že ak Rusko nepodnikne okamžité kroky, ktoré by viedli k zníženiu napätia na východnej Ukrajine, Spojené štáty a Európa zvážia ďalšie reštrikcie voči Moskve. V podobnom duchu ako trojica štátov sa vyjadrila v noci nadnes aj Británia. Jej minister zahraničných vecí William Hague vyzval proruských separatistov, aby využili Porošenkovu ponuku, zložili zbrane a vzali na seba zodpovednosť za nájdenie politického riešenia krízy. Hagua označil za dôležité, aby Porošenkov plán podporilo aj Rusko, ktoré by podľa jeho názoru malo prijať neodkladné opatrenia a pomôcť ukončiť násilnosti na východe Ukrajiny, a to vrátane využitia svojho vplyvu na proruských separatistov.
      

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe uvítala Porošenkov plán. Ukrajinským prezidentom vyhlásené týždeň trvajúce prímerie OBSE označila za dôležitý krok na ceste k deeskalácii napätej situácie na juhu a východe Ukrajiny. Úradujúci predseda OBSE, švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, uviedol, že OBSE je pripravená pomôcť ukrajinskému vedeniu pri realizácii mierového plánu predstaveného v piatok prezidentom Porošenkom.

 

img

 

06:56 - Rusko: Prímerie Ukrajiny je ultimátom, nie mierovým návrhom

Rusko oznámilo, že prímerie vyhlásené dnes ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom nie je mierovou ponukou, ale ultimátom pre proruských separatistov - a chýba v nej návrh na začatie rozhovorov s povstalcami na východe Ukrajiny. Informovali o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na tlačový úrad Kremľa.
      

"Toto nie je pozvanie na mier a rokovania, ale ultimátum členom domobrany na juhovýchode Ukrajiny, aby zložili zbrane," napísal Kremeľ vo vyhlásení, ktoré citovala aj tlačová agentúra Reuters.
      

Porošenkov mierový plán bol podľa Kremľa zverejnený "premyslene alebo nepredvídane" v čase, keď ukrajinské sily strieľali na ruské územie neďaleko hranice, pričom zranili ruského colníka. Túto informáciu priniesla agentúra AP.
      

Kremeľ uviedol, že pod paľbu sa dostalo ruské kontrolné stanovište na hranici s Ukrajinou, a požiadal Kyjev o "vysvetlenie a ospravedlnenie".

 

06:52 - Začalo platiť jednostranné prímerie vyhlásené Porošenkom

Výnos ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o jednostrannom zastavení paľby vládnych vojsk na juhovýchode krajiny nadobudol účinnosť dnes o 21.00 h SELČ, informovala ruská tlačová agentúra ITAR-TASS.
      

Jednostranné prímerie má protivládnym silám poskytnúť príležitosť, aby zložili zbrane. Tí "teroristi, ktorí to neurobia, budú zničení," upozornil Porošenko. 
      

Podľa ITAR-TASS proruskí ozbrojenci v samozvanej Doneckej ľudovej republike neveria v Porošenkom vyhlásené jednostranné prímerie. Separatisti v Luhanskej ľudovej republike zasa v reakcii na Porošenkov plán uviedli, že zbrane nezložia, kým Kyjev z Luhanskej oblasti nestiahne všetky svoje vojská.

 

Porošenkov mierový plán má 15 bodov, informovala agentúra Ukrinform. Zahŕňa záruky bezpečnosti pre všetkých účastníkov mierových rokovaní; amnestiu pre tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy; prepustenie rukojemníkov; vytvorenie 10 kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž ukrajinsko-ruských hraníc a odsun ilegálnych ozbrojených formácií; vytvorenie koridoru na odsun ukrajinských a ruských žoldnierov; odzbrojenie; v rámci ministerstva vnútra vytvorenie štruktúr na spoločné hliadkovanie; ukončenie blokády administratívnych budov v Luhanskej a Doneckej oblasti; obnovenie činnosti miestnych samospráv; obnovenie vysielania celoštátnej televízie a rozhlasu v Luhanskej a Doneckej oblasti; decentralizáciu - v podobe vypísania miestnych volieb, zmien v používaní ruského jazyka a zmien v ústave; s predstaviteľmi Donbasu dosiahnutie dohody o obsadení postu guvernérov, ktorí budú zastávať funkciu do volieb; predčasné komunálne a parlamentné voľby; program na vytvorenie nových pracovných miest v regióne a obnovu priemyselných objektov a budov sociálnej infraštruktúry. 
      

Námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Valerij Čalyj spresnil, že Porošenko plán konzultoval so zástupcami prokyjevských vládnych štruktúr Donbasu, s reprezentantmi jeho obyvateľov, ako aj s občianskymi aktivistami regiónu. Plán sa podľa Čalého má realizovať paralelne, čo by malo viesť k stabilizácii situácie na juhovýchode Ukrajiny.

 

img

 

06:50 - Opätovné zvýšenie počtu ruských vojakov pri hranici s Ukrajinou znepokojuje

Zvýšenie počtu ruských vojakov v oblasti ukrajinskej hranice a vytvorenie obranných "kordónov" ruskými úradmi sú kroky, ktoré spôsobujú znepokojenie, uviedol dnes americký Biely dom.
      

Objavuje sa rastúce množstvo dôkazov ukazujúcich hromadenie ruských vojenských jednotiek na hranici s Ukrajinou, uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. "Nebudeme akceptovať žiadne použitie ruských vojenských síl vo východnej Ukrajine pod žiadnou zámienkou," citovala ho agentúra Reuters.
      

Ministerstvo zahraničných vecí USA medzitým oznámilo, že má informácie, podľa ktorých Rusko zhromaždilo tanky a delostrelectvo, ktoré môže čoskoro poskytnúť separatistickým bojovníkom na Ukrajine.
      

Po štvrtkovom oznámení NATO, že Rusko vyslalo k hranici s Ukrajinou ďalších najmenej niekoľko tisíc vojakov, hovorkyňa amerického ministerstva Jen Psakiová dnes uviedla, že aj USA majú vlastné informácie o opätovnom umiestnení ruských jednotiek pri hranici.
      

"Máme informácie, že ďalšie tanky boli pripravené na odchod," povedala Psakiová. "Máme tiež informácie, že Rusko zhromaždilo v areáli na juhozápade Ruska delá vrátane takých, aké využívajú ukrajinské sily, avšak už nie sú v aktívnych silách Ruska," dodala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona