Situácia na Ukrajine: Konvoj s utečencami zasiahli rakety, sú aj mŕtvi!

NETKY.SK • 18 August 2014, 15:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Konvoj s utečencami zasiahli rakety, sú aj mŕtvi!

KYJEV/DONECK - Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:13 - Merkelová: NATO ochráni svoje členské štáty v Pobaltí

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila dnes pobaltským štátom ochranu zo strany Severoatlantickej aliancie. Hoci podľa nej NATO nevyšle do regiónu stále bojové jednotky, zintenzívni tam manévre. Litva, Lotyšsko a Estónsko - bývalé sovietske republiky s ruskojazyčnou menšinou - sa v súvislosti s konfliktom na Ukrajine obávajú, že by sa Moskva mohla pokúsiť destabilizovať Pobaltie, napísala agentúra Reuters. Trojica krajín preto požiadala NATO o zvýšenú prítomnosť na základe článku 5 aliancie, ktorý hovorí, že útok proti jednému členskému štátu NATO sa bude považovať za útok proti všetkým. Vedenie NATO cez víkend oznámilo, že odpovie vojensky, ak Rusko vyšle svojich vojakov do členského štátu aliancie.

 

18:10 - Ukrajina stiahne z Kosova väčšinu svojich vojakov

Ukrajina do konca augusta stiahne z mierovej misie v Kosove väčšinu svojich vojakov. Nahradia ich maďarské jednotky, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na Severoatlantickú alianciu. Ukrajina má v Kosove v rámci misie KFOR pod vedením NATO približne 160 vojakov, Maďarsko vyše 200. Niekoľko príslušníkov ukrajinských síl v Kosove zostane, NATO však ich počet nespresnilo. NATO v roku 1999 vyslalo do Kosova 50.000 vojakov, čomu predchádzalo 78-dňové bombardovanie, ktoré zastavilo srbské sily bojujúce proti separatistom z radov etnických Albáncov. V súčasnosti má NATO v Kosove zhruba 5000 vojakov.

 

17:33 -  Kyjev a povstalci sa obviňujú z útoku na utečenecký konvoj

Ukrajinská vláda v pondelok z útoku na konvoj prevážajúci utečencov na východe krajiny obvinila povstalcov. Tí to však odmietajú a tvrdia, že za všetkým stojí Kyjev. Podľa hovorcu ukrajinskej armády konvoj s autobusmi zasiahli rakety v oblasti neďaleko Luhanska, kde v súčasnosti prebiehajú intenzívne boje. Povstalci podľa Kyjeva pri útoku použili delostrelectvo.

"Sila zásahu bola taká silná, že ľudia zhoreli zaživa vo vozidlách," uviedol hovorca ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Prošin. Oficiálny počet obetí nestanovili, Kyjev však hovorí o "desiatkach mŕtvych vrátane žien a detí". Separatisti však zodpovednosť za útok vzápätí popreli a uviedli, že v oblasti, kadiaľ prechádzali autobusy s utečencami, prebiehali delostrelecké boje medzi armádou a povstalcami. Vicepremiér Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin vyhlásil, že povstalci nemajú zariadenia na odpaľovanie takéhoto typu rakiet.

 

16:00 - Turčynov vidí Ukrajinu v EÚ do piatich rokov, chce aj do NATO

Ukrajina by mohla splniť všetky reformy potrebné pre vstup do Európskej únie (EÚ) do piatich rokov. V rozhovore pre agentúru Baltic News Service to konštatoval predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, informoval dnes tlačový odbor Verchovnej rady. "Stanovujeme si cieľ vstúpiť do Európskej únie do piatich rokov. Ukrajina by sa mala stať členom Európskej únie, ako aj Severoatlantickej aliancie," povedal Turčynov. Parlament podľa neho už čoskoro ratifikuje asociačnú dohodu medzu Kyjevom a EÚ. "Ukrajinský národ si vybral - európsku a severoatlantickú integráciu... Väčšina Ukrajincov si uvedomuje, že krajina by mala vstúpiť do NATO ako prostriedku ochrany Ukrajiny pred ruskou agresívnou politikou," citovala z Turčynovho vyhlásenia agentúra ITAR-TASS. Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin však v nedeľňajšom rozhovore pre nemecký verejnoprávny rozhlas povedal, že "Ukrajina zatiaľ nemieni vstúpiť do NATO. Zatiaľ neexistuje zhoda v tejto veci medzi politikmi a spoločnosťou, takže nateraz to nie je úloha".

 

img

 

15:30 - Boje spôsobili výpadok prúdu v bani, pod zemou sú vraj desiatky ľudí

Približne 30 baníkov uviazlo v podzemí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny po výpadku elektrického prúdu, ktorý spôsobili boje medzi vládnymi jednotkami a domobranou. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Podľa agentúry ITAR-TASS informáciu zatiaľ žiadne iné zdroje nepotvrdili. Tlačové oddelenie DĽR informovalo, že baníci zostali uväznení v bani s názvom Komsomolec Donbasu. "Boli prijaté všetky opatrenia na záchranu baníkov. Bezpečnostný personál ministerstva pre palivá a energetiku DĽR bol okamžite vyslaný do oblasti miest Kirovske a Šachtarsk, aby zaistili bezpečnosť pri práci odborníkom na elektrinu," uviedlo tlačové oddelenie. Energetická spoločnosť DTEK so sídlom v Donecku predtým informovala, že k výpadku elektrickej energie v bani došlo v nedeľu večer a dôvodom bola delostrelecká paľba. "V čase ostreľovania bol v bani pohotovostný oddiel siedmich baníkov, ktorí mali zabezpečiť ventiláciu a odčerpanie vody. Všetkých sa podarilo dostať na povrch," uvádza sa vo vyhlásení DTEK. Baňa Komsomolec Donbasu patrí medzi najväčšie na Ukrajine. Pracuje v nej približne 4800 baníkov. Ročne z nej vyťažia štyri milióny ton uhlia, čo predstavuje osem percent z celkovej ťažby uhlia v krajine.

 

13:55 - Fínsky premiér: EÚ a NATO nemôžu vojensky pomôcť Ukrajine

Európska únia a Severoatlantická aliancia (NATO) nemôžu poskytnúť vojenskú podporu ukrajinským silám bojujúcim s proruskými separatistami, povedal dnes v Helsinkách fínsky premiér Alexander Stubb. "To, samozrejme, nie je možné. Vieme, že NATO poskytuje vojenskú pomoc iba svojim členom a EÚ zasa nemá kapacity na to, aby mohla poskytnúť takýto typ podpory," uviedol predseda fínskej vlády v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas YLE. "EÚ... podpísala asociačnú dohodu s Ukrajinou, to je tá mäkká sila, ktorú EÚ využíva," citovala premiéra agentúra Reuters. Ukrajinský minister zahraničných vecí v sobotu vyzval NATO a EÚ, aby poskytli Ukrajine vojenskú podporu a zaujali novú stratégiu voči Kyjevu, ktorá by prispela k upokojeniu už štvormesačného konfliktu.

 

12:43 - Konvoj s utečencami zasiahli rakety, sú aj mŕtvi

Konvoj autobusov prevážajúcich utečencov z východoukrajinského mesta Luhansk zasiahla v pondelok mínometná paľba. Informoval o tom nemenovaný hovorca ukrajinskej armády, podľa ktorého prišlo aj k zatiaľ nespresneným stratám na životoch. Z útoku obvinili proruských povstalcov. "Teroristi odpálili rakety Grad," povedal. Separatisti však zodpovednosť za útok vzápätí popreli a uviedli, že v oblasti, kadiaľ prechádzali autobusy s utečencami, prebiehali delostrelecké boje medzi armádou a povstalcami. Vicepremiér Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin vyhlásil, že povstalci nemajú zariadenia na odpaľovanie takéhoto typu rakiet. "Cestu neustále raketami Grad ostreľujú ukrajinské sily," povedal.

 

 

11:38 - Ukrajinské jednotky obkľúčili mesto Horlivka

Ukrajinské vládne jednotky obkľúčili v noci z nedele na pondelok proruských separatistov v meste Horlivka, ktoré majú v rukách, a prevzali kontrolu nad menšími oblasťami na východnej Ukrajine. Armáda v stanovisku hovorí, že povstalci odpovedali na útoky armády ruským raketovým systémom Uragan. Počet obetí nočných bojov na stranách armády ani povstalcov nie je známy. Ukrajinská armáda podľa svojho vyhlásenia zatláča proruských povstalcov a prerušuje ich komunikačné cesty. "Osady Malaja Ivanivka a Adrjanivka sú úplne očistené od povstalcov. Horlivka je obkľúčená," vyhlásila armáda. Horlivka, mesto s 230 000 obyvateľmi, bolo v rukách proruských povstalcov od začiatku konfliktu a má pre povstalcov strategickú hodnotu, pretože leží na severe hlavnej ceste spájajúcej Doneck a Luhansk, dva regióny, ktoré vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny.

 

"Ruskí žoldnieri sú v panike a snažia sa dostať z týchto miest preč," uviedlo stanovisko ukrajinskej armády. Stanovisko armády tiež hovorí o útoku povstalcov na mesto Novokaterinivka. Útok pravdepodobne pochádzal z rakety 9P 140 Uragan. "Je to prvýkrát, čo bola použitá taká silná zbraň," hovorí sa v stanovisku. Vláda v Kyjeve obviňuje Rusko zo zásobovania proruských povstalcov tankami, obrnenými vozidlami a raketovým systémom, čo Moskva odmieta.

 

 

10:53 - Lavrov: Všetky otázky okolo humanitárneho konvoja boli vyriešené

 Berlín 18. augusta (TASR) - Rusko dnes oznámilo, že všetky otázky súvisiace s jeho humanitárnym konvojom vyslaným na Ukrajinu boli vyriešené. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova však nebol dosiahnutý pokrok k prímeriu ani politickému riešeniu konfliktu na východe krajiny.
      

Lavrov po rozhovoroch s rezortnými partnermi z Nemecka, Francúzska a Ukrajiny, ktoré sa konali v nedeľu večer v Berlíne, dnes povedal, že "všetky otázky boli vyriešené... pokiaľ ide o humanitárnu záležitosť". Na tlačovej konferencii v nemeckej metropole však dodal: "Nemôžeme oznámiť pozitívne výsledky o dosiahnutí prímeria a politickom procese." Citovala ho agentúra Reuters.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že na nedeľňajších rozhovoroch o ukrajinskej kríze v Berlíne bol dosiahnutý "určitý pokrok" a ministri sa dohodli na pokračovaní dialógu v tomto formáte.

 

img

 

08:48 - Rusko možno zakáže dovoz niektorých automobilov

Rusko by mohlo čiastočne alebo úplne zastaviť dovoz automobilov v prípade, že Spojené štáty americké a Európska únia uvalia na Moskvu ďalšie sankcie. Uviedol v pondelok denník Vedomosti. Nový zákaz by sa nemal vzťahovať na produkciu zahraničných automobiliek, ktoré v krajine pôsobia. Neovplyvnil by tak výrobcov automobilov Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota a Hyundai Motor, píše denník. Tie majú v Rusku výrobné závody. Žiadne rozhodnutie však podľa denníka nebolo zatiaľ prijaté.

 

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to začiatkom augusta ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

 

08:22 - Rokovania o Ukrajine priniesli pokrok a zblíženie

V Berlíne sa v pondelok nadránom skončilo päťhodinové stretnutie ministrov zahraničia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska v Berlíne, ktoré malo byť prvým krokom k ukrajinsko-ruskému mierovému summitu. Podľa nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera rokovania viedli k "určitému zblíženiu" Ukrajiny a Ruska. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov konštatoval, že na stretnutí bol dosiahnutý "istý pokrok" v snahe o zastavenie násilia na východe Ukrajiny. Zúčastnené strany sa dohodli, že rozhovory budú pokračovať v rovnakom formáte a ich cieľom bude pripraviť už konkrétne návrhy pre šéfov štátov a vlád. Tí by sa mali stretnúť na vrcholných rokovaniach podobných tým, aké sa konali v júli v Normandii.

 

06:37 - Vojaci vstúpili do Luhanska, zaberajú naspäť obsadené mestá!

Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov. V nedeľu o tom informoval Kyjev. Ide očividne o možný prelom v ukrajinskom úsilí o potlačenie proruských separatistov na východe krajiny. Podľa ukrajinských predstaviteľov však povstalci zo všetkých síl bojujú o udržanie Luhansku, ktorý je ich zásobovacou trasou do susedného Ruska. Podľa ich slov sa odkiaľ tiež vystupňoval prílev zbraní a bojovníkov. Ukrajinskí vojaci dlho obliehali mesto, doteraz sa im však dovnútra nepodarilo prebojovať. Separatisti však stále kontrolujú časti hraníc spájajúce Luhanský región s Ruskom.

 

Správy prichádzajú po tom, čo povstalci ukrajinskej armáde zostrelili ďalšiu stíhačku. Podľa hovorca armády stroj typu Mig-29 zostrelili nad Luhanským regiónom po tom, čo uskutočnil v noci úspešný útok proti povstalcom. Pilotovi sa podarilo katapultovať a už je na bezpečnom mieste, povedal hovorca. Bližšie informácie však neposkytol. Boje na Ukrajine eskalujú od začiatku povstania v apríli, pričom vládne sily v posledných dňoch postupne znovuzískavajú separatistami zabrané územia na východe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies