Situácia na Ukrajine: Premiér Jaceňuk rezignoval!

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 15:55 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Premiér Jaceňuk rezignoval!

DONECK - Jeden z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny potvrdil, že proruskí separatisti disponujú protilietadlovým raketovým systémom Buk, ktorým bolo podľa Washingtonu minulý týždeň v Doneckej oblasti zostrelené malajzijské dopravné lietadlo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:42 - Veľvyslanci odobrili sankcie voči ďalším 15 osobám a 18 subjektom

Veľvyslanci krajín EÚ dnes súhlasili s uvalením sankcií na ďalších 15 osôb a 18 subjektov, zodpovedných za súčasnú krízu na Ukrajine a ohrozovanie jej územnej celistvosti. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. 
      

Rozhodnutie, ktoré prijali veľvyslanci 28 členských krajín EÚ na schôdzke v Bruseli, by malo byť finalizované v najbližších dňoch. Na sankčnom zozname by potom malo celkovo figurovať už 87 osôb a subjektov, na ktoré sa bude vzťahovať zákaz vydávania víz a zmrazenie vkladov.
     

Zoznam bol rozšírený na základe nových kritérií, umožňujúcich zmrazenie vkladov organizácií, ktoré "materiálne alebo finančne podporujú aktivity" podkopávajúce územnú integritu Ukrajiny. Lídri EÚ minulý týždeň naznačili, že sa v tejto súvislosti uvažuje o niektorých ruských firmách.

 

17:48 - OBSE vyšle na rusko-ukrajinské hranice svojich pozorovateľov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyšle čo najskôr na krátky úsek rusko-ukrajinských hraníc svojich neozbrojených pozorovateľov, uviedla  dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie OBSE.
      

Skupina 16 pozorovateľov bude pôsobiť na ruskej strane hraníc, konkrétne na dvoch hraničných priechodoch v mestách Gukovo a Doneck, ktoré ležia neďaleko ukrajinského mesta Luhansk. "Každý chápe, že ide o opatrenie zamerané na budovanie dôvery, nie na získanie úplnej kontroly nad hranicami," citovala DPA nemenovaného západného diplomata po tom, čo zástupcovia 57 členských štátov OBSE o vyslaní svojich pozorovateľov do Ruska rozhodli.

 

17:22 - Premiér Jaceňuk odstúpil z funkcie po rozpade vládnucej koalície

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie. Stalo sa tak po tom, ako z vládnucej koalície odišli dve politické strany, čo by malo viesť k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných volieb. Viac informácii sa dočítate TU. 

 

16:23 - Dve strany vystúpili z vlády v záujme nových volieb

Dve ukrajinské politické strany vo štvrtok oznámili odchod z vládnej koalície, ktorá vznikla po februárovom zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. Odchod z kabinetu premiéra Arsenija Jaceňuka potvrdilo hnutie Udar boxerského šampióna Vitalija Klička a krajne pravicová strana Svoboda. Tie spolu so stranou Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej tvorili jadro súčasnej dočasnej vlády.

 

Udar a Svoboda sú však nespokojné s vývojom v krajine a chcú dosiahnuť cieľ vypísania nových parlamentných volieb, ktoré sa naposledy konali v októbri 2012. Podľa ich lídrov potrebuje krajina okrem nového prezidenta, ktorým sa v máji stal Petro Porošenko, aj novu vládu. Porošenko, ktorý má právomoc nové voľby vyhlásiť, na ich postup reagoval so spokojnosťou. Podľa jeho slov totiž spoločnosť chce "úplný reštart štátnych úradov".

 

15:39 - Porošenko privítal odchod dvoch strán z vládnucej koalície

Ukrajinský prezident Petro Porošenko privítal dnes odchod politických strán Sloboda a UDAR z vládnucej koalície. Podľa jeho slov je tento krok v súlade s požiadavkami ukrajinskej spoločnosti.
      

"Spoločnosť si želá úplné obnovenie štátnych orgánov," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila Porošenkova kancelária. Odchod strán Sloboda a UDAR z koalície zrejme povedie k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných parlamentných volieb.
      

Dnešným oznámením začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej môže prezident parlament rozpustiť. Ak sa tak stane, Porošenko musí v priebehu mesiaca vypísať predčasné voľby. Pôvodne avizoval, že sa uskutočnia v októbri tohto roku. Ako pripomenula agentúra Reuters, viacerým ukrajinským politikom a aktivistom sa už dlhšie nepozdávalo, že po zosadení proruského vedenia na čele s Viktorom Janukovyčom vo februári tohto roku sa na Ukrajine nekonali aj parlamentné voľby. Bývalých stúpencov Janukovyča pritom obviňovali zo sabotovania práce parlamentu. 

 

img

 

14:25 - Vláda chce zrušiť komunistickú stranu

Súd v Kyjeve sa vo štvrtok zaoberá požiadavkou vlády na zrušenie komunistickej strany. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že strana by mala byť zrušená, pretože podporuje proruských povstalcov bojujúcich proti vládnym jednotkám na východe Ukrajiny. Ministerstvo 8. júla obvinilo stranu z pomoci pri poskytovaní podpory povstalcom vrátane peňazí a zbraní a z podpory sporných referend o nezávislosti vo východných regiónoch krajiny. Vo štvrtok oznámil predseda parlamentu Oleksandr Turčynov rozpustenie komunistickej skupiny v parlamente, pretože počet jej členov nebol dostačujúci na vytvorenie parlamentnej frakcie. Urobil tak na základe zákona schváleného v utorok.

 

12:37 - Ukrajina smeruje k predčasným voľbám, dve strany vystúpili z koalície

Dve ukrajinské parlamentné strany - Sloboda a UDAR - dnes v Kyjeve oznámili, že vystupujú z vládnej koalície. Táto situácia zrejme povedie k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných parlamentných volieb prezidentom Petrom Porošenkom, konštatovala agentúra ITAR-TASS. 
      

Ako pripomenula agentúra Reuters, vplyvným ukrajinským politikom sa už dlhšie nepozdávalo, že po zosadení proruského vedenia na čele s Viktorom Janukovyčom vo februári tohto roku sa na Ukrajine nekonali aj parlamentné voľby, a preto de facto sabotovali prácu parlamentu. Dnešným oznámením začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej môže Porošenko parlament rozpustiť. Ak sa tak stane, Porošenko musí v priebehu mesiaca vypísať predčasné voľby. Pôvodne avizoval, že sa uskutočnia v októbri tohto roku.

 

12:15 - Premiér samozvanej doneckej republiky poprel, že by povstalci mali systém Buk

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC poprel medializovanú informáciu, že proruskí povstalci mali systém protilietadlovej obrany Buk, ktorým bolo údajne pred týždňom zostrelené malajzijské civilné lietadlo Boeing-777 s 298 ľuďmi na palube. 
      

Borodaj tým poprel vyhlásenie jedného z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny, veliteľa práporu Vostok Alexandra Chodakovského, ktorý v stredu rozhovore pre agentúru Reuters prvý raz od pádu malajzijského lietadla priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia. Chodakovskij taktiež naznačil, že systém protilietadlovej obrany mohol pochádzať z Ruska, kam ho za účelom zahladenia dôkazov o jeho prítomnosti na Ukrajine neskôr odviezli.

 

"Nie, nedostali sme Buk. Nemáme ho. V tejto oblasti neboli žiadne Buky," uviedol Borodaj v rozhovore, ktorý dnes zverejnila BBC. Ako BBC upozornila, Borodaj predtým hovoril, že nevie o žiadnych fotografiách, ktoré zaznamenali systém Buk v oblasti mesta Snižne. Krátko na to však už zmienené fotografie označil za falzifikáty. Na margo obvinení, že proruské sily na východe Ukrajiny nedôstojne zaobchádzali s telesnými pozostatkami cestujúcich zo zrúteného lietadla a dôkazovým materiálom, Borodaj uviedol, že konali v súlade s požiadavkami medzinárodných pozorovateľov OBSE.    Tí údajne vedenie DĽR požiadali, aby "za žiadnych okolností" nemanipulovali s telami, ale počkali na príchod expertov. 
      

"Čakali sme deň, dva, tri, stále," dodal s tým, že žiadny expert sa neobjavil. "Je absurdné vystaviť telá ešte dlhší čas 30-stupňovým horúčavám," vysvetlil. "To je scéna ako z hororového filmu," dodal. Predstaviteľ OBSE Michael Bociurkiw však podľa BBC tvrdí, že misia pozorovateľov nežiadala proruských separatistov, aby sa tiel nedotýkali a nechali ich na mieste tragédie. "Nie je súčasťou nášho mandátu, aby sme ľuďom hovorili, čo majú robiť. Našou úlohou je monitorovanie, pozorovanie a podávanie správ," vysvetlil.
      

V rozhovore, ktorý BBC označila za nezvyčajne úprimný, Borodaj priznal, že povstalci dostávajú podporu zo "strany celého ruského ľudu" v ich boji s ukrajinskou vládou. Pridali sa k nám dobrovoľníci, pričom za jedného z nich označil aj seba, "obyvateľa mesta Moskva". Doplnil, že "namiesto toho, aby som sedel v zákope so zbraňou v ruke, mám teraz funkciu premiéra". "To je osud," vyhlásil. Borodaj súčasne poprel, že by bol agentom ruskej tajnej služby, ako sa o ňom často hovorí. Priznal však, že má kontakty v ruskej FSB - "ako každý, kto má čo do činenia s elitou spoločnosti".

 

11:55 - Doneck bol v noci dejiskom bojov, časť mesta je bez elektriny a vody

Juh a severozápad Donecka na východe Ukrajiny bol dnes dejiskom delostreleckej paľby. V dôsledku toho sú časti tohto 900-tisícového mesta bez dodávok vody a elektriny. Informovala agentúra RIA Novosti, podľa ktorej výbuchy bolo počuť aj z oblasti medzinárodného letiska.
      

Boje dnes hlásia z Horlivky, Dubrivky a Ilovajska. Agentúra Reuters píše, že vládne sily donútili proruských separatistov, aby sa stiahli do svojich bášt Donecka a Luhanska, keď prevzali kontrolu nad ich predmestiami a okolitými dedinami. Vládne zdroje podľa Reuters informovali, že povstalci naďalej ustupujú z pozícií a sťahujú sa do miest.   
     

RIA Novosti dnes okrem toho oznámila, že zatiaľ sa nepodarilo nájsť pilotov dvoch ukrajinských stíhačiek Su-25, ktoré proruské sily zostrelili v stredu nad východom Ukrajiny - zhodou okolností neďaleko miesta, kam sa pred týždňom zrútilo malajzijské civilné dopravné lietadlo s 298 osobami na palube. Kyjevské zdroje s odvolaním sa na predbežné informácie uviedli, že rakety, ktoré zostrelili prinajmenšom jedno z lietadiel, mohli byť vypálené z Ruska. Ruské ministerstvo obrany dnes v reakcii na tieto špekulácie deklarovalo, že ide o nezmysel a o pokus zavádzať verejnosť. 

 

 

 

09:37 - Moskva poprela zostrelenie ukrajinských lietadiel z ruského územia

Ruské ministerstvo obrany poprelo dnes tvrdenie Kyjeva, že rakety, ktoré v stredu zostrelili dve bojové lietadlá ukrajinskej armády, boli možno vypálené z ruského územia. "V snahe uviesť verejnosť do omylu, odviesť pozornosť od tragédie malajzijského Boeingu 777, si fantázia kyjevských orgánov zaslúži zapísanie do Červenej knihy vojenských aforizmov," citovala agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa ruského rezortu obrany.  Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) v stredu oznámila, že predbežné informácie naznačujú vypálenie rakiet z ruského územia. "Dve naše prúdové lietadlá boli zasiahnuté vo výške 5200 metrov. Podľa predbežných informácií rakety vystrelili z územia Ruskej federácie," uviedla SNBO. 

 

09:01 - Európski ministri budú rokovať o sankciách proti Rusku

Ministri zahraničných vecí 28 krajín EÚ sa budú vo štvrtok v Bruseli zaoberať rozšírením sankcií voči Rusku v súvislosti so separatistickým povstaním na východe Ukrajiny. Rokovanie prebehne na pôde Výboru stálych zástupcov v Bruseli. Možné reštriktívne opatrenia sa majú týkať obrany, energetiky a finančných služieb, ak Moskva nebude spolupracovať pri vyšetrovaní minulotýždňového zostrelenia lietadla malajzijských aerolínií nad územím ovládaným ukrajinskými separatistami.

 

Rada EÚ pre zahraničné veci zasadala pod rastúcim nátlakom zo strany USA a Británie, aby na zostrelenie dopravného lietadla odpovedala sprísnením sankcií voči Rusku, ktoré podľa nich východoukrajinských povstalcov podporuje. Pozornosť sa pritom sústreďovala na postoj Holandska, keďže 193 z 298 obetí tragédie malo holandské občianstvo. Akékoľvek širšie ekonomické sankcie si však vyžadujú schválenie lídrami EÚ, ktorí sa majú najbližšie stretnúť na mimoriadnom summite naplánovanom na 30. augusta.

 

08:55 - Červený kríž priznal občiansku vojnu na Ukrajine, tvrdí agentúra ITAR-TASS

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) podľa agentúry ITAR-TASS uznal, že na Ukrajine je vnútorný ozbrojený konflikt, inými slovami - občianska vojna. Organizácia vyzvala znepriatelené strany, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo. "Boje na východe Ukrajiny pokračujú a vyberajú si svoju daň v radoch civilistov. Vyzývame všetky strany konfliktu, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo," uviedol v stredu riaditeľ operácií MVČK Dominik Stillhart. "Tieto pravidlá a princípy sa vzťahujú na všetky strany vnútorného ozbrojeného konfliktu na Ukrajine a zavádzajú obmedzenia na prostriedky a metódy vedenia vojny, ktoré sa môžu používať," uviedol MVČK vo vyhlásení, ktoré dostala agentúra ITAR-TASS. Organizácia so sídlom v Ženeve sa predtým vyhýbala presnej definícii konfliktu na Ukrajine. "Vnútorný ozbrojený konflikt" je termín, ktorý používa MVČK na označenie občianskej vojny, hoci výraz "občianska vojna" výbor oficiálne nepoužil, napísal ITAR-TASS.

 

"MVČK znovu opakuje, že v rámci medzinárodného humanitárneho práva môžu byť útoky vedené len proti vojenským objektom, nie proti civilistom, ani proti civilným objektom, ako sú domy, školy, zdravotnícke zariadenia, autá, komunitné prístrešky alebo miesta na konanie bohoslužieb. Medzinárodné humanitárne právo taktiež stanovuje rešpektovanie a ochranu civilného obyvateľstva a tých, ktorí sa nezúčastňujú na vojenských akciách, ako sú chorí, zranení a zadržaní, s ktorými sa musí zaobchádzať dôstojne za každých okolností," povedal Stillhart.

 

 

08:53 - Rusko sa sťažuje na ostreľovanie svojho územia z ukrajinskej strany

Rusko v júni a júli zaregistrovalo deväť prípadov ostreľovania svojho územia zo strany Ukrajiny. Na jeho území za tento čas vybuchli aj desiatky delostreleckých granátov a mín, informoval v noci nadnes vo vysielaní televízie Rossija-24 námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov.
      

Antonov podľa agentúry ITAR-TASS upozornil, že o život prišiel jeden ruský občan. Dodal, že ak by k rovnakej situácii došlo v USA, nasledovala by iná reakcia ako v prípade Ruska, ktoré podľa jeho slov zachováva zdržanlivosť a správa sa zodpovedne. Ruský vládny úradník uviedol, že "je úplne evidentné, kto koho provokuje na hraniciach". Vyzval pozorne sledovať aj situáciu v Luhansku a Donecku, kde je civilné obyvateľstvo vystavené ostreľovaniu reaktívnymi strelami.
      

Posledné ostreľovanie na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou zaregistrovali 20. júla na hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti, keď odtiaľ bolo potrebné evakuovať zamestnancov ruskej colnej správy. Dva dni predtým kvôli ostreľovaniu evakuovali v prihraničnom pásme v Rostovskej oblasti asi 90 obyvateľov dvoch osád. V súvislosti s ostreľovaním a narušovaním ruských hraníc ukrajinskými vojakmi ruské ministerstvo zahraničných vecí 12. júla vyjadrilo rozhodný protest a žiadalo o okamžitú nápravu.
      

Na druhej strane, Ukrajina tiež obviňuje Rusko z narušovania spoločných hraníc, ako aj nepovolenej prepravy zbraní, streliva a ozbrojencov na pomoc proruským separatistom, ktorí na východe Ukrajiny vedú boj s vládnymi silami. V snahe potlačiť separatistické tendencie na juhu a východe Ukrajiny tam Kyjev na jar spustil tzv. protiteroristickú operáciu, ktoré sa ešte viac zintenzívnila po víťazstve Petra Porošenka prezidentských voľbách. Porošenko totiž potlačenie separatistov a normalizáciu situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti označil za jednu zo svojich priorít. 

 

08:50 - Nacionalisti predložili zákon o obnovení jadrového statusu krajiny

Poslanci ukrajinskej radikálnej nacionalistickej strany Sloboda predložili dnes parlamentu návrh zákona o obnovení jadrového statusu krajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      

Vypracovanie legislatívy o jadrovom statuse iniciovala parlamentná frakcia tejto strany. Text návrhu zákona zatiaľ nezverejnili. Sloboda sa stala súčasťou ukrajinskej vládnucej koalície po februárovom štátnom prevrate a je spájaná s Pravým sektorom. Traja členovia strany zastávajú funkcie v súčasnej ukrajinskej vláde. Ukrajina, ktorá po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 disponovala tretím najväčším jadrovým arzenálom na svete, sa vzdala atómových zbraní v roku 1996 výmenou za bezpečnostné záruky zo strany Spojených štátov, Ruska a Británie.

 

08:45 - Malajzia chce telá obetí pádu lietadla na Ukrajine identifikovať do nedele

Malajzia vysiela do Holandska ďalších dvoch súdnych znalcov v odbore patológia, aby tam prepravili vzorky DNA od príbuzných obetí zrúteného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti nad východnou Ukrajinou. Viac sa dočítate TU!
     

06:42 - NATO disponuje dôkazmi o neustálom prísune ruských zbraní na Ukrajinu

Severoatlantická aliancia tvrdí, že disponuje dôkazmi o neustálom prísune zbraní z Ruska na Ukrajinu od zostrelenia dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ku ktorému došlo minulý týždeň vo východoukrajinskej separatistickej oblasti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      

"Všimli sme si nárast počtu zbraní prevezených za uplynulých niekoľko týždňov z Ruska na Ukrajinu. Naďalej vidíme dôkazy presunu zbraní z Ruska na Ukrajinu aj od zostrelenia letu číslo MH17 spoločnosti Malaysia Airlines, a to nás znepokojuje," uviedol pre Reuters nemenovaný predstaviteľ NATO.

 

Európska únia vydala vyhlásenie, podľa ktorého musí Moskva zastaviť cezhraničný tok zbraní, pretože inak bude čeliť prísnejším sankciám. Lietadlo Boeing-777, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny, nad pohraničným územím kontrolovaným proruskými silami. Objavili sa podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlovým systémom Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť svorne popierajú.

 

06:34 - Vodca separatistov priznal, že jeho muži mali k dispozícii protilietadlový raketový systém Buk

Jeden z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny potvrdil, že proruskí separatisti disponujú protilietadlovým raketovým systémom Buk, ktorým bolo podľa Washingtonu minulý týždeň v Doneckej oblasti zostrelené malajzijské dopravné lietadlo. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

05:20 - Nahrávač hlasu zo zostreleného lietadla je v dobrom stave

Nahrávač hlasu, ktorý bol umiestnený v pilotnej kabíne lietadla spoločnosti Malaysia Airlines zostreleného nad Ukrajinou, je v dobrom stave. Vyhlásila to v noci na dnes Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).
      

Úrad OSN pre civilné letectvo so sídlom v kanadskom Montreale, ktorý pomáha ukrajinským úradom vyšetriť pád civilného lietadla, vy vyhlásení tvrdí, že stále skúma digitálny prístroj na záznam dát z lietadla. ICAO vyhlásil, že spolupracuje s leteckým priemyslom a miestnymi leteckými úradmi v otázke vyhodnocovania rizík, ktoré predstavuje ozbrojený konflikt pre vzdušný priestor, doplnila agentúra Reuters.
  

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies