Situácia na Ukrajine: Armáda zabila za 24 hodín 300 povstalcov!

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 18:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda zabila za 24 hodín 300 povstalcov!

KYJEV - Ukrajinské vládne sily dnes v plnej miere "očistili sever Doneckej oblasti od teroristov", hovorí sa v informácii, ktorú zverejnila v Kyjeve tlačová služba dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova s odvolaním sa na velenie protiteroristickej operácie na východe krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:06 - Gazprom posunul Kyjevu termín platby za júnové dodávky plynu o jeden deň

Ruský plynárenský koncern Gazprom posunul na žiadosť Kyjeva termín platby za júnové dodávky plynu o jeden deň. To znamená na 10. júna. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      

Dôvodom žiadosti Kyjeva o posunutie termínu bol fakt, že 9. júna je na Ukrajine štátny sviatok. Oznámenie nasledovalo krátko po tom, ako sa výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Andrijom Kobolevom v Berlíne.
      

Pôvodne mala Ukrajina zaplatiť Gazpromu za júnové dodávky do 3. júna, no koncom mája poslal Naftogaz Gazpromu na účet 786,4 milióna USD (577,09 milióna eur). Vďaka splateniu časti dlhu, ktorý sa týkal februárových a marcových dodávok, Gazprom termín zálohových platieb posunul o šesť dní. Dnes pre spomínané dôvody ešte o jeden deň.

 

18:19 - Porošenko nevylučuje stretnutie s Putinom vo Francúzsku

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že je možné, že sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na tohtotýždňových podujatiach vo Francúzsku pri príležitosti výročia vylodenia spojencov v Normandii.
      

"Momentálne nie je stretnutie mňa a Putina plánované, avšak nevylučujem, že by sa mohlo uskutočniť takom či onakom formáte," povedal Porošenko na tlačovej konferencii vo Varšave. Jeho vyjadrenia priniesla agentúra Reuters.
      

Porošenko tiež uviedol, že mierový plán pre ukončenie zrážok medzi separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny, na ktorom pracuje, bude zahŕňať decentralizáciu moci, širokú amnestiu a miestne voľby.
      

O týchto plánoch podľa vlastných slov počas návštevy Poľska hovoril s lídrami USA, Kanady a európskych štátov, s ktorými sa zhodol, že diskusie budú pokračovať v Normandii. Putin patrí k lídrom pozvaným na tamojšie spomienkové podujatia.

 

17:46 - Desiatky ľudí protestujú proti postoju Západu k Ukrajine

Niekoľko desiatok ľudí sa vybralo na pochod ulicami bratislavského Starého Mesta, aby vyjadrili nespokojnosť so situáciou na Ukrajine. V rukách majú transparenty s nápismi ako napríklad Stop diktatúre EÚ, Zastavte vraždenie Ukrajincov bojujúcich za svoje práva či Zastavte vraždenie juhovýchodnej Ukrajiny. „Pochod organizujeme ako vyjadrenie nesúhlasu občanov so situáciou, ktorá sa deje na Ukrajine a s tým, akým spôsobom sa k tomu stavia aj naša vláda,“ povedala jedna z organizátoriek akcie Veronika Moravcová. Podľa jej slov z mediálnych vyjadrení našich vládnych politikov usúdili, že tento postoj nie je v súlade s tým, aký majú občania názor na zasahovanie do ukrajinských záležitostí.

 

img

 

17:45 - Predseda Európskej rady Van Rompuy nebude chýbať na Porošenkovej inaugurácii

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes na tlačovej konferencii pred otvorením summitu krajín G7 v Bruseli potvrdil, že sa zúčastní na inaugurácii novozvoleného ukrajinského prezidenta v Kyjeve 7. júna. Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN.
      

Pozvanie na uvedenie novej hlavy ukrajinského štátu do funkcie už v uplynulých dňoch akceptovali napríklad americký viceprezident Joe Biden, poľský prezident Bronislaw Komorowski, najvyššia litovská predstaviteľka Dalia Grybauskaite či úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aktuálny švajčiarsky prezident Didier Burkhalter. Medzi pozvanými sú okrem iných aj prezidenti Gruzínska, Moldavska či Nemecka, najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin medzi nimi však nefiguruje.

 

15:34 - Obama: Východných spojencov z NATO nenecháme osamote

Americký prezident Barack Obama v stredu ubezpečil svojich spojencov v strednej a východnej Európe, že Spojené štáty ich "nikdy nenechajú osamote". Urobil tak v kľúčovom prejave v rámci návštevy Poľska, kde sa zúčastnil na oslavách 25. výročia tamojších prvých slobodných volieb. Pred davom asi 5000 bežných ľudí a ďalších asi tisíc pozvaných hostí zároveň v súvislosti s krízou na Ukrajine označil Rusko za "agresora".

 

"Poľsko nikdy nezostane osamote. Ale nielen Poľsko," vyhlásil Obama a spomenul aj Rumunsko a pobaltské krajiny Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Príbeh Poľska je podľa neho dnes inšpiráciou aj pre Ukrajinu, ktorá sa takisto ako Poliaci pred štvrťstoročím snaží "získať slobodu". "Ukrajinský ľud sa usiluje o rovnakú slobodu, príležitosti a pokrok, aké tu dnes oslavujeme. A zaslúžia si ich," uviedol šéf Bieleho domu. 

 

V súvislosti s ukrajinskou krízou americký prezident hovoril o "ruskej agresii" a "temnej taktike z 20. storočia". "Škrt perom nikdy nemôže legitimizovať krádež susedovho územia. Nebudeme akceptovať ruskú okupáciu Krymu, ani porušovanie ukrajinskej územnej celistvosti," vyhlásil. "Ako nám pripomenula agresia Ruska na Ukrajine, naše slobodné národy nemôžu poľaviť v nasledovaní vízií, ktoré zdieľame - Európy, ktorá je celistvá, slobodná a v mieri," dodal. 

 

 

img

 

15:35 - Gašparovič sa stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom

Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes vo Varšave stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač.
      

V bilaterálnom rozhovore slovenský prezident zablahoželal novozvolenému najvyššiemu predstaviteľovi Ukrajiny, poprial mu veľa síl a úspechov pri riešení otázok vnútornej stability krajiny a k vnútornému dialógu. Zároveň vyjadril podporu ukrajinským snahám o konsolidáciu situácie vo východných regiónoch štátu. Podľa Gašparoviča je Slovensko pripravené pomôcť Ukrajine vo všetkých agendách bilaterálnych vzťahov vrátane zvýšenia energetickej bezpečnosti Ukrajiny.
      

Petro Porošenko poďakoval za podporu jednoty krajiny. V súčasnosti za jediný destabilizujúci faktor považuje politiku Ruskej federácie, a preto potrebuje podporu EÚ a USA.

 

14:26 - Ukrajina: V novej vláde bude aj extrémista Jaroš

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko ponúkol miesto v novej vláde vodcovi krajne pravicovej strany Pravý sektor Dmytrovi Jarošovi, ktorý figuruje na zozname hľadaných osôb ruského Vyšetrovacieho výboru. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.
      

"Dalo sa očakávať, že Jaroš post v novej vláde prijme," uviedol predstaviteľ Pravého sektora Borislav Bereza, ktorý zároveň dodal, že Pravý sektor bude mať zastúpenie aj v ukrajinskom parlamente, kde bude spolupracovať s národne orientovanou stranou Sloboda.
      

Hlavný odbor vyšetrovania Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie začal proti Jarošovi viesť trestné konanie pre obvinenia z navádzania na terorizmus a činnosť spojenú s extrémizmom, ktorých sa dopustil v médiách. Jaroš bol zaradený na zoznam medzinárodne hľadaných osôb. Moskovský súd nariadil jeho zatknutie v neprítomnosti.

 

13:48 - V parlamente je návrh, aby útok v Luhansku vyšetril tribunál v Haagu

Líder parlamentnej frakcie ukrajinskej Strany regiónov Oleksandr Jefremov navrhol uznať jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu pri vyšetrovaní krvavého útoku na budovu oblastnej administratívy v Luhansku. Návrh rezolúcie zaregistrovali v parlamente dnes, píše agentúra ITAR-TASS.
      

Podľa Jefremova pri leteckom útoku v Luhansku z 2. júna zahynuli civilisti. "V súlade s Rímskym štatútom Medzinárodného trestného súdu v Haagu sme navrhli parlamentnú rezolúciu na vyšetrenie zločinov proti civilistom z 2. júna. Žiadame parlament, aby podporil túto rezolúciu na vyšetrenie zločinu štátnych úradov voči vlastným občanom," povedal Jefremov.
      

Bojové lietadlo zaútočilo na budovu gubernátora v centre mesta pravdepodobne kazetovými bombami, tvrdí tlačové oddelenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Podľa neho zahynulo osem civilistov a 28 ďalších utrpelo ťažké zranenia. Na zozname mŕtvych je aj ministerka zdravotníctva LĽR Natalia Archipovová. Zábery z miesta útoku priniesla televízia RT. 

 

Varovanie: Video nie je vhodné pre slabé povahy

 

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v utorok vo svojej správe konštatovala, že budova sa stala terčom leteckého útoku, píše ITAR-TASS.
      

OBSE na svojej internetovej stránke uvádza: "Dňa 2. júna krátko po 15.00 h rakety zasiahli okupovanú budovu oblastnej administratívy. Na základe limitovaného pozorovania SMM (Špeciálna pozorovateľská misia) boli tieto údery výsledkom odpálenia neriadených rakiet z lietadla."
      

Zástupca ukrajinského generálneho prokuratúra Mykola Golomša však tvrdil, že na budovu vystrelili z protilietadlového raketového systému samotní členovia domobrany.
     

 Predstaviteľ armády Alexej Dmitraškovskij zasa povedal, že k výbuchu došlo priamo v budove. "Najpravdepodobnejšou príčinou výbuchu bola neopatrná a nekvalifikovaná manipulácia so strelnými zbraňami a výbušninami," dodal.

 

13:39 - Porošenko po inaugurácii predstaví plán mierového riešenia krízy

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že čoskoro po svojom oficiálnom uvedení do najvyššieho štátneho úradu zverejní plán na mierové riešenie krízovej situácie na východe krajiny. Inaugurácia sa uskutoční v sobotu, informovala agentúra Reuters.
      

"Po prezidentskom sľube sme pripravení veľmi rýchlo predstaviť náš zámer na pokojné riešenie konfliktov na ukrajinskom východe," povedal Porošenko po stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom v poľskej Varšave.
      

Detaily mierového plánu však Porošenko neuviedol. Ukrajinskí predstavitelia sa pred časom vyjadrili, že sú ochotní rokovať s proruskými separatistami na východe krajiny, snahy však stroskotali na absencii vhodných vyjednávacích partnerov.

 

13:08 - NATO: Niektoré ruské sily na ukrajinských hraniciach ostávajú

Rusko sťahuje väčšinu svojich vojakov z ukrajinských hraníc, avšak časť týchto síl tam "očividne mieni ostať". V stredu to povedal vojenský veliteľ NATO generál Philip Breedlove. Podľa jeho slov ruské neoficiálne sily, proruské sily ako aj ruské financovanie je na východnej Ukrajine veľmi aktívne a "toto musí prestať". Americký generál tiež dodal, že všetky kroky Severoatlantickej aliancie na posilnenie jeho východoeurópskych členov budú v súlade s dohodou s Ruskom z roku 1997. Moskvu zároveň obvinil z porušenia paktu, "keď prekročila suverénnu hranicu a anektovala pod paľbou časť suverénnej krajiny". Breedlove povedal, že NATO a jeho členovia zvažujú početné žiadosti o pomoc od Ukrajiny vrátane vojenskej pomoci.

 

12:52 - Ukrajinský Naftogaz by sa mal rozdeliť na tri firmy

Ukrajinská vláda navrhla rozdelenie zadlženej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz na tri samostatné podniky, a to s cieľom dostať sa do súladu s pravidlami Európskej únie v oblasti regulácie súťaže v energetickom sektore. "Naftogaz bude podnikať výlučne v obchode s plynom," povedal v stredu na pravidelnom zasadaní vlády premiér Arsenij Jaceňuk. "Vytvorí sa ukrajinská spoločnosť na prepravu plynu a firma, ktorá bude plyn skladovať," uviedol premiér.

 

img

 

12:22 - Gazprom a Naftogaz pokračujú v rokovaniach

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a ukrajinský Naftogaz budú v stredu pokračovať v Berlíne v rokovaniach o vyrovnaní ukrajinského dlhu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry, ktoré sa odvolali na ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktorý dodal, že rokovania by mohli trvať do 9. júna. Gazprom už na pondelkovom rokovaní potvrdil, že ukrajinská strana uhradila faktúru vo výške 786 mil. USD čo znamená, že účty za prvý kvartál tohto roka boli uhradené v plnej výške. Ruský štátny exportér plynu dal Ukrajine na doplatenie zostávajúcej časti dlhu za dodávky plynu v mesiacoch november, december, apríl a máj čas do 9. júna, inak môže znížiť dodávky plynu. 

 

12:08 - Obama prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc, Porošenka označil za múdru voľbu

Americký prezident Barack Obama dnes označil nového ukrajinského lídra Petra Porošenka za "múdru voľbu", pričom s ním diskutoval o spôsoboch, ktorými by Spojené štáty mohli pomôcť vo výcviku príslušníkov ukrajinskej polície a armády. Informovala o tom agentúra Reuters. Obama s Porošenkom hovoril na stretnutí s lídrami krajín východnej a strednej Európy v poľskej metropole Varšava. Ďalšími bodmi rozhovoru bol plán ukrajinského prezidenta na nastolenie mieru, zvýšenie hospodárskeho rastu a zníženie energetickej závislosti krajiny od Ruska.

 

Podľa šéfa Oválnej pracovne USA poskytnú Ukrajine vojenské vybavenie v cene piatich miliónov dolárov vrátane okuliarov nočného videnia, nepriestrelných viest a komunikačných zariadení. Kyjev žiada od Washingtonu podporu, ktorou by bolo možné odvrátiť možnú inváziu ruskej armády do krajiny. Biely dom od začiatku marca vyčlenil na pomoc Ukrajine 23 miliónov dolárov, píše agentúra AP.

 

 

11:48 - Kyjev hovorí o vyše 300 zabitých separatistoch za posledných 24 hodín

Vyše 300 proruských separatistov zahynulo a približne 500 utrpelo zranenia za posledných 24 hodín v rámci protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to oznámil hovorca ATO Vladyslav Selezňov. K týmto stratám na strane separatistov podľa neho došlo v bojoch v Slovjansku a jeho okolí v Doneckej oblasti. Armáda prišla o dvoch vojakov, 45 ďalších utrpelo zranenia. Reuters píše, že nemá k dispozícii vyjadrenie separatistov k stratám, ku ktorým došlo od utorka, keď vládne sily nasadili proti vzbúrencom lietadlá, vrtuľníky a delostrelectvo.

 

Upozornenie: Video nie je vhodné pre slabé povahy

 

 

11:29 - V Luhansku zomrelo v boji s armádou 6 proruských povstalcov

Najmenej šesť proruských povstalcov prišlo v noci na stredu o život pri niekoľkohodinovom boji s ukrajinskou Národnou gardou v meste Luhansk na východe Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ukrajinskí vojaci. Príslušníci gardy museli svoje stanovište ránom opustiť, pretože po desaťhodinovom boji im došla munícia.

Boje prebiehali aj v Doneckej oblasti, kde ukrajinské jednotky odštartovali v utorok rozsiahlu ofenzívu v meste Slovjansk za podpory letectva. Armáda tam postúpila na predmestia tohto východoukrajinského mesta, keď prerazila povstalecké pozície v okolí dediny Semenovka pri Slovjansku. O život prišli dvaja ukrajinskí vojaci a 42 utrpeli zranenia. Tlačový tajomník pre ukrajinské operácie na východe krajiny Vladislav Selezňov povedal, že v bojoch zahynulo aj 300 povstalcov, tí však tento údaj nepotvrdili. 

 

Novozvolený prezident Petro Porošenko po zvolení za hlavu štátu vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať intenzívnejšie. Ukrajinská vláda aj zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti. Pre tamojšie nepokoje tiež úrady rozhodli o uzavretí letiska v Donecku, ktoré nebude vypravovať ani prijímať lety najmenej do konca mesiaca. Ukrajinská armáda medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Podnesterskom, odštiepeckým moldavským regiónom kontrolovaným de facto Ruskom.

 

 

 

10:58 - Gazprom a Naftogaz pokračujú v rokovaniach

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a ukrajinský Naftogaz budú v stredu pokračovať v Berlíne v rokovaniach o vyrovnaní ukrajinského dlhu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry, ktoré sa odvolali na ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktorý dodal, že rokovania by mohli trvať do 9. júna. Gazprom už na pondelkovom rokovaní potvrdil, že ukrajinská strana uhradila faktúru vo výške 786 mil. USD čo znamená, že účty za prvý kvartál tohto roka boli uhradené v plnej výške. Ruský štátny exportér plynu dal Ukrajine na doplatenie zostávajúcej časti dlhu za dodávky plynu v mesiacoch november, december, apríl a máj čas do 9. júna, inak môže znížiť dodávky plynu.

 

Na pondelkovom rokovaní sa tiež Ukrajina s Ruskom, za účasti Európskej komisie, dohodli na viacerých podmienkach v otázke dodávok plynu. Zainteresované strany sa napríklad dohodli na tom, že zatiaľ nehrozí zastavenie dodávok plynu na Ukrajinu, ukrajinský Naftogaz nebude musieť zaplatiť za júnové dodávky plynu vopred a žiadna strana sa nezúčastní na arbitrážnom súde v Štokholme. 

 

10:21 - Proruská domobrana údajne zostrelila ďalší vrtuľník

Domobrana vo východoukrajinskom meste Slovjansk zostrelila dnes vrtuľník ukrajinskej armády. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol predstaviteľ domobrany. Podľa tohto zdroja "stúpa hustý čierny dym nad oblasťou medzi tehelňou a slovjanskými kúpeľmi". Podobné správy sa objavili aj v utorok. Samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov vtedy oznámil, že domobrana v Slovjansku zostrelila bojové lietadlo typu Su-25, bojový vrtuľník a zlikvidovala štyri obrnené transportéry.

 

10:02 - Summit G7: Dôraz na Ukrajinu, vzťahy s Ruskom, ekonomiku a energetiku

Pracovnou večerou sa dnes v Bruseli začne dvojdňový summit najvyšších predstaviteľov ekonomicky najvyspelejších štátov (G7). Summit sa mal pôvodne konať v ruskom letovisku Soči za účasti Ruskej federácie (G8), čo sa však zmenilo po ruskej anexii Krymu. Hostiteľmi summitu G7 v mene Európskej únie budú predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Na programe dnešných diskusií lídrov Spojených štátov, Kanady, Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska, Japonska a EÚ bude predovšetkým situácia na Ukrajine a vzťahy s Ruskom. Ďalšie body rokovaní sa týkajú zahraničnej politiky, globálnych ekonomických problémov, obchodu, energetickej bezpečnosti, klimatických zmien a rozvoja.

 

Viac sa dočítate TU!

 

08:50 - Letectvo opäť zaútočilo na Semenivku, tvrdí domobrana

Ukrajinské letectvo dnes opäť zaútočilo na obec Semenivka ležiacu pri meste Slovjansk v Doneckej oblasti, uviedol pre agentúru ITAR-TASS predstaviteľ miestnej domobrany. Po relatívne pokojnej noci armáda obnovila aj delostrelecké ostreľovanie obce, tvrdí zdroj. Pripomenul, že lietadlá a vrtuľníky zaútočili minimálne päťkrát na Semenivku taktiež v utorok večer. Útoku podľa neho čelila aj obec Čerevkovka. 

 

 

 

Boje prebiehali počas noci i v Luhanskej oblasti, píše agentúra AP. Ukrajinská Národná garda oznámila, že jej vojaci sa stiahli z vojenského stanovišťa v meste Luhansk po tom, čo im po desaťhodinovom boji s proruskými separatistami došla munícia. O život prišlo podľa gardy šesť militantov a traja jej príslušníci utrpeli zranenia.

 

 

08:43 - Kyjev zvažuje vyhlásenie stanného práva na juhovýchode Ukrajiny

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov poveril Radu národnej bezpečnosti a obrany preskúmaním možnosti vyhlásenia stanného práva na juhovýchode krajiny v Doneckej a Luhanskej oblasti. Dekrét zverejnil v utorok na svojej internetovej stránke.
      

Agentúra ITAR-TASS pripomenula slová podpredsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Košulynského z 29. mája. Vtedy povedal, že parlament by nemal uvažovať nad vyhlásením výnimočného stavu alebo stanného práva v žiadnej oblasti, "kým krajina nebude mať legitímneho prezidenta". Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v tejto súvislosti zdôraznil, že ďalšie vojenské operácie na východe Ukrajiny nepomôžu Porošenkovi zaistiť jej zvrchovanosť.

      

"Bohužiaľ, situácia sa len zhoršuje. Vidíme tam stále väčšie použitie sily... Samozrejme, dúfame, že niečo iné môže nasledovať po jeho inaugurácii, pretože ak bude pokračovať táto operácia, bude to veľmi zlý začiatok jeho prezidentského funkčného obdobia a len to skomplikuje jeho prácu, ak chce naozaj zabezpečiť zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a zjednotiť krajinu," konštatoval Čurkin v New Yorku.

 

07:10 - Tymčuk zverejnil informácie o počte obetí a zranených bojov na východe Ukrajiny

Pri dnešnej rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe Ukrajiny bolo zlikvidovaných okolo 300 teroristov a zranených ďalších zhruba 500 ozbrojencov. Na strane vládnych ozbrojených síl prišli o život dvaja vojaci, ďalších 45 utrpelo zranenia. Tieto údaje zverejnil na jednej zo sociálnych sietí vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk s odvolaním sa na operatívne údaje zoskupenia Informačný odpor.

 

Varovanie: Video nie je vhodné pre slabé povahy

 

 

07:05 - Vládne sily očistili sever Doneckej oblasti od teroristov 

Ukrajinské vládne sily dnes v plnej miere "očistili sever Doneckej oblasti od teroristov", hovorí sa v informácii, ktorú zverejnila v Kyjeve tlačová služba dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova s odvolaním sa na velenie protiteroristickej operácie na východe krajiny.
      

Podľa rovnakého zdroja došlo počas dnešnej rozsiahlej operácie k likvidácii mnohopočetných útvarov ozbrojencov, k zničeniu bášt teroristov a ich táborov, čo dáva nádej, že sa v blízkej budúcnosti podarí oslobodiť od teroristov aj centrálny Donbas.
      

Ukrajinská armáda dostala po bojoch pod kontrolu mesto Krasnyj Lyman a začala s preberaním kontroly hranice na severe a východe Luhanskej oblasti.

 

 

21:15 - Za zadržanie prezidentského exkandidáta Carjova sľubujú 500.000 USD

Orgány Dnepropetrovskej oblasti vypísali odmenu 500.000 USD za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu poslanca Strany regiónov a krátkodobo aj prezidentského kandidáta Oleha Carjova, ktorý sa však kandidatúry v nedávnych voľbách napokon vzdal, ukrajinskými orgánmi činnými v trestnom konaní. Správu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na informáciu druhého muža Dnepropetrovskej štátnej oblastnej administratívy Borysa Filatova. Oleh Carjov je dôvodne podozrivý z viacerých trestných činov, vrátane podnecovania k separatizmu. Generálna prokuratúra v Kyjeve požiadala už skôr ukrajinský parlament, aby ho zbavil imunity a umožnil tak jeho trestné stíhanie, čo sa dnes aj stalo.

 

img

19:45 - Ukrajinskí exčinitelia sa dožadujú anulovania sankcií EÚ súdnou cestou

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, jeho synovia a ďalší niekdajší vysokopostavení ukrajinskí činitelia a ich príbuzní podali na Európsky súdny dvor v Luxemburgu žaloby, ktorými sa pokúsia dosiahnuť anulovanie sankcií vrátane zmrazenia ich majetku, ktoré na nich uvalila EÚ.

 

V dvanásty májový deň postupovali podobným spôsobom ukrajinský expremiér Mykola Azarov a jeho syn Oleksij, o dva dni neskôr ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč a jeho synovia Viktor a Oleksandr, 15. mája potom podnikateľ Serhij Kurčenko, niekdajší šéf Janukovyčovej administratívy Andrij Kľujev a jeho brat, poslanec Serhij Kľujev.

 

Kroky, ktoré naznačujú prípravu podobných žalôb, podnikli aj niekdajší generálny prokurátor Ukrajiny Viktor Pšonka a jeho syn Artem, ako aj exminister vnútra Vitalij Zacharčenko a bývalý šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Oleksandr Jakymenko.

 

19:02 - Gašparovič: Vnútornú stabilitu krajiny si musia zabezpečiť samotní Ukrajinci

Ukrajinská kríza a energetická bezpečnosť dominovali dnes vo Varšave na stretnutí poľského prezidenta Bronislawa Komorowského a šéfa Bieleho domu Baracka Obamu s lídrami východoeurópskych a stredoeurópskych krajín. Okrúhly stôl bol súčasťou osláv 25. výročia pádu komunizmu v Poľsku. Najvyšší slovenský predstaviteľ Ivan Gašparovič zdôraznil, že ukrajinský konflikt zmenil vnímanie bezpečnosti v Európe. "Táto situácia nás núti pozornejšie vnímať naše spojenectvo s NATO a EÚ," podčiarkol. Ukrajina podľa neho potrebuje vnútornú stabilitu a tú jej nezabezpečia iní, ale iba samotní Ukrajinci prostredníctvom svojich volených zástupcov. "Slovenská republika preto oceňuje, že Ukrajina zvolením prezidenta Petra Porošenka urobila prvý krok," dodal Gašparovič.
      

Cestu stability Ukrajiny vidí v reforme samospráv. Obama ocenil pokrok v krajinách strednej a východnej Európy po demokratických zmenách pred 25 rokmi. Vyzdvihol úlohu NATO ako príspevok k bezpečnosti v stredoeurópskom regióne. Lídrov krajín strednej a východnej Európy vyzval na vyššiu mieru zodpovednosti za vlastnú bezpečnosť a požiadal ich o zvýšenie príspevkov na obranu v rámci síl NATO.
      

Komorowski pripomenul potrebu posilnenia regionálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a posilnenia Severoatlantickej aliancie ako reakciu na situáciu na Ukrajine.

 

img

 

18:58 - Stropnický: Kyjev potvrdil, že povstalci na Ukrajine majú zbrane z Krymu

Česká republika podporuje návrh slovenského ministra obrany Martina Glváča, aby sa zasadnutia ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) počas slovenského predsedníctva tejto skupiny rozšírili aj o zástupcu Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister obrany ČR Martin Stropnický.
      

Minister v rámci zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli pripomenul, že stretnutia ministrov zo skupiny V4 sa bežne rozširujú o predstaviteľov iných krajín, Slovinska, Chorvátska či Slovinska, tak nápad prizvať rezortného kolegu z Ukrajiny na takúto schôdzu je dobrý nápad.
      

Stropnický dodal, že šéf ukrajinského rezortu obrany Mychajlo Kovaľ dnes v Bruseli na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina výstižne pomenoval, čo sa deje na východe Ukrajiny, a poskytol niekoľko zaujímavých detailov.
      

"Povedal, kto sú jednotky separatistov, ako sú vyzbrojení. Mimochodom, väčšinou sú vyzbrojení zbraňami z Krymu. To, čo tam zrekvirovali, teraz putuje do teroristických rúk na východe Ukrajiny," zhodnotil Stropnický vystúpenie ministra Kovaľa.
      

Stropnický dodal, že sa svojho ukrajinského rezortného kolegu priamo pýtal, či vláda v Kyjeve podporuje názory tých krajín NATO, ktoré tvrdia, že do rozhovorov o upokojení situácie na východe Ukrajiny musí byť priamo zapojená aj Ruská federácia. Pretože pre ďalších členov aliancie je zas problematické o tomto rokovať so štátom, ktorý anektoval kus územia susednej krajiny.
      

Podľa Stropnického minister Kovaľ naznačil, že Kyjev sa nebráni užším kontaktom s Ruskou 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona