Situácia na Ukrajine: Konflikt na východe si vyžiadal už 270 obetí, vláda zatvára hranice s Ruskom!

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 17:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Konflikt na východe si vyžiadal už 270 obetí, vláda zatvára hranice s Ruskom!

MOSKVA - Ukrajinská vláda postupne zatvorí svoje hranice s Ruskom v snahe zabrániť prieniku ozbrojencov na východ krajiny, kde už niekoľko týždňov dochádza k ozbrojených zrážkam medzi vládnymi silami a povstalcami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:25 - Porošenko telefonoval s Putinom o situácii na Ukrajine

O postupe, ktorý by viedol k ukončeniu krízy na východe Ukrajiny, dnes telefonicky hovorili ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Petro Porošenko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.
    

"Ukrajinský prezident informoval šéfa Kremľa o svojom pláne na vyriešenie (problémov) na juhovýchode Ukrajiny," povedal pre agentúru ITAR-TASS Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Podrobnosti o obsahu rozhovoru oboch lídrov však Peskov neuviedol.
      

Porošenko podľa svojho hovorcu Sviatoslava Ceholku u Putina protestoval proti tomu, že ruské tanky - ako uviedol - dostali povolenie prekročiť rusko-ukrajinské hranice. Na svojej facebookovej stránke označil Ceholko uvedenú situáciu za "neprijateľnú".

 

17:36 - Ruské tanky prekročili spoločnú hranicu, tvrdí Kyjev

Na územie Ukrajiny vo štvrtok z Ruska dorazili tri tanky ako aj nespresnené množstvo ďalších obrnených vozidiel. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, ktorý z incidentu obvinil priamo Moskvu. Jej predstavitelia sa však k správam zatiaľ nevyjadrili. "Zbadali sme kolóny sprevádzané obrnenými transportérmi a ďalšími obrnenými vozidlami... vrátane tankov, ktoré podľa našich informácií ráno prekročili hranicu v meste Snežné," povedal Avakov reportérom v Kyjeve. Ako dodal, ukrajinská armáda zničila "časť kolóny" a boje tam stále prebiehajú.

 

17:34 -  Šéf Gazpromu pohrozil zastavením dodávok plynu Ukrajine

Ruský exportér plynu Gazprom zastaví dodávky na Ukrajinu, ak Kyjev do pondelka neuhradí zo svojho dlhu 1,95 mld. USD. Povedal to vo štvrtok generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. "Ak Ukrajina nezaplatí za žiadny objem plynu, bude to znamenať, že dodávky plynu na Ukrajinu budú nulové," vyhlásil Miller v televízii. Šéf Gazpromu zároveň uviedol, že Bulharsko jeho spoločnosť neinformovalo o prerušení stavebných prác na plynovode Južný prúd (South Stream), ktorý má prepravovať ruský plyn do Európy. Podľa Millera projekt plynovodu stále pokračuje.

 

16:36 - Moskva predloží do BR OSN návrh rezolúcie o Ukrajine

 Rusko plánuje predložiť ďalší návrh rezolúcie do Bezpečnostnej rady OSN s cieľom vyvinúť tlak na Ukrajinu, aby implementovala "cestovnú mapu" k mieru. Vo štvrtok to uviedol minister zahraničia Sergej Lavrov. Cestovnú mapu navrhla Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v máji, aby dodala hybnú silu dohode dosiahnutej v Ženeve na rokovaniach medzi Ruskom, Ukrajinou, Európskou úniou a Spojenými štátmi, ktorá mala ukončiť krízu na Ukrajine. Lavrov obvinil Kyjev, že sa dohodou ani cestovnou mapou neriadi a nedokázala ukončiť násilie na východe Ukrajiny, kde armáda bojuje proti proruským separatistom. Rusko už predložilo do BR OSN niekoľko návrhov rezolúcií, ktoré však boli odmietnuté.

 

16:05 - Lavrov: Povstalci sú ochotní uzavrieť prímerie

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sú ochotní uzavrieť prímerie, ale na celý proces musí dať podnet Kyjev. Vyhlásil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
      

Lavrov zároveň pre ruské médiá poznamenal, že Organizácii Spojených národov (OSN) predloží rezolúciu týkajúcu sa ukrajinskej krízy, ale nebude žiadať o vyslanie mierových zborov na Ukrajinu. Proruskí separatisti na Ukrajine pritom naznačili, že Rusko by malo vyslať na Ukrajinu mierové jednotky, čo je však podľa Moskvy možné len s povolením OSN.
      

"Vieme, že vzbúrenci na juhovýchode sú ochotní zastaviť paľbu, ale prvý krok by v každom prípade mala urobiť vláda v Kyjeve," povedal Lavrov.

 

img

 

14:12 - Ukrajina môže mať bezvízový režim s EÚ už koncom roka

Ukrajina môže mať bezvízový režim s Európskou úniou už koncom tohto roka. Vyhlásil to veľvyslanec Európskej únie na Ukrajine, poľský diplomat Jan Tombiňski, ktorého dnes citovala tlačová agentúra UNIAN.
      

Podľa dopisovateľa UNIAN-u veľvyslanec EÚ uviedol: "Budeme pripravení prejsť koncom roka na bezvízový režim, čo závisí to od splnenia úloh, stanovených v prvej fáze plánu na uvoľnenie vízového režimu."
      

Podľa slov Tombiňského zavedenie bezvízového režimu priamo nesúvisí s podpisom asociačnej dohody a nie je to ani výlučná kompetencia Európskej komisie - a závisí od rozhodnutia členských štátov EÚ.
      

Veľvyslanec takisto povedal, že členské štáty EÚ začali minulý týždeň hodnotiť odporúčania Európskej komisie na zavedenie bezvízového režimu. "Predbežné hodnotenia sú kladné, ale rozhodnutie ešte nepadlo," informoval Tombiňski.

 

12:47 - Šéf OBSE navštívil utečencov z Ukrajiny

Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Lamberto Zannier navštívil vo štvrtok tábor pre ukrajinských utečencov v Rusku, pričom vyzval na ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa jeho vyjadrenia citovaného tlačovou agentúrou Interfax je konflikt medzi Kyjevom a východoukrajinskými separatistami "šialenstvom, ktoré musí byť zastavené". Zannierovo vystúpenie pred utečencami v dovolenkovom komplexe Dmitriadovka ležiacom približne 40 kilometrov od hranice s Ukrajinou zdôraznilo poprednú rolu, ktorú zohráva OBSE v ukrajinskej kríze. Rusko obviňované Kyjevom a jeho západnými spojencami z podnecovania k nepokojom na Ukrajine vyjadruje silnú podporu krízovému plánu organizácie s cieľom ukončiť konflikt. Moskva pritom tvrdí, že z oblastí zmietaných bojmi utieklo približne 30-tisíc obyvateľov.

 

12:10 - Rusko a Ukrajina sa stále nedohodli na cene plynu

Európska komisia (EK), Rusko a Ukrajina nevyriešili na zasadnutí v stredu otázku ceny plynu. V nasledujúcich dvoch dňoch sa však všetky tri strany pokúsia dosiahnuť pokrok a dohodnúť sa prostredníctvom telefonických rozhovorov ešte pred pondelkovým rokovaním. To je zároveň aj hraničný dátum pre Ukrajinu na splatenie zostávajúcej časti dlhu. EK už vypracovala dokument, ktorý by mohol byť koncepciou pre cenové istoty na celý rok, uviedol európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. 

 

Ukrajina ženie rokovania o cenách plynu do "slepej uličky," a to tým že žiada ďalšie zľavy, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že zníženie súčasnej ceny o 100 USD za tisíc kubických metrov môže byť poslednou ponukou Ruska. Tento návrh však Ukrajina odmietla. Informoval o tom v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Premiér konštatoval, že jeho krajina by mala za plyn platiť trhovú cenu. 

 

Rusko Kyjevu ponúklo možnosť zrušenia cla pri exporte plynu na Ukrajinu v sume 100 USD na tisíc kubických metrov. Moskva toto clo zaviedla po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. "Rusko nám ponúklo zníženie ceny plynu o 100 USD," povedal Jaceňuk. "Naša pozícia zostáva rovnaká: Prepracovať kontrakt a dosiahnuť trhovú cenu." 

 

Ukrajina chce zmeniť zmluvu z roku 2009, podľa ktorej musí nakupovať stanovený objem plynu bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie, pri cene 485 USD za tisíc kubických metrov. Ide o najvyššiu cenu v Európe. 

 

10:15 - Luhanská ľudová republika žiada Rusko a ďalšie krajiny o uznanie nezávislosti

Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) požiadala v stredu Rusko a 14 ďalších krajín o uznanie svojej nezávislosti.
      

"Najvyššia rada LĽR, miestne a regionálne zhromaždenia ľudových zástupcov a verejné združenia žiadajú Ruskú federáciu, aby učinila rozhodnutie o uznaní nezávislosti LĽR ako suverénneho štátu," píše sa vo vyhlásení republiky.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS zaslala LĽR podobnú žiadosť okrem iných aj Arménsku, Bielorusku, Kazachstanu, Číne, Srbsku, Venezuele, Kube či Nikarague.
      

O uznanie nezávislosti požiadala Rusko 22. mája aj samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR). Ešte predtým, 12. mája, vyzvala Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Ruskej federácii.
      

Referendá o nezávislosti sa v oboch východoukrajinských oblastiach konali 11. mája. Za nezávislosť hlasovalo v LĽR 96,2 percent voličov. Nezávislosť v susednej DĽR podporilo 89,7 percenta voličov, dodala agentúra ITAR-TASS.

 

08:29 - Porošenko chce rokovať so separatistami, ak zložia zbrane

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený rokovať so svojimi súpermi na východe Ukrajiny v prípade, že proruskí separatisti zložia zbrane. Guvernérovi Doneckého regiónu Serhijovi Tarutovi v stredu povedal, že je ochotný usporiadať rokovanie za okrúhlym stolom so všetkými zúčastnenými stranami, pričom hlavnou témou má byť mierový plán na ukončenie konfliktu. "Teroristi ale musia zložiť zbrane," povedal Porošenko, ktorého cituje prezidentská kancelária. Nový prezident tiež oznámil, že už čoskoro osobne navštívi Doneck, ktorý je centrom proruského povstania.

 

Porošenkov mierový plán počíta so zastavením paľby na východe Ukrajiny a s vytvorením humanitárnych koridorov, aby bolo možné evakuovať civilistov z oblastí, kde sa stále bojuje. Výmenou za zastavenie bojov ponúka vláda v Kyjeve amnestiu povstalcom, ktorí zložia zbrane, a následne prijatie ústavných reforiem posilňujúcich právomoci regiónov.

 

img

 

08:07 - Pozorovatelia z OBSE zastavili svoju misiu v Luhansku

Skupina pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v stredu oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zastavila svoju misiu vo východoukrajinskom meste Luhansk. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.
      

Agentúra pripomenula, že doteraz sa nepodarilo nadviazať kontakt s dvoma skupinami pozorovateľov z OBSE, ktorí zmizli na východe Ukrajiny.
      

Prvá štvorčlenná skupina sa stratila 26. mája v Doneckej oblasti, druhá - takisto štvorčlenná - 29. mája v Luhanskej oblasti, keď dorazila na kontrolné stanovište pri meste Severodoneck.
      

Podľa OBSE pozorovateľov zadržali separatisti. Generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier na stredajšom stretnutí so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Moskve vyzval na ich okamžité prepustenie.
      

Hovorca misie OBSE v Kyjeve začiatkom júna oznámil, že o prepustení pozorovateľov rokujú s viacerými ozbrojenými skupinami.

 

07:50 - Lavrov vyzval na ukončenie bojov a uzavretie prímeria na východe Ukrajiny

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes v telefonickom rozhovore s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym podčiarkol dôležitosť ukončenia operácie ukrajinskej armády voči separatistom na juhovýchode krajiny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Moskve. 
      

Lavrov Kerrymu povedal, že ukrajinská vláda musí uzavrieť prímerie s proruskými povstalcami a začať priame rozhovory, ktoré by mali zmierniť súčasné humanitárne problémy v oblastiach bojov.  
      

Podľa Lavrova je tiež potrebné odštartovanie "skutočného národného dialógu o budúcej štruktúre Ukrajiny". Obaja ministri počas rozhovoru vyjadrili podporu snahám Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) smerujúcim k deeskalácii ukrajinskej krízy. 

      

Moskva opakovane vyzýva prozápadnú vládu v Kyjeve na zastavenie protiteroristickej operácie voči proruským ozbrojencom. Spojené štáty a Európska únia naproti tomu naliehajú na Rusko, aby prestalo podporovať tamojších separatistov. 

 

img

 

07:20 - Porošenko telefonoval s viceprezidentom USA Bidenom

O telefonáte ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a amerického viceprezidenta Joe Bidena informovala dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu hlavy ukrajinského štátu.
      

Podľa rovnakého zdroja Porošenko využil telefonát, aby informoval druhého muža USA o práci trojstrannej kontaktnej skupiny, ktorá spracúva etapy mierového plánu ukrajinského prezidenta.
      

Biden vyjadril pripravenosť USA podporovať aktivity Kyjeva s cieľom zabezpečiť územnú celistvosť krajiny i ďalšie opatrenia v záujme riešenia situácie na východe Ukrajiny.
      

Porošenko na dnešnom stretnutí s prvým mužom administratívy Doneckej oblasti Serhijom Tarutom nevylúčil usporiadanie okrúhleho stola v Donecku, na ktorom by sa zúčastnili všetky zainteresované strany, podporujúce mierový plán hlavy štátu.
      

Podľa Porošenka by teroristi mali zložiť zbrane a spomínaný mierový plán by sa mal stať bázou pre deeskaláciu napätia v regióne.

 

07:15 - Odesania chcú žalovať úrady ohľadom tragického požiaru budovy

Skupina obyvateľov ukrajinského mesta Odesa plánuje žalovať úrady, obviňujúc ich z májovej tragédie, pri ktorej zahynuli v požiari tamojšieho Odborového domu desiatky ľudí. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.
      

Odeskí aktivisti chcú podať žalobu na súde pre miestnu správu v Kyjeve. Požadujú, aby súd uznal kroky príslušných úradov za protiprávne, ako aj okamžité začatie vyšetrovania prípadu.
      

Pri tragickom incidente v Odese zomrelo 2. mája najmenej 48 antimajdanských demonštrantov, pričom vyše 200 utrpelo zranenia. Dočasná kyjevská vláda čelí obvineniam miestnych predstaviteľov zo zatajovania skutočného počtu mŕtvych, ktorých má byť najmenej 116, píše RIA Novosti. Ukrajinskí vyšetrovatelia neskôr objavili v odpadkoch a popole vynesenom z budovy stopy chloroformu.
      

Prokyjevskí radikáli spolu s militantmi Pravého sektora zablokovali protivládnych protestujúcich v Odborovom dome, ktorý následne podpálili zápalnými fľašami. Osoby vo vnútri nemali takmer žiadnu šancu uhasiť plamene, keďže nefungoval hasiaci systém. Mnohí z nich sa pri pokuse uniknúť pred požiarom zabili skokom z okien, kým iných jednoducho zastrelili.

 

 

06:57 - Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal už 270 obetí a 713 zranených!

Celkovo 270 ľudí zahynulo a 713 utrpelo zranenia počas armádnej operácie na východe Ukrajiny. Bilanciu zverejnilo v stredu ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.
      

"Od začiatku konfliktu zahynulo v Doneckej oblasti 225 ľudí a 576 vyhľadalo lekársku pomoc kvôli zraneniam, v nemocniciach je v súčasnosti 150 ľudí. V Luhanskej oblasti prišlo o život 45 ľudí a 137 utrpelo zranenia," citovala z vyhlásenia rezortu zdravotníctva agentúra ITAR-TASS.
      

Úradujúci minister zdravotníctva Oleh Musij ešte skôr uviedol, že približne desať zdravotníckych zariadení v oboch oblastiach nefunguje, alebo funguje len čiastočne kvôli komplikovanej situácii.
      

Boje medzi vládnymi jednotkami a domobranou v oboch oblastiach stále pokračujú. Armáda má k dispozícii obrnené vozidlá, ťažké delostrelectvo a letectvo. Boje si podľa ITAR-TASS vyžiadali množstvo civilných obetí.

 

 

06:53 - Ukrajinská vláda zatvára hranice s Ruskom!

Ukrajinská vláda postupne zatvorí svoje hranice s Ruskom v snahe zabrániť prieniku ozbrojencov na východ krajiny, kde už niekoľko týždňov dochádza k ozbrojených zrážkam medzi vládnymi silami a povstalcami. 

 

Pre ukrajinské médiá to v stredu potvrdil poradca ministra vnútra Anton Geraščenko. Podľa jeho slov sú viaceré spôsoby, ako úplne a "okamžite" uzatvoriť hranice, no zamínovanie pohraničného územia z bezpečnostných dôvodov zamietol. Aktuálne je však mimo prevádzky osem hraničných priechodov. Podľa jeho slov je na dosiahnutie cieľa kompletne zatvorených východných hraníc s Ruskom potrebný čas a peniaze .

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala desiatky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies