Situácia na Ukrajine: Vláda vyhlásila čiastočnú mobilizáciu, boje sa rozširujú do ďalších miest!

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 19:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Vláda vyhlásila čiastočnú mobilizáciu, boje sa rozširujú do ďalších miest!

KYJEV - Ukrajinská kríza naďalej trvá. Ukrajinská vláda včera odsúhlasila čiastočnú mobilizáciu a situácia na východe stále nie je pokojná. Situáciu na Ukrajine stále monitorujeme.

slovakia

left justify in out

23:25 - Diplomati EÚ údajne zvažujú možnosť novej série sankcií proti Rusku

Členské štátov Európskej únie zvažujú novú sériu sankcií proti predstaviteľom Ruskej federácie, aby tak zosilneli tlak na Moskva, ktorá podporuje separatistov vo východnej Ukrajine. Uviedli dnes tlačové agentúry Reuters a EFE s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov EÚ. Podľa týchto zdrojov otázka zavedenia novej série sankcií už bola prerokovaná v Bruseli počas posledných zasadnutí Výboru stálych predstaviteľov (COREPER), ktorý združuje veľvyslancov 28 členských krajín EÚ. Diplomati tak údajne pripravili pôdu pre pondelňajšie (12. mája) zasadnutie Rady EÚ pre zahraničnú politiku, na ktorom by ministri zahraničných vecí oficiálne vyhlásili rozšírenie sankcií.

 

22:15 - Obama zbavil Rusko osobitných obchodných výhod

Spojené štáty americké zbavili Rusko osobitných obchodných výhod v spore o jeho angažovaní sa na Ukrajine. Prezident USA Barack Obama informoval Kongres, že vyškrtol Rusko z programu Všeobecného systému preferencií, pretože krajina je teraz príliš ekonomicky rozvinutá, aby potrebovala benefity. Biely dom tiež uviedol, že v dôsledku angažovanosti Ruska na Ukrajine je "osobitne vhodné prijať tento krok teraz". Citovala ho agentúra Associated Press. Biely dom hovorí, že v dôsledku tohto opatrenia bude dovoz ruského tovaru teraz podliehať normálnemu zdaneniu. USA zverejnili toto oznámenie v deň, kedy ruský prezident Vladimir Putin povedal, že jeho krajina stiahla vojakov od hraníc s Ukrajinou. Podľa Bieleho domu "nič nedokazuje", že to Rusko skutočne urobilo.

 

img

 

21:56 -  Vyhlásili pátranie po bývalom druhom mužovi polície v Odeskej oblasti

Ukrajina zaradila na zoznam hľadaných osôb bývalého námestníka veliteľa polície v Odeskej oblasti Dmytra Fučedžiho, informoval dnes podľa agentúry UNIAN minister vnútra Arsen Avakov. Podľa jeho slov pre rozhlasovú stanicu Sloboda však hľadaný na úteku pred trestnoprávnou zodpovednosťou prekročil v skorých ranných hodinách štátnu hranicu. Fučedži bol v Odeskej oblasti zodpovedný za verejnú bezpečnosť a 2. mája sa počas masívnych zrážok stúpencov Kyjeva a proruských separatistov v centre Odesy zdržiaval v srdci mesta. O dva dni neskôr bol pri tom, keď došlo po útoku na mestské velenie bezpečnostných zložiek k prepusteniu zadržaných proruských aktivistov. V tom čase vykonával právomoci oblastného náčelníka velenia útvarov rezortu vnútra. Podľa Avakovových slov zadržali medzičasom pre spoluúčasť na udalostiach v Odese troch spolupracovníkov ukrajinskej polície.

 

21:37 - Jaceňuk prisľúbil separatistom amnestiu okrem tých, ktorí spáchali ťažké zločiny

Amnestiu všetkým separatistom na východe Ukrajiny, ktorí sa nedopustili ťažkých zločinov, prisľúbil dnes na brífingu v Charkove po výjazdovom rokovaní ukrajinskej vlády premiér Arsenij Jaceňuk. Predseda ukrajinskej vlády apeloval na členov separatisticky orientovaných formácií na východe krajiny, osobitne v Slovjansku, aby opustili okupované budovy, odovzdali zbrane a vzdali sa ukrajinským orgánom. Všetci, ktorí nemajú na svedomí vážne zločiny, ktorí neobrátili zbrane voči pokojným spoluobčanom, budú amnestovaní, zdôraznil a dodal, že sa tak podarí zabezpečiť korektné prezidentské voľby. Prípravy na ne sú podľa jeho slov v ostatných častiach krajiny v plnom prúde v súlade s harmonogramom.

 

19:53 - Skupinu diverzantov pod ruským velením odhalili v Záporožskej oblasti

Kontrarozviedka Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) odhalila a zadržala v Záporožskej oblasti päťčlennú skupinu, ktorá tu vykonávala prieskumno-podvratnú činnosť s cieľom destabilizovať situáciu na východe krajiny. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na SBU. Na Ukrajine zverejnili aj plné meno ruského občana, ktorý skupinu riadil. Malo ísť o občana z Rostova na Done, ktorý absolvoval s kolegami prípravu na operáciu v ruskom prístavnom meste Taganrog v Rostovskej oblasti. Pri prehliadkach bydlísk zadržaných sa našli strelné zbrane a granáty. Podľa informácií ukrajinskej strany sa skupina plánovala v dňoch 7.-9. mája zapojiť do nepokojov v meste Antracyt v Luhanskej oblasti.

 

19:48 - O stiahnutí ruských vojakov od hranice s Ukrajinou nie sú žiadne dôkazy

 Biely dom dnes uviedol, že nie sú žiadne dôkazy, že Rusko stiahlo svoje vojenské jednotky z hranice s Ukrajinou. Vyjadrenie hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta prišlo krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin povedal, že jeho krajina stiahla vojakov od hranice. Earnest dodal, že Washington by privítal "zmysluplné a transparentné" stiahnutie, ak by k nemu došlo. Putin tiež vyzval aktivistov na juhovýchode Ukrajiny, aby odložili referendum o nezávislosti plánované na nedeľu. Podľa Earnesta sa však USA domnievajú, že toto referendum by malo byť zrušené, nie len odložené, informovala agentúra AP.

 

19:29 - Merkelová prijala možného budúceho prezidenta Ukrajiny Porošenka

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová prijala dnes v Berlíne Petra Porošenka, ukrajinského podnikateľa-poslanca, ktorý je favoritom blížiacich sa prezidentských volieb v krajine.Tlačová konferencia sa po ich rokovaní neuskutočnila. Kancelárka podľa slov hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta s ohľadom na voľby hlavy ukrajinského štátu 25. mája deklarovala pripravenosť na rokovania a na dialóg. V tom by mala významnú úlohu zohrať podľa jeho slov Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Merkelová je stúpenkyňou rokovaní pri okrúhlom stole za účasti všetkých síl zainteresovaných na konflikte, jej iniciatíve sa dnes dočkalo podpory aj zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Kyjev však doteraz rokovania za účasti predstaviteľov separatistov odmietal. Porošenko privítal v reakcii dnešné vyjadrenia najvyššieho ruského predstaviteľa, ktorý vyzval na odloženie avizovaného referenda v Doneckej oblasti a súčasne naznačil stiahnutie ruských ozbrojených síl z rusko-ukrajinskej štátnej hranice. Podľa jeho slov pre druhý program nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF sa situácia na Ukrajine po Putinovom vyhlásení veľmi zlepšuje. "Myslím si, že je to skvelá správa pre stabilizáciu situácie na východnej Ukrajine," cituje Porošenka tlačová agentúra DPA.

 

img

 

18:57 - SBU vypátrala a zadržala jedného z organizátorov nepokojov v Odese

Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU) sa podarilo vypátrať a zadržať jedného z organizátorov masových zrážok v Odese, ktoré eskalovali do požiaru tamojšieho Domu odborov. Nepokoje v juhoukrajinskom meste si vyžiadali 46 obetí na životoch. Identitu zadržanej osoby SBU zatiaľ nezverejnila. Podľa správy jej tlačového odboru však ide o muža, ktorý sa ukrýval pred povolaním na trestnoprávnu zodpovednosť v prenajatom byte, nepoužíval žiadne prostriedky, ktoré by mohli prezradiť miesto jeho pobytu, zmenil vzhľad a nevychádzal na ulicu. V súvislosti s ním už prebiehajú príslušné úkony orgánov činných v trestnom konaní. Ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnickyj v utorok vo vysielaní spravodajskej televízie 5 kanal uviedol, že príslušníci ukrajinskej polície sa spolupodieľali na trestnej činnosti separatistov v Odese. Na margo úlohy, ktorú ochrancovia poriadku zohrali počas tragických nepokojov v meste 2. mája, konštatoval, že možno hovoriť nielen o nečinnosti polície, ale aj o jej spoluúčasti na trestnej činnosti.

 

18:44 - Poľská vláda ocenila vodcu krymských Tatárov
Poľská vláda v stredu oznámila udelenie Ceny Solidarity vodcovi Tatárov na Krymskom polostrove Mustafovi Džemilevovi, ktorý verejne vystupoval proti marcovému pričleneniu územia k Rusku. Podľa poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského si novovytvorené ocenenie zaslúži ako "obhajca ukrajinskej celistvosti" a "niekto, kto spoločne so svojimi ľuďmi demonštroval, že demokracia je možná". Varšava tak zrejme v skutočnosti vyjadruje odpor voči Rusku, ktorého vzťahy so Západom sú pre udalosti na Ukrajine najhoršie od skončenia studenej vojny. Cenu vyjadrujúcu hodnoty poľského prodemokratického hnutia Solidarita si Džemilev podľa Sikorského príde prevziať v priebehu júna.
 

18:13 - Chodorkovskij varoval pobaltské štáty pre ruskou hrozbou

Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij dnes varoval, že Rusko predstavuje vážnu hrozbu pre svojich susedov, vrátane troch niekdajších sovietskych republík v Pobaltí. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Zakladateľ a bývalý majiteľ gigantickej ropnej spoločnosti Jukos vyhlásil, že pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko "sa môžu stať nasledujúcimi terčmi ruského prezidenta Vladimira Putina, ak sa na Ukrajine nestretne s náležitým odporom". Chodorkovskij, ktorý strávil desať rokov v ruskom väzení a po prepustení sa vlani presťahoval do Švajčiarska, poskytol vyjadrenia novinárom v litovskom hlavnom meste Vilniuse, kde sa zastavil po návšteve Ukrajiny. Bývalý magnát obvinil Putina z invázie na ukrajinský polostrov Krym a uviedol: "Krym si vzali veľmi ľahko a teraz už nedokážu ustúpiť." Chodorkovskij takisto povedal, že Putin sa pokúša "obnoviť" Sovietsky zväz, a obvinil ho zo šírenia lživej propagandy.

 

18:10 - Oblastnú prokuratúru v Luhansku dnes opäť obsadili ozbrojenci

Sídlo Oblastnej prokuratúry v Luhansku dnes popoludní opäť obsadili ozbrojenci v "maskáčoch", vybavení automatickými zbraňami. Tentoraz tomu však nepredchádzal útok na budovu ani chaos či branie rukojemníkov. Informáciu priniesla ukrajinská tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú tajomníčku oblastnej prokuratúry v Luhansku Marynu Braginovú. Okolo 20 ozbrojencov vyzvalo zamestnancov, aby objekt, v ktorom zostali iba vedúci predstavitelia, opustili. Práve s vedením prokuratúry lídri skupiny rokujú o ďalšom postupe. Po prvý raz došlo k obsadeniu luhanskej prokuratúry 29. apríla v rámci obsadenia viacerých verejných budov v meste rádovo tisícami separatistov. Po rokovaniach zainteresovaných došlo 2. mája k návratu situácie do pôvodného stavu, ako sa však ukázalo dnes, iba dočasne.

 

18:04 - Troch príslušníkov útvaru Alfa vymenili za trio, vrátane Gubareva

Traja zo zadržiavaných príslušníkov ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Alfa v Slovjansku sú už na slobode. Túto informáciu potvrdili dnes pre internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda zdroje tamojšej bezpečnostnej služby SBU. Ruská tlačová agentúra Interfax priniesla s odvolaním sa na samozvaného starostu Slovjanska Viačeslava Ponomariova informáciu, podľa ktorej došlo k výmene spomínaného tria za trojicu zadržiavaných separatistov, vrátane samozvaného gubernátora Doneckej oblasti Pavla Gubareva. Tento muž, ktorého zadržali v uplynulý štvrtok, mal v zmysle verdiktu ukrajinskej justície stráviť za mrežami dva mesiace. Kremeľ medzičasom privítal jeho prepustenie na slobodu s poznámkou, že očakáva prepustenie všetkých osôb zadržiavaných z politických dôvodov. SBU zatiaľ Gubarevovo prepustenie na slobodu nepotvrdila.

 

18:02 - Do mesta Berďansk dorazili špeciálne komandá

Ukrajinské prepadové oddiely dorazili dnes do prístavného mesta Berďansk v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny v rámci prebiehajúcej "protiteroristickej" operácie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, citujúc miestne zdroje. Do mesta pri Azovskom mori prišla skupina obrnených vozidiel a ozbrojencov v čiernych uniformách bez identifikačných odznakov. Obyvateľom povedali, že patria k jednotke špeciálnych síl ukrajinského ministerstva vnútra a zúčastňujú sa na zásahu. Prisľúbili poskytnúť viac detailov v priebehu nasledujúcich dní, pričom ubezpečili, že nie je dôvod na paniku, píše agentúra. Berďansk so 100.000 obyvateľmi leží 200 kilometrov od regionálnej metropoly Záporožie, ako aj odbojného Donecku.

 

17:58 - Ukrajina dostala prvú splátku z úveru MMF, časť možno použije na platby za plyn

Ukrajina získala prvú časť z finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) v celkovej hodnote 17 miliárd USD, ktorú fond schválil minulý týždeň. Oznámila to dnes ukrajinská centrálna banka. Informoval o tom server wsj.com. Hodnota prvej splátky dosahuje 3,19 miliardy USD (2,29 miliardy eur) a je možné, že peniaze Ukrajina využije aj na splatenie časti dlhu, ktorý má voči Rusku za dodávky plynu. Rusko už pohrozilo, že bude požadovať od Ukrajiny platby vopred, pričom oznámilo, že v júni by mohlo obmedziť rozsah dodávok. MMF, ktorý dvojročný úver v spomínanej hodnote 17 miliárd USD schválil 30. apríla, nevylučuje, že veľká časť financií sa použije na splácanie dlhov Rusku, ako aj na vykrývanie budúcich energetických nákladov. Guvernér Národnej banky Ukrajiny (NBU) Stepan Kubiv ešte v pondelok (5. 5.) uviedol, že zhruba 1 miliarda USD z prvej tranže úveru poputuje do devízových a zlatých rezerv na podporu meny. To ponecháva zvyšných 2,19 miliardy USD na prípadné splácanie dlhov za plyn.

 

17:23 - Putin vyzval na odloženie referend,potvrdil stiahnutie vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval separatistov na východe Ukrajiny, aby odložili referendá naplánované na nedeľu v Luhanskej a Doneckej oblasti. Podľa jeho slov to umožní vytvoriť podmienky nevyhnutné pre dialóg medzi predstaviteľmi vlády v Kyjeve a jej odporcami na východe krajiny. Putin zároveň oznámil, že nariadil stiahnutie vojakov z území pri hranici s Ukrajinou. Podľa NATO sa ich tam v uplynulých týždňoch zhromaždili desaťtisíce. Rusko to odmietlo potvrdiť a argumentovalo potrebou pripravenosti armády v prípade ohrozenia po rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

 

15:53 - SaS: Pre situáciu na Ukrajine by SR mala poskytnúť infraštruktúru pre NATO

Opozičná strana SaS súhlasí s názormi, podľa ktorých by mali byť v členských krajinách NATO vo východnej Európe rozmiestnené jednotky aliancie. "Na východe Ukrajiny sa bojuje, Rusko si vzalo v rozpore s medzinárodnými normami a bez akýchkoľvek rokovaní a kompenzácií polostrov Krym, takže sa dá povedať, že náš sused Ukrajina je s Ruskom de facto vo vojne, ktorá sa akurát ešte naplno nerozvinula," uviedol predseda strany Richard Sulík. Slovenská vláda by sa podľa SaS mala vzhľadom na potenciálne bezpečnostné riziká, ktoré prichádzajú z východu, správať oveľa aktívnejšie. "Mali by sme jednotkám aliancie poskytnúť potrebnú infraštruktúru, pripraviť krízové plány a logistiku pre prípadných utečencov z Ukrajiny, a nielen horekovať nad tým, aké straty by utrpela slovenská ekonomika v prípade zosilnenia ekonomických sankcií voči Rusku. Tu ide o bezpečnosť občanov na Slovensku i Európskej únie, nedá sa to merať len cez HDP," zdôraznil Sulík.

 

15:24 - Putin chce rokovať s OBSE o vyriešení ukrajinskej krízy

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyjadril pripravenosť rokovať s predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Didierom Burkhalterom o vyriešení krízy na Ukrajine, kde v posledných dňoch vypukli boje medzi armádou a ozbrojenými proruskými separatistami. "Viem, že máte vlastné návrhy a nápady, ako nájsť východisko zo situácie, ktorá nastala. Náš postoj je taktiež známy," povedal na úvod stretnutia v Moskve. So švajčiarskym prezidentom a ministrom zahraničných vecí, ktorý momentálne predsedá 57-člennej OBSE, sa chce Putin "pokúsiť analyzovať situáciu a hľadať východiská z krízy".

 

15:05 - Van Rompuy na summite EÚ-Japonsko upozornil Moskvu na možnosť nových sankcií

Európska únia vyzvala dnes Rusko, aby zabránilo zhoršeniu krízy na Ukrajine, inak bude čeliť hrozbe ďalších sankcií. Uviedol to predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po ukončení summitu EÚ-Japonsko v Bruseli. "Vyzývame Rusko, aby sa zdržalo akýchkoľvek krokov vedúcich k ďalšej destabilizácii Ukrajiny," uviedol Van Rompuy na tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem. Upozornil, že ďalšie kroky vedúce k destabilizácii situácie na Ukrajine si budú zo strany EÚ vyžadovať ďalšie sankcie. V poradí už 22. európsko-japonský summit bol podľa Van Rompuya v znamení snáh EÚ pokračovať v rokovaniach o voľnom obchode s Japonskom, ktoré sú podľa Bruselu zásadné pre hospodársky rast európskeho spoločenstva. Pre japonského premiéra bol summit v Bruseli vyvrcholením deväťdňovej návštevy v Európe. Abe navštívil šesť členských štátov EÚ, čo podľa Van Rompuya ukazuje, ako veľkú hodnotu Japonsko prikladá vzťahom s úniou. Predseda Európskej rady pripomenul, že hoci sa posledné vrcholové stretnutie na úrovni EÚ-Japonsko konalo v novembri 2013, dnešný summit poskytol nový impulz pre prehlbovanie strategického partnerstva, posilnenie bilaterálnych vzťahov a koordináciu pozícií ohľadom významných regionálnych a globálnych problémov.

 

img

 

 

13:21 - Ukrajina prijala prvú časť pomoci od MMF

Ukrajina získala od Medzinárodného menového fondu (MMF) v utorok prvú časť pomoci vo výške 3,2 mld. USD. Uviedla to ukrajinská centrálna banka. Ďalej informovala, že viac ako miliarda dolárov smerovala do devízových rezerv banky a zvyšok do štátneho rozpočtu. Ide o program pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 17 mld. USD, ktorý schválil MMF už 1. mája. Tento program má krajine pomôcť zotaviť sa po nepokojoch v predchádzajúcich mesiacoch. Táto pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 mld. USD.

 

13:20 - Porošenko žiada tretiu vlnu sankcií, ak Rusko podporí separatistické referendum

Ukrajinský prezidentský kandidát Petro Porošenko dnes naliehal na EÚ a USA, aby schválili tretiu vlnu sankcií voči Rusku, ak Kremeľ podporí referendum, ktoré túto nedeľu organizujú separatisti v oblastiach na východe Ukrajiny. Malo by ísť o dobre koordinovaný postup, upozornil Porošenko v Berlíne krátko pred stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Predstavitelia separatistických hnutí v oblasti Donbasu organizujú v nedeľu referendum podobné tomu, aké v polovici marca predchádzalo pripojeniu Krymského polostrova a mesta Sevastopol k subjektom Ruskej federácie.

 

img

 

13:19 - Rasmussen odcestoval do Poľska, ktoré žiada vojakov NATO na svojom území

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen odcestoval dnes z Bruselu na dvojdňovú návštevu do Poľska. Vo Varšave sa stretne s poprednými politikmi, od ktorých sa očakáva, že zdôraznia potrebu posilniť prítomnosť NATO v Poľsku a v ďalších krajinách strednej Európy. Varšava po zhoršení situácie v susednej Ukrajine a v obavách pred "rozpínavosťou" Ruska požiadala Severoatlantickú alianciu o vyslanie vojenského kontingentu.

 

12:53 - Mariupol je opäť v rukách separatistov, v Slovjansku sa bojuje o TV vysielač

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými aktivistami v Slovjansku na východe Ukrajiny sa dnes sústreďujú okolo televízneho vysielača, ktorý sa nachádza na predmestí Andrijivka. Proruskému táboru sa podarilo získať späť kontrolné stanovištia. Informácie o obetiach zranených, ani komentár ukrajinskej strany neboli bezprostredne známe.

 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pritom ešte v pondelok deklaroval, že televízny vysielač je pod kontrolou vládnych síl a vysiela programy ukrajinských televízií.

 

Medzi miestnym obyvateľstvom v Slovjansku sa dnes šíri správa, že proruskí ozbrojenci podmínovali všetky administratívne budovy v meste a v prípade útoku vládnych síl ich odpália, informovala agentúra UNIAN. Podľa jej zdrojov v polícii ide o tzv. abcházsky scenár, keď z odpálenia náloží budú obvinené vládne sily.

 

 

12:11 - Donecká ľudová republika odmieta tvrdenie, že referendum bude zmanipulované

Predseda Ústrednej volebnej komisie tzv. Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin dnes odmietol tvrdenia ukrajinskej tajnej služby (SBU), že hlasovacie lístky pre nedeľňajšie referendum sú vopred vyplnené. V Doneckej oblasti, kde separatisti nedávno vyhlásili nezávislú Doneckú ľudovú republiku, sa túto nedeľu uskutoční referendum o jej štatúte.  Agentúra UNIAN dnes uviedla, že SBU má "nespochybniteľné dôkazy", že podujatia, ktoré súvisia s prípravou a vykonaním referenda, koordinuje "ruská strana", pričom výsledok plebiscitu je vopred určený - za nezávislosť sa má vysloviť "nie 99, ale 89 percent" voličov. Ľagin na margo týchto tvrdení uviedol, že "je to nezmysel, v ktorý sa Kyjevu chce veriť".  "Hlasovacie lístky nikto vopred nevypĺňal. Jednoducho to nie je potrebné," vyhlásil a dodal, že Rusko sa na referende a na jeho prípravách nijako nepodieľa: "Všetko robíme vlastnými silami". Za hlavnú úlohu organizátorov označil "zabezpečenie účasti". Podľa prepočtov komisie by sa na hlasovaní mohli zúčastniť viac ako dva milióny voličov.

 

11:57 - V Mariupole sú ukrajinské tanky a obrnené transportéry, tvrdia obyvatelia mesta

Obyvatelia mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zaregistrovali dnes na kontrolných stanovištiach na predmestí, ako aj v samotnom meste, ukrajinskú bojovú techniku: tanky a obrnené transportéry. V noci nadnes sa v meste odohrávali boje medzi vládnymi silami a separatistami. Ráno sa vládnym jednotkám podarilo získať kontrolu nad budovou radnice, ktorú proruskí aktivisti okupovali od polovice apríla. Napriek tomu vládne sily zrejme situáciu v meste ešte nemajú úplne pod kontrolou - podľa agentúry RIA Novosti sa na námestí pred radnicou zišiel dnes dopoludnia dav ľudí, ktorí tam vztýčili vlajku tzv. Doneckej ľudovej republiky. Na radnicou však veje žlto-modrá ukrajinská zástava.

 

 

11:16 - Doneckí poslanci vyzývajú zastaviť operáciu vládnych síl a rokovať

Donecká mestská rada dnes vyzvala na okamžité zastavenie protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl a začatie rokovaní o urovnaní krízy na Ukrajine. Na tejto výzve k poslancom celoštátneho parlamentu sa uzniesli poslanci doneckej mestskej rady na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí, informoval primátor Donecka Oleksandr Lukjančenko.

 

"Žiadame posúdiť otázku okamžitého zastavenia protiteroristickej operácie na celom území Doneckej oblasti," uvádza sa vo vyhlásení. Po zastavení ATO by podľa poslancov mali nasledovať rokovania všetkých zainteresovaných strán o plnení dohody o urovnaní politickej krízy na Ukrajine podpísanej nedávno v Ženeve. "Nikto nepodniká opatrenia na urovnanie konfliktu pokojnou cestou," domnievajú sa doneckí poslanci, ktorí tiež tvrdia, že "Donbas nikto nepočúva".

 

10:24 - Predvolebná kampaň má sklz, niektorí kandidáti ešte nemajú ani slogan

Kampaň pred predčasnými voľbami prezidenta Ukrajiny má sklz, priznal dnes predseda Ústrednej volebnej komisie Mychajlo Ochendovskyj. Sklz sa týka najmä aktívnej fázy agitácie. Poznamenal, že niektorí z kandidátov dokonca nemajú sformulované ani základné východiská svojich volebných programov, uviedol Ochendovskyj v rozhovore pre internetové rádio LB.ua. Pripomenul tiež, že tak, ako sa uchádzači o prezidentskú funkciu "neponáhľali" s podávaním kandidatúr, tak isto pomaly vyčleňovali peniaze na predvolebnú agitáciu. "Niektorí to neurobili doteraz a pár z nich dokonca ani nemá zvolené kľúčové posolstvo (kampane)," kritizoval.

 

09:42 - Lavrov: Udalosti v Odese sú prejavom fašizmu

Poslanec ukrajinského parlamentu a horúci kandidát nadchádzajúcich prezidentských volieb Petro Porošenko vyhlásil, že udalosti v Dome odborov v Odese, kde minulý piatok po útoku a požiari prišlo o život vyše 40 ľudí, možno označiť za teroristický čin, informovala agentúra Interfax. Vyhlásil tiež, že v budove, kde sa pred útokom provládnych aktivistov zhromaždili prívrženci nezávislosti východu Ukrajiny, bol možno rozptýlený otravný plyn. 

 

S podobnou tézou prišiel pred niekoľkými dňami aj prvý vicepremiér Vitalij Jarema, ktorý pripustil, že otravný plyn mohol vzniknúť aj ako splodina pri horení rôznych materiálov v budove.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vo svojom vyhlásení k udalostiam v Odese uviedol, že v Európe sa roky "zatvárali oči" pred znovuzrodením ideológie fašizmu, nad rastom počtu jej prívržencov, pochodmi na "počesť bývalých esesákov", ktorých norimberský tribunál odsúdil ako vojnových zločincov.  "To, čo sa deje teraz, nie sú len pochody so sloganmi, ale fašizmus naživo," upozornil a tragédiu v Odese označil za "čistý fašizmus".

 

09:03 - Boje v Slovjansku pokračujú, vládne sily kontrolujú radnicu v Mariupole

Ukrajinské vládne jednotky prešli v noci nadnes do útoku na mesto Slovjansk na severe Doneckej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Informovali o tom ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že boje pokračovali aj dnes ráno, keď na okraji mesta zaregistrovali dva mohutné výbuchy a z centra sa sporadicky ozývala streľba zo samopalov. Skupina ozbrojencov proruskej domobrany sa pokúsila prebiť z mesta, čomu však vládne sily zabránili. V okolí kontrolného stanovišťa pokračuje prestrelka.

 

Vládne sily dnes podnikli útoky aj na kontrolné stanovištia separatistov okolo mesta Mariupol na juhu Doneckej oblasti, kde sa miestna domobrana už v utorok večer začala pripravovať na útok "radikálov Pravého sektora", ktorých sa v okolí mesta zhromaždilo údajne asi 200. Podľa agentúry UNIAN sa však vládnym silám v Mariupole dnes ráno podarilo bez boja získať kontrolu nad tamojšou radnicou. Obsadeniu radnice však v noci podľa agentúry Reuters predchádzali ťažké boje.

 

 

08:48 - Rusko a EÚ údajne tlačia na Srbsko ohľadne Ukrajiny

Poprední predstavitelia Európskej únie (EÚ) a Ruska navštívili v utorok Srbsko, čím vystupňovali tlak, aby zaujalo jasnejší postoj ku kríze na Ukrajine. Belehrad však zastáva neutrálny postoj ku konfliktu, píše spravodajský portál Balkan Insight. Hoci návšteva komisára EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Štefana Füleho a predsedu ruskej Štátnej dumy Sergeja Naryškina oficiálne súvisela s uvítaním novej srbskej vlády, za zatvorenými dverami je Srbsko tlačené do toho, aby si vybralo stranu v prípade ukrajinského konfliktu, píše Balkan Insight s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

 

05:38 - Kongresmani žiadajú tvrdší postup proti Rusku

Spojené štáty pripravujú nové sankcie, ktoré by uvalili na Rusko, ak by Moskva výrazne vystupňovala svoju agresiu voči Ukrajine. Napríklad tým, že by prekazila nadchádzajúce ukrajinské voľby alebo uznala výsledky ďalšieho separatistického referenda, informovala dnes agentúra Reuters. "Tento týždeň... sa na oboch stranách Atlantiku pokúšame zostaviť silný sektorový balík, aby ho Rusi videli, pochopili a pochopili aj jeho dopady, ak podniknú ďalšie kroky na prekazenie týchto (ukrajinských) volieb," povedala pred senátnym výborom pre zahraničné vzťahy námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová.

 

Obamovi demokrati, ako aj republikánski kongresmani už predtým vyzývali vládu, aby robila viac, a to aj jednostranne, aj v spolupráci s Európou. Chceli, aby Moskvu od agresie odrádzala a nečakala, kým Kremeľ urobí ďalší krok a následne naň len reagovala.

 

02:37 - V delfináriu v Donecku sa narodilo mláďa, ktoré pomenovali Mier

V delfináriu v nepokojnom východoukrajinskom meste Doneck pribudol nový účinkujúci, ktorého meno je symbolom nádeje pre budúcnosť regiónu. Volá sa Mier (po rusky i ukrajinsky Mir), uviedla v utorok agentúra Associated Press. Cvičiteľka v delfináriu Nemo Olga Nenková povedala, že mláďa delfína prišlo na svet v predvečer prvého mája.

 

img

 

00:43 - NATO bude uvažovať o trvalom rozmiestnení svojich vojsk vo východnej Európe

Severoatlantická aliancia (NATO) bude musieť v dôsledku rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou uvažovať o trvalom rozmiestnení svojich vojsk vo východnej Európe, uviedol v noci nadnes vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, ktorého citovala agentúra Reuters. Na otázku, či by NATO mohlo uvažovať o trvalom rozmiestnení svojich jednotiek vo východnej Európe, Breedlove na tlačovej konferencii v kanadskej Ottawe odpovedal: "Myslím, že je to niečo, čo budeme musieť zvážiť a predložiť na diskusiu vládam našich (členských) štátov, aby sme zistili, kam to povedie".

 

21:37 - Machnickyj: Polícia sa podieľala na trestnej činnosti separatistov v Odese

Príslušníci ukrajinskej polície sa spolupodieľali na trestnej činnosti separatistov v Odese. Vyplýva to zo slov ukrajinského generálneho prokurátora Oleha Machnického v dnešnom vysielaní spravodajskej televízie 5 kanal. Na margo úlohy, ktorú ochrancovia poriadku zohrali počas tragických nepokojov v juhoukrajinskom meste 2. mája, konštatoval, že možno hovoriť nielen o nečinnosti polície, ale aj o jej spoluúčasti na trestnej činnosti. Podľa jeho slov je už dnes jasné, že nešlo o náhodnú, ale plánovanú akciu, v ktorej podľa vlastných slov registroval aj isté známky koordinácie.

 

 

21:32 - Ukrajinskí poslanci odmietli referendum o územnej celistvosti krajiny

Ukrajinský parlament v utorok neschválil návrh na usporiadanie referenda o "územnej celistvosti a decentralizácii moci v krajine". Išlo o požiadavku separatistov na východe Ukrajiny, ktorú podporila aj Strana regiónov zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a komunisti. Vypísanie všeľudového hlasovania podporilo 154 poslancov, na schválenie návrhu však bolo potrebných až 226 hlasov. "Za 154. Zamietnuté. Vďakabohu!" napísal na svojom Facebooku poslanec vládnej strany Baťkivščyna (Vlasť) Oleksandr Bryhynec. "Musí byť usporiadané, ale nie počas vojny," uviedol.

 

21:33 - USA kategoricky odmietli snahy o referendum v Donecku a Luhansku

Spojené štáty dnes kategoricky odmietli snahy proruských síl o uskutočnenie referenda na východnej Ukrajine, uviedla tlačová agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že USA veľmi znepokojujú snahy proruských separatistov v Donecku a Luhansku o zorganizovanie "vykonštruovaného a falošného referenda" o nezávislosti, chystaného na 11. mája. Kerry na tlačovej konferencii so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou zdôraznil, že Washington rozhodne odmieta "ilegálnu snahu" na ďalšie delenie Ukrajiny.

 

 

21:08 - Začali sa aj v Mariupole ozbrojené aktivity?

Hustý čierny dym, ktorý bol viditeľný zo vzdialenosti rádovo kilometrov, stúpal dnes z okolia obsadenej budovy miestnej rady v ukrajinskom meste Mariupol. Informuje o tom internetový portál 0629.com.ua. Motoristi boli už nie po prvý raz v týchto dňoch prinútení vyhnúť sa okolitým uliciam.Vo viacerých lokalitách mesta blokujú cestné komunikácie trolejbusy postavené krížom. Navyše prišli z okolia armádnej základne pri miestnom letisku správy o ostreľovaní viacerých motorových vozidiel neznámymi osobami v "maskáčoch" a čiernych odevoch.

 

 

20:30 - V Kramatorsku separatisti údajne kladú míny do kanalizácie

Škatule so zatiaľ neznámym obsahom umiestnili do kanalizačnej siete vo východoukrajinskom meste Kramatorsk tamojší separatisti. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu rezortu obrany v Kyjeve. Vzhľadom na fakt, že v okolí Kramatorsku došlo iba v pondelok k odcudzeniu 25 ton trhavín, jestvujú vážne obavy z toho, že miestni povstalci zamínovávajú kanalizačnú sieť v meste. Po krátkodobom ovládnutí mesta vládnymi jednotkami je Kramatorsk od nedele opäť v rukách separatistov, ktorí obnovili kontrolné stanovištia na prístupových komunikáciách.

 

19:33 - Petra Porošenka by v stredu mala prijať Angela Merkelová

Favorit blížiacich sa ukrajinských prezidentských volieb, podnikateľ Petro Porošenko navštívi neočakávane Nemecko. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom dnes informovalo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. V rámci neoficiálnej návštevy spolkovej republiky by sa Porošenko mal v stredu stretnúť so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovu, ako aj šéfom nemeckej diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom a poslancami Spolkového snemu (Bundestagu).

 

19:22 - Lavrov a Steinmeier sa zhodli na potrebe dialógu na Ukrajine

Rusko dnes oznámilo, že minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho nemecký rezortný kolega Frank-Walter Steinmeier sa zhodli na dôležitosti podpory dialógu pre zmiernenie krízy na Ukrajine. Lavrov a Steinmeier, ktorí sa streli popri zasadnutí ministrov Rady Európy vo Viedni, zdôraznili "potrebu pokračovať v spoločnom úsilí Ruska, Spojených štátov, EÚ a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o podporu začatia celoukrajinského národného dialógu v záujme vyriešenia všetkých existujúcich problémov", uviedol ruský rezort diplomacie. Z jeho vyhlásenia citovala agentúra Reuters.

 

 

18:45 - Ukrajinský parlament schválil zákon potvrdzujúci čiastočnú mobilizáciu v krajine

Ukrajinský parlament schválil dnes zákon, ktorým potvrdzuje dekrét dočasného prezidenta Oleksandra Turčynova o čiastočnej mobilizácii. Tento dekrét schválili poslanci ešte 17. marca. Mobilizácia sa týka celkovo 24 oblastí krajiny, vrátane oblastí na východe a juhu krajiny, ako aj hlavného mesta Kyjeva. Parlament dal podľa slov lídra parlamentnej frakcie strany Sloboda Oleha Ťahnyboka zelenú pokračujúcej mobilizácii, ktorú odporučila v uplynulých dňoch ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), s tým, že všetci, ktorí si odslúžia 45 dní v ozbrojených zložkách, budú demobilizovaní.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies