Situácia na Ukrajine: Komunisti sa sťažujú, že nedostali pozvánku k okrúhlemu stolu

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 13:26 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Komunisti sa sťažujú, že nedostali pozvánku k okrúhlemu stolu

KYJEV - Konflikt na Ukrajine stále nie je vyriešený. Ukrajinská armáda stále bojuje na východe krajiny. Boje sú najmä v mestách Slovjansk a Mariupol. Situáciu stále monitorujeme.

slovakia

left justify in out

13:26 - Komunisti sa sťažujú, že nedostali pozvánku k okrúhlemu stolu

Komunistická strana Ukrajiny nedostala pozvánku k takzvanému okrúhlemu stolu o národnej jednote, informoval dnes tajomník strany Georgij Bujko. Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podľa neho navrhol termín schôdzky na 14. mája.
"Jaceňuk rád rozpráva, ale my nevidíme žiadne činy," konštatoval Bujko. Dialóg tak podľa jeho slov nie je možný, keďže komunistická frakcia bola "ilegálne vylúčená" z diskusií v parlamente.
Bujko taktiež poukázal na nevyhnutnosť "okamžite zastaviť protiteroristickú operáciu na východe, ktorú ľudia opisujú ako trestnú". Dodal, že ilegálne skupiny, ktoré z kyjevského Majdanu zaplavujú celú krajinu, by mali byť odzbrojené ešte pred akýmkoľvek dialógom v parlamente.

img

11:13 - V Luhanskej oblasti počas referenda údajne zastrašujú ľudí

Z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa dnes koná referendum o štatúte regiónu, hlásia problémy s bezpečnosťou, informovala agentúra ITAR-TASS.
Predstaviteľ tlačového strediska pre otázky referenda Vasilij Nikitin tvrdí, že "ozbrojení ľudia, istá 'Národná garda', zastrašujú ľudí v okrese a presúvajú vojenskú techniku z jednej lokality do druhej". Volebnú účasť v takzvanej Luhanskej ľudovej republike však označil za vysokú.
Podobne aj spolupredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. "Pred volebnými miestnosťami sú obrovské rady. Ľudia chcú hlasovať," uviedol.

 

08:14 - V Doneckej a Luhanskej oblasti sa začalo referendum o nezávislosti

V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa dnes začalo referendum o štatúte regiónov, informovala agentúra RIA Novosti.
Obyvatelia budú odpovedať na otázku, či podporujú "akt o štátnej samostatnosti" svojich regiónov, ktoré sa v apríli vyhlásili za Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.
Predseda ústrednej volebnej komisie Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin uviedol, že "všetko ide podľa plánu, žiadne poplašné signály momentálne neboli hlásené".
Organizátori referenda v Doneckej oblasti vytlačili vyše tri milióny hlasovacích lístkov a vyhlásili, že hlasovanie bude platné bez ohľadu na počet zúčastnených voličov.

 

05:57 - USA kritizujú Rusko, že separatistom na Ukrajine nezabránilo v referende

Krátko pred začiatkom kontroverzného referenda o nezávislosti na východe Ukrajiny Spojené štáty kritizovali Rusko za jeho pasivitu voči tamojším separatistom. Ruský prezident Vladimir Putin nepodporil svoju výzvu na odloženie referenda žiadnymi činmi, vyhlásila dnes v noci hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.Podľa Američanov Moskva nevyužila svoj vplyv na východoukrajinských separatistov, aby im zabránila v usporiadaní referenda. Putin pritom ešte v stredu verejne vyzval na preloženie plebiscitu.

 

01:58 - Rusko zámerne narúšalo ukrajinský vzdušný priestor

Ruské vzdušné sily podľa nemeckej tajnej služby BND viac ráz zámerne narušili ukrajinský vzdušný priestor. Informuje o tom dnešné vydanie nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag.
Kremeľ síce tieto informácie niekoľkokrát poprel, no nemecká tajná služba vo svojej správe z 29. apríla spracovanej pod vedením šéfa úradu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej Petra Altmaiera uvádza, že k narušeniu ukrajinského vzdušného priestoru ruskými lietadlami skutočne došlo. BND sa opiera o informácie americkej špionážnej služby NSA, ktorá údajne zachytila a rozšifrovala rádiové rozhovory popredných predstaviteľov ruskej armády.
Podľa NSA dostali ruskí vojenskí piloti jasný rozkaz narúšať ukrajinský vzdušný priestor.
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Moskvu z narúšania ukrajinského vzdušného priestoru ešte 26. apríla. Kremeľ však tieto obvinenia rázne poprel.


img

16:21 - Prezidentské voľby sú dobrým nástrojom na stabilizáciu Ukrajiny

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes označil za "dobrý nástroj na stabilizáciu Ukrajiny" prezidentské voľby, naplánované na 25. mája, uviedla tlačová agentúra DPA.
Barroso sa v Krakove stretol s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským. Podľa názoru poľského lídra potrebujú ukrajinské voľby podporu.
"Prezidentské voľby potrebujú našu podporu. Vtedy sa môže zvýrazniť spolupatričnosť a prispieť k riešeniu spoločných problémov Východu a Západu," povedal Komorowski.

img

13:03 - Berlín a Paríž hrozia Moskve ďalšími sankciami, ak zlyhajú voľby na Ukrajine

Berlín a Paríž vyvodia "patričné dôsledky" v prípade zlyhania prezidentských volieb na Ukrajine, uviedli dnes v spoločnom vyhlásení nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej francúzsky hosť, prezident Francois Hollande.
Kancelárka neskôr novinárom povedala, že ak voľby, ktoré sú naplánované na 25. mája, zlyhajú, "sme pripravení uvaliť na Rusko ďalšie sankcie".
Merkelová a Hollande v spoločnom vyhlásení uvádzajú, že "ak sa nebudú konať medzinárodne uznané prezidentské voľby, nevyhnutne to povedie k ďalšej destabilizácii krajiny. Nemecko a Francúzsko sa zhodujú, že v takomto prípade budú vyvodené zodpovedajúce dôsledky, ako to načrtla Európska rada 6. marca 2014".

img

11:34 - Národná garda sa stiahla z Mariupolu

Ukrajinská Národná garda dnes oznámila, že stiahla svoje jednotky z mesta Mariupol na juhovýchode krajiny. Situáciu v meste označila za napätú.    

"Jednotky boli stiahnuté z epicentra udalostí," uviedla garda vo vyhlásení.
 Agentúra ITAR-TASS informovala, že ukrajinské bezpečnostné sily spustili v piatok paľbu z obrnených vozidiel na účastníkov osláv Dňa víťazstva nad fašizmom, ktorí sa zhromaždili pri policajnej stanici a chceli zabrániť obsadeniu budovy. Podľa zástupcov samozvanej Doneckej ľudovej republiky zahynulo najmenej desať ľudí.

 

10:19 - Proruskí militanti zadržiavali v Donecku pracovníkov Červeného kríža

Niekoľko pracovníkov Červeného kríža zadržiavali sedem hodín proruskí militanti vo východoukrajinskom meste Doneck. Jedného z nich zbili, skupinu prepustili dnes, informovala predstaviteľka Červeného kríža Irina Cariuková.
      

"Prepustili ich o druhej hodine. Jedného silno zbili," uviedla Cariuková pre agentúru Reuters. Dodala, že obeť je momentálne v nemocnici. Podrobnosti neuviedla, hoci internetový portál Novosti Donbasa informoval, že medzi zadržanými bol francúzsky občan.
      

Únoscovia sa údajne zmocnili aj liekov, ktoré boli v kancelárii Červeného kríža v Donecku. Lieky, ako sa uvádza na internetovej stránke Červeného kríža, boli doručené do Donecka 7. mája. Mali ich distribuovať po regióne, kde sa odohrali ťažké boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi.

img

19:54 - Organizátori minuli na referendum v Doneckej oblasti len 1200 eur

Niečo vyše 1200 eur sa zdá malá cena za samostatnosť, ale toľko zaplatili organizátori v Doneckej oblasti za blížiace sa nedeľné referendum o odtrhnutí od Ukrajiny. Výsledok referenda však môže vyústiť do občianskej vojny v štáte, napísala dnes tlačová agentúra Reuters. Päťsto eur, alebo 8000 hrivien, išlo na toner do troch požičaných tlačiarní, ktoré vychrlili hlasovacie lístky pre vyše tri milióny oprávnených voličov. Toto hlasovanie však vyhlásila centrálna vláda v Kyjeve za nezákonné. Zoznam voličov je dva roky starý a nevyžaduje sa žiadna minimálna účasť, aby bolo referendum označené za platné. Do oblasti, kde proruskí separatisti vyhlásili samozvanú "Doneckú ľudovú republiku", neboli pozvaní ani žiadni zahraniční pozorovatelia. "Podporujete akt o štátnej samostatnosti Doneckej ľudovej republiky?" tak znie otázka na hlasovacom lístku referenda. Čiernobiely vytlačený papier neobsahuje žiadne osobitné znaky, ktoré by mohli zabrániť vzniku duplikátov. "No dobre, nie je to v súlade so zákonom, ale podľa mňa je to jediné východisko zo situácie," uviedol 33-ročný Roman Ľagin, šéf narýchlo zostavenej volebnej komisie v Donecku. Atmosféra nedeľného ľudového hlasovania na východe Ukrajiny je teda amatérska a možnosť manipulácie je obrovská.

 

19:35 - Rusko vyzýva na dialóg sprostredkovaný OBSE

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas piatkového telefonátu s americkým náprotivkom Johnom Kerrym vyzval na urgentný dialóg medzi ukrajinskou vládou a nepokojnými oblasťami na východe a juhu krajiny, ktorý by mala sprostredkovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šéf ruskej zahraničnej politiky tiež požiadal Washington, aby pomohol ukončiť vojenské operácie proti separatistom na Ukrajine.

"Sergej Lavrov vyjadril nádej, že... Washington v úzkej spolupráci s Kyjevom docieli ukončenie vojenských zásahov na juhovýchode (Ukrajiny), oslobodenie politických väzňov a amnestiu pre demonštrantov," uviedol jeho rezort vo vyhlásení. 

 

18:23 - Putin na Kryme zdôraznil potrebu rešpektovania práv Rusov

S právami Rusov vrátane práva na sebaurčenie sa musí nakladať s rešpektom, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru na anektovanom čiernomorskom polostrove Krym v rámci osláv Dňa víťazstva nad fašizmom. Oznámila to tlačová agentúra Reuters. "So všetkými krajinami a ľuďmi zaobchádzame s úctou, pričom rešpektujeme ich zákonné práva a záujmy. To isté však aj my požadujeme od ostatných - aby rovnako nakladali s našimi zákonnými záujmami vrátane historického práva a práva na sebaurčenie," povedal ruský líder davom pri príležitosti svojej prvej návštevy polostrova od jeho marcovej anexie. Putin uskutočnil svoju triumfálnu cestu na Krym po mohutnej demonštrácii ruskej vojenskej sily na Červenom námestí v Moskve. Oslavy sa konajú v čase, keď sa pozornosť celého sveta upiera na Ukrajinu, kde sa proruskí separatisti pripravujú na referendum o odtrhnutí niektorých území od Ukrajiny.

 

17:58 - Profesor Zubov v Brne: Existuje aj Rusko, ktoré sa za anexiu Krymu hanbí

Ruský profesor Andrej Zubov, prepustený z prestížnej moskovskej univerzity za kritiku Kremľa, dnes vystúpil v Brne s jeden a polhodinovou prednáškou. Ako historik odmieta tvrdenie Ruska, že nie je a nikdy nebolo súčasťou západnej civilizácie. "Dúfam, že v budúcnosti uvidíme Rusko ako súčasť západného sveta," povedal študentom Masarykovej univerzity. A dodal, že existuje aj Rusko, ktoré sa hanbí za anexiu Krymu. Informácie priniesol spravodajský portál Českej televízie (ČT) a webová stránka iDNES.cz. Popredný ruský historik, religionista a politológ Zubov (62) prišiel do Česka na pozvanie Masarykovej univerzity. Práve tá mu nedávno ponúkla miesto profesora, keď prišiel o prácu na známej moskovskej diplomatickej akadémii (MGIMO) po tom, čo začiatkom marca v liberálnych novinách Vedomosti prirovnal ruskú anexiu Krymu k postupu hitlerovského Nemecka v roku 1938 - k anšlusu Rakúska či zabratiu Sudet. Profesor s vďakou odmietol brniansku, ako aj ďalšie zahraničné ponuky. Je presvedčený, že jeho povinnosťou je rozširovať obzory študentom doma v Rusku, aby sa z nich stali európsky mysliaci ľudia so širokým rozhľadom, ako povedal vedec v rozhovore pre ČT. Putinov režim nie je Rusko, zdôraznil historik Zubov. A sám je toho dôkazom. So súčasným ruským postojom ku kríze na Ukrajine nesúhlasí a prišiel preto o prácu.

 

17:28 - Poľský premiér: Putin hrá politickú hru na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin hrá politickú hru na Ukrajine a v jej okolí. Je potrebné nenechať sa do nej zatiahnuť, ale kriticky a rozumne posudzovať kroky Ruska na Ukrajine, uviedol dnes poľský premiér Donald Tusk. Tusk na tlačovej konferencii v Sejme podľa tlačovej agentúry PAP informoval, že vo štvrtok telefonoval s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a že bude hovoriť aj s prezidentským kandidátom Petrom Porošenkom.
      

"Nezdá sa, že by nedávne vyhlásenie prezidenta Putina (navrhujúce odloženie referenda na východe Ukrajiny) malo nejaký pozitívny, praktický vplyv," povedal Tusk. "Podľa optimistickej interpretácie Putin koná v dobrej viere a vyzýva na zrušenie nelegálnych referend, ale separatisti jeho výzvu odmietli. A táto dosť naivná interpretácia pokračuje tvrdením, že Putin nemá nič spoločné so separatistami," dodal poľský premiér s tým, že "my v Poľsku nie sme naivní". Tusk tiež uviedol, že Rusko by malo byť zastúpené na podujatiach pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Osvienčimu v januári budúceho roka. K otázke pozvánky pre Putina či iných ruských lídrov je však podľa neho potrebné pristupovať "opatrne a zdržanlivo", keďže nie je jasné, ako sa situácia dovtedy vyvinie.

 

16:57 - Ukrajina odmieta pri súčasnej cene za dodávky ruského plynu platby vopred

Ukrajina nebude platiť za dodávky ruského plynu vopred, ak cena za plyn bude na súčasnej úrovni. Povedal to ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Reagoval tak na vyhlásenia ruského ministra tohto sektora Alexandra Novaka. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v stredu (7. mája) oznámila, že Ukrajina nezaplatila do stanoveného termínu, ktorým bol práve 7. máj, za aprílové dodávky plynu. Celkový dlh Kyjeva tak podľa ruskej firmy dosiahol 3,51 miliardy USD (2,55 miliardy eur). Následne vo štvrtok minister Alexander Novak uviedol, že v dôsledku toho prechádza Rusko voči Ukrajine na platby vopred, čo znamená, že Ukrajina bude musieť v máji zaplatiť za dodávky plynu naplánované na jún. Ruské ministerstvo energetiky dodalo, že Gazprom pošle Ukrajine predbežný účet na jún do 16. mája a plyn v júni dodá v takom objeme, za aký Ukrajina do konca mája zaplatí.

 

16:53 - EÚ dodá približne 15 ľudí a päť firiem na sankčný zoznam zameraný proti Rusku

Veľvyslanci Európskej únie sa v zásade zhodli na tom, že na úniový sankčný zoznam zameraný proti Rusku dodajú približne 15 ľudí a päť firiem pôsobiacich na Kryme. Informovali o tom dnes diplomati EÚ, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters. Sankčný zoznam vznikol ako reakcia na to, že Rusko pripojilo ukrajinský Krym k svojmu územiu. Konečné rozhodnutie, či budú zavedené ďalšie sankcie, urobia v až pondelok 12. mája ministri zahraničných vecí EÚ, keď zhodnotia vývoj na Ukrajine po víkende - vtedy totiž proruskí separatisti plánujú uskutočniť referendum o nezávislosti východnej Ukrajiny od centrálnej kyjevskej vlády.

 

16:51 -  Pri zrážkach v Mariupole zahynulo 20 rebelov

V ukrajinskom Mariupole sa v piatok odohrali ozbrojené strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami, pri ktorých zahynulo asi 20 rebelov. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Podľa jeho slov sa pokus "teroristov" vtrhnúť do policajnej centrály zmenil na ostrú prestrelku s armádou, národnou gardou a bezpečnostnými silami vo vnútri budovy. Niektorí separatisti následne utiekli a hľadali útočisko v meste. Ak sa počet obetí potvrdí, pôjde o najviac mŕtvych na strane povstalcov od začiatku bojov.

 

"Teroristická skupina asi 60 mužov vybavených automatickými zbraňami napadla policajnú centrálu. Asi 20 teroristov sme zlikvidovali a štyroch zajali," uviedol Avakov na svojej stránke na Facebooku. Ako dodal, pre "tých, ktorí prichádzajú so zbraňami, strieľajú a berú rukojemníkov, mučia ich, okrádajú ľudí a skrývajú sa za rôznymi sloganmi, pre tých má ukrajinský štát len jednu odpoveď - úplné zničenie". 

 

 

15:23 - Putin: Rusko je s Krymom silnejšie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes počas prvej návšteve Krymského polostrova po jeho marcovom pripojení k Ruskej federácii vyhlásil, že Rusko sa stalo s Krymom silnejším."Som si istý, že rok 2014 vojne do análov našej celej krajiny ako rok, keď sa národy, ktoré tu žijú, pevne rozhodli byť spolu s Ruskom, potvrdiac vernosť historickej pravde a pamiatke našich predkov," povedal Putin v krátkom prejave po tom, ako si pozrel vojenskú prehliadku v Sevastopole."Je pred nami veľa práce, avšak prekonáme všetky ťažkosti, pretože sme spolu, čo znamená, že sme sa stali silnejší," citovala ho agentúra Reuters.
      

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen medzitým označil Putinovu návštevu Krymu za "nemiestnu". Zdôraznil, že aliancia stále považuje čiernomorský polostrov za súčasť územia Ukrajiny a jeho anektovanie Ruskom za protiprávne. "Pokiaľ viem, ukrajinské úrady nepozvali Putina," povedal Rasmussen na návšteve estónskej metropoly Tallinn. Dodal, že nie sú žiadne "viditeľné dôkazy" tvrdení Ruska, že stiahlo svoje vojenské jednotky od hranice s Ukrajinou. "Videli sme takéto oznámenia aj v minulosti, bez stiahnutia ruských vojakov, preto sme veľmi opatrní," citovala ho agentúra AP.

 

img

 

14:58 - Kukan: Konflikt ohrozuje nielen stabilitu Ukrajiny, ale celej Európy

Na Ukrajine je jeden otvorený ostrý konflikt, ktorý podľa europoslanca Eduarda Kukana ohrozuje stabilitu Ukrajiny, okolitých krajín, ale aj celej Európy. Kukan to uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi v Košiciach. „My ako susedia by sme mali mať životný záujem na tom, čo sa tam deje. Mali by sme sa k tejto problematike vyjadrovať veľmi jasne, zrozumiteľne, kategoricky. Pretože sme susedia, malo by nám na Ukrajine záležať a mali by sme hrať v Európskej únii aktívnu úlohu a angažovať sa,“ povedal Kukan. Doložil, že zazlieva nášmu premiérovi hmlisté, nejasné vyjadrenia v otázke riešenia problémov na východe Ukrajiny.

 

13:58 - Putin zavítal na Krym, zúčastní sa na prehliadke námorníctva

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na Krym. Ide o jeho prvú návštevu tohto polostrova po jeho pripojení k Ruskej federácii, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa. Putin uskutočnil svoju triumfálnu cestu na Krym po mohutnej demonštrácii ruskej vojenskej sily na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa konala pri príležitosti každoročných osláv Dňa víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Oslavy sa konajú v čase, keď sa pozornosť celého sveta upiera na Ukrajinu, kde sa proruskí separatisti pripravujú na referendum o odtrhnutí niektorých území od Ukrajiny.

 

13:13 - Z Mariupolu hlásia streľbu a osem mŕtvych

K zrážkam medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami došlo dnes v meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom. O život prišlo osem ľudí, niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Policajti sa snažili dostať späť pod kontrolu budovu policajnej stanice, keď sa dostali pod paľbu proruských síl, informovala agentúra. Podľa zdrojov agentúry Reuters prišli separatisti o jedného svojho muža, šesť utrpelo zranenia. Ukrajinské sily dorazili do mesta niekoľkých obrnených vozidlách, čo zachytávajú videá zverejnené na portáli YouTube. Spolupredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin pre agentúru ITAR-TASS uviedol, že neznámi ozbrojenci, zrejme z Národnej gardy, spustili streľbu na civilistov v meste. Situáciu ale označil za "pokojnú". "Prebiehajú oslavy Dňa víťazstva. K pamätníku obetiam Veľkej vlasteneckej vojny boli položené vence. Práve sa koná galakoncert a zhromaždenie. Na podujatie prišli veteráni druhej svetovej vojny," povedal Pušilin.

 

 

12:52 - Štátnu televíziu vyradili zahraniční sabotéri, tvrdí SBU

Zahraniční sabotéri prerušili dnes na niekoľko hodín vysielanie ukrajinskej štátnej televízie, oznámila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Podľa nej akciu podporila Moskva v rámci kampane vyvolať povstanie na východe Ukrajiny. Úrad starostu Kyjeva informoval najprv o požiari v dôsledku skratu. Podľa SBU však ide o dielo sabotérov, ktorí podpálili podzemné káble dodávajúce elektrickú energiu a signál vysielaču a niekoľkým rozhlasovým staniciam, a to práve v deň 69. výročia víťazstva nad fašizmom.

 

11:49 - Lukašenko: Ukrajinský scenár nie je v Bielorusku možný

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že ukrajinský scenár nie je v jeho krajine možný. V tejto súvislosti poukázal na múdrosť a vlastenectvo Bielorusov. Jeho slová zazneli pri kladení vencov pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom. "Ukrajina, nám blízka a drahá krajina, sa stala konfliktnou zónou. Neschopnosť úradov, korupcia, ekonomický kolaps a vonkajšie intrigy spôsobili historickú tragédiu ukrajinského národa," povedal bieloruský prezident. Táto tragédia podľa neho okamžite pritiahla ľudí, ktorí chcú zneužiť situáciu.

 

"Krvilačná dráma ukrajinského národa sa stala zámienkou pre postup NATO k hraniciam Bieloruska a Ruska," citovala Lukašenka agentúra ITAR-TASS. Prezident zdôraznil, že mnoho ľudí na svete zabúda na historickú lekciu a že niektoré štáty sa snažia o presadenie práva silnejšieho. "Pamätáme sa na rozbitú Juhosláviu, horiaci Irak a spustošenú Líbyu," podotkol. "Každý, kto bude chcieť podrobiť si našu krajinu, stretne sa s porážkou. Naša armáda a všetky orgány na presadzovanie práva sú kedykoľvek pripravené brániť zvrchovanosť krajiny a občiansky mier pred neoprávneným zasahovaním zvonka aj zvnútra," dodal Lukašenko.

 

img

 

11:29 - Úrady v Donecku nezabránia separatistom v organizovaní referenda

Úrady na východe Ukrajiny priznali svoju bezmocnosť v snahe zabrániť konaniu miestneho referenda o odtrhnutí sa od Kyjeva, ktoré vyhlásili proruskí separatisti. Nemajú totiž k dispozícii dostatok príslušníkov bezpečnostných síl na to, aby ľudovému hlasovaniu, ktoré sa má v nedeľu konať v Donecku, zabránili, uviedol dnes úrad primátora Donecka vo vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra DPA.

 

 

10:44 - Turčynov sľúbil vojnovým veteránom chrániť mier v krajine

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes pri príležitosti 69. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom sľúbil veteránom, že bude chrániť mier v krajine. "Z tých, ktorí zbraňou alebo prácou prispeli k víťazstvu, zostalo 1,6 milióna veteránov. Z nich 32.000 sú priami účastníci krvavých bojov a 55.000 sú vojnoví invalidi. Sú to ľudia, na ktorých je hrdá celá Ukrajina," citovala Turčynova agentúra UNIAN. "Úprimne si vážime našich osloboditeľov, ktorí hrdinsky ubránili naše neodňateľné právo žiť slobodne v rodnej krajine. Za cenu vlastnej krvi spolu s vojakmi protihitlerovskej koalície zachránili od fašistického otroctva krajiny zotročenej Európy," uviedol dočasný prezident. Veteránom zaželal pevné zdravie, duševnú pohodu, pokoj a šťastný a dlhý život.

 

img

 

10:38 - Francúzsko kritizovalo "nelegálne referendá" na východe Ukrajiny

Francúzsko kritizovalo dnes výzvy proruských separatistov na konanie referend o sebaurčení na Ukrajine. "Francúzsko predovšetkým odsudzuje rozhodnutie separatistov na východe Ukrajiny usporiadať nelegálne referendá," uviedol podľa agentúry Reuters francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vo vyhlásení. "Okamžitou prioritou je deeskalácia (situácie), záväzok k národnému dialógu a príprava na voľby, ktoré budú 25. mája," dodal šéf francúzskej diplomacie.

 

09:54 - Moskva žiada od Ukrajiny za plyn platby vopred

Rusko požiada Ukrajinu, aby za júnové dodávky zemného plynu zaplatila vopred. Povedal to vo štvrtok večer ruský minister energetiky Alexander Novak. Energetická spoločnosť Gazprom uviedla, že aprílové dodávky plynu Ukrajine sa stali splatnými, ale nič sa neuhradilo, čiže celkový dlh Kyjeva za ruský plyn vzrástol a 3,51 mld. USD. "Na základe kontraktu nesplnenie povinností automaticky vedie k prechodu na platby za dodávky plynu vopred s účinnosťou od 1. júna," konštatoval Novak vo vyhlásení.

 

02:17 - Americké komandá smerujú na cvičenia v Pobaltí a východnej Európe

ribližne 200 príslušníkov špeciálnych amerických síl a podporného personálu sa zúčastní v nadchádzajúcich mesiacoch na cvičeniach vo východnej Európe a troch pobaltských štátoch v rámci snahy Spojených štátov ubezpečiť spojencov v regióne, informovala dnes agentúra Associated Press. Pentagón povedal, že asi 40 príslušníkov osobitných operačných síl sa v súčasnosti zúčastňuje na dvojtýždňovom cvičení nazvanom Spring Storm (Jarná búrka) v Estónsku. A 140 sa ich tento mesiac zúčastní na cvičení Flaming Sword (Ohnivý meč) v Lotyšsku a Litve, do ktorého sa okrem USA zapojí sedem ďalších krajín. Tretie cvičenie sa uskutoční v Lotyšsku.

 

Situácia v Mariupole

 

 

00:30 - Ukrajinský premiér podozrieva Putina, že na Deň víťazstva "niečo" naplánoval

Zmierlivé poznámky ruského prezidenta Vladimira Putina priviedli ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka k podozreniu, že Moskva plánuje počas dnešných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom nejakú akciu, aby zdiskreditovala Kyjev.  Ukrajina na dnešné oslavy porážky nacistického Nemecka v roku 1945 posilnila bezpečnostné opatrenia, povedal vo štvrtok Jaceňuk. Už v stredu vyjadril pochybnosti o Putinovom telefonáte na východnú Ukrajinu, aby tamojší proruskí separatisti odložili na nedeľu naplánované referendum o odtrhnutí a jeho nedôveru vzbudil aj Putinov sľub urobiť všetko, čo môže pre obnovenie stability. "Vyvolalo to vo mne zlú predtuchu. Hovoria jednu vec a robia druhú," citovala jeho slová vo vysielaní televízie agentúra Reuters.

 

img

 

00:15 - Vodcovia Ukrajiny chcú krízu na východe riešiť "okrúhlym stolom"

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok navrhli vytvoriť "okrúhly stôl" pre vyriešenie konfliktu v krajine. Zasadnúť k nemu by mali politické sily a občianske zoskupenia vo všetkých regiónoch, uviedli a pozvali si na pomoc medzinárodných sprostredkovateľov. Agentúra Reuters informovala, že Turčynov a Jaceňuk v spoločnom vyhlásení tiež zopakovali ponuku amnestie pre tých, ktorí "nemajú na rukých krv" z bojov na východe Ukrajiny, kde proruské sily vedú povstanie proti Kyjevu.

 

Situácia v Slovjansku

 

 

22:26 - Prieskum: Veľká väčšina Ukrajincov si želá zachovanie jednoty krajiny

Veľká väčšina Ukrajincov si želá zachovanie jednotnej Ukrajiny, a to aj v prevažne rusky hovoriacich východných regiónoch. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu washingtonského inštitútu Pew Research Center. Celkovo 77 percent z vyše 1650 respondentov sa vyslovilo za zachovanie Ukrajiny v jej súčasných hraniciach; vo východných oblastiach krajiny to bolo okolo 70 percent.  Spomedzi rusky hovoriacich obyvateľov sa za jednotnú Ukrajinu vyslovilo 58 percent opýtaných, uviedla agentúra AP. Podporu ústrednej vláde v Kyjeve vyjadrilo len približne 41 percent účastníkov prieskumu. Výrazný rozdiel bol v tomto smere medzi západom a východom krajiny, a to v pomere 60 ku 24. Počet respondentov, ktorí sa domnievajú, že Rusko má na dianie na Ukrajine negatívny vplyv bol podľa prieskumu trojnásobne vyšší, než tých, ktorí označili vplyv Moskvy za pozitívny. Prieskum bol vykonaný medzi 5.-23. aprílom na vzorke 1659 dospelých účastníkov s možnou odchýlkou 3,3 percenta. 

 

20:53 - Rasmussen ubezpečil východoeurópskych spojencov o podpore NATO

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes počas návštevy Poľska a Estónska ubezpečil východoeurópskych spojencov o pevnej podpore zo strany Severoatlantickej aliancie. "Celá aliancia stojí za vami. Náš záväzok ku kolektívnej bezpečnosti je pevný ako skala," povedal Rasmussen v estónskej metropole Tallinn. 

 

img

 

20:37 - Zeman poruší tradíciu, vynechá ruskú recepciu

Český prezident Miloš Zeman nepríde na piatkovú recepciu na pôde ruského veľvyslanectva v Prahe konanú pravidelne pri príležitosti výročia ruského Dňa víťazstva nad fašizmom. Potvrdil to vo štvrtok jeho hovorca Jiří Ovčáček. Zeman tak poruší tradíciu, keďže jeho predchodca Václav Klaus sa na slávnosti zúčastňoval pravidelne, a minulý rok dorazil aj Zeman. Na druhý deň prišiel na Hrad na odhalenie korunovačných klenotov, kde sa jeho pohyb stal terčom výsmechu médií. Vtedajší český minister financií Miroslav Kalousek vtedy dokonca uviedol, že "chýbalo málo a ku korunovačným klenotom, korune, žezlu a jablku by pribudla šabľa". Na ruskú recepciu nepríde ani šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek. Takýto postoj dokumentuje zhoršenie vzťahov medzi Prahou a Moskvou po marcovom pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku. To podrobil kritike prezident aj samotná vláda. Zeman dokonca vyzval NATO a EÚ k preventívnemu zastrašeniu Ruska.

 

img

 

19:20 - Rusko: Putin dozeral na priebeh rozsiahleho cvičenia za účasti jadrových síl

Ruské ozbrojené sily uskutočnili dnes rozsiahle vojenské cvičenie, na ktorého priebeh osobne dohliadal prezident Vladimir Putin. Manévrom sa prizerali aj prezidenti členských krajín Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), ktorí pricestovali na rokovania do Moskvy. Do vopred naplánovaného cvičenia, prebiehajúceho na území celej krajiny, sa okrem pozemných jednotiek, bojového letectva, protivzdušnej obrany, delostrelectva a námorníctva zapojili aj strategické raketové sily, kontrolujúce arzenál jadrových hlavíc. Súčasťou cvičenia bolo odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely Topoľ z Plesecka severe európskeho Ruska, ktorá zasiahla stanovený cieľ v približne 6000 kilometrov vzdialenej testovacej oblasti Kura na polostrove Kamčatka. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies