Situácia na Ukrajine: Smrtiaci útok na separatistov rozhorčil Rusko

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 13:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Smrtiaci útok na separatistov rozhorčil Rusko

KYJEV - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu odsúdilo útok pri východoukrajinskom Slovjansku, ktorého terčom boli miestni proruskí separatisti a podľa ruských médií pri ňom zahynulo päť ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

12:51 - Smrtiaci útok na separatistov rozhorčil Rusko

Vyhlásenie Moskvy hovorí o usmrtení nešpecifikovaného počtu civilistov ozbrojencami Pravého sektora, čo je ultranacionalistická skupina zaangažovaná do februárového zosadenia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Vyjadruje pritom "rozhorčenie nad provokáciou... ktorá svedčí o chýbajúcej vôli zo strany orgánov Kyjeva udržať na uzde a odzbrojiť nacionalistov a extrémistov". Moskva poukazuje taktiež na skutočnosť, že smrtiaca prestrelka sa odohrala po štvrtkovom uzavretí dohody medzi Ukrajinou, Ruskom, EÚ a USA ako stranami krízových rokovaní v Ženeve, ktorá vyzýva na odzbrojenie militantných skupín.

 

"Rusko trvá na dôslednom plnení záväzkov, ktoré Ukrajina prijala v záujme deeskalácie situácie," vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Aktérmi útoku na improvizované kontrolné stanovište separatistov pri Slovjansku boli údajne príslušníci nacionalistických polovojenských jednotiek, stránky ukrajinskej polície a ministerstva vnútra však informujú o strete medzi "dvoma skupinami civilistov", ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a troch zranených. Spravodajcovia agentúry Reuters potvrdili najmenej dve obete na životoch, zatiaľ čo podľa správy ruského kanála Rossija-24 zahynuli traja proruskí aktivisti a dvaja spomedzi útočníkov. Ide pritom o prvý stret so smrteľnými následkami na východe Ukrajiny od podpísania dohody v Ženeve predpokladajúcej demilitarizáciu nepokojnej oblasti a ukončenie okupácie štátnych objektov separatistami.

img

 

09:30 - Útok na separatistov si vyžiadal 5 mŕtvych

Ruská štátna televízia v nedeľu informovala o útoku skupiny ozbrojencov na jedno z kontrolných stanovíšť proruských separatistov na východe Ukrajiny, pri ktorom podľa nej zahynulo päť ľudí. Správu o udalosti blízko východoukrajinského mesta Slovjansk sa agentúre Reuters zatiaľ nepodarilo overiť. Ruská stanica Rossija-24 s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Slovjansku uviedla, že zahynuli traja príslušníci proruských skupín kontrolujúcich mesto ako aj dvaja spomedzi útočníkov. Samozvaný starosta Slovjansku podporujúci separatistov podľa miestneho tímu televízie Reuters takisto informoval, že v nočných hodinách došlo v oblasti ku stretu s obeťami na životoch.

 

Ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja v sobotu oznámil, že bezpečnostné sily pozastavili "protiteroristickú" operáciu na východe krajiny až do ukončenia sviatkov.

 

 

09:12 - Väčšina v Doneckej oblasti nechce pripojenie k Rusku

Väčšina občanov Doneckej oblasti na východe Ukrajiny nechce pripojenie svojho regiónu k Rusku. Vyplýva to z posledného prieskumu verejnej mienky kyjevského Medzinárodného sociologického inštitútu.Pripojenie k Rusku si podľa neho nepraje 52,2 percenta opýtaných, za sa vyslovilo 27,5 percenta. Na celej východnej Ukrajine sa počet odporcov pripojenia týchto regiónov k Rusku vyšplhal na 69,7 percenta. Proti prítomnosti ozbrojencov v oblasti je až 77 percenta ľudí.

 

Obyvatelia Doneckého regiónu, kde proruskí ozbrojenci a separatisti obsadili vládne budovy a policajné stanice asi v desiatich mestách, považujú úradujúceho prezidenta Oleksandra Turčynova za nelegitímnu hlavu štátu. Tento názor vyjadrilo 74 percenta respondentov. Požiadavku Ruska na federalizáciu Ukrajiny podporuje 38,4 percenta opýtaných a ďalších 41 percent je za decentralizáciu moci na Ukrajine.

 

06:09 - Pravý sektor v Žytomyrskej oblasti odovzdal Molotovové koktaily

Bunka ukrajinského radikálneho hnutia Pravý sektor v Žytomyrskej oblasti odovzdala miestnemu oddeleniu tajnej služby 21 debien s Molotovovými koktailmi a dva 50-litrové sudy so zápalnou zmesou, informovala dnes agentúra RIA Novosti.
      

K odovzdaniu došlo v sobotu v prítomnosti aktivistov z Pravého sektora, zástupcov verejnosti a vedenia regionálneho oddelenia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).
      

"Tento krok je výsledkom vzájomného pochopenia nevyhnutnosti zníženia napätia v spoločnosti, pochopenia dôležitosti dodržiavania ustanovení dohôd zo Ženevy a pochopenia potreby koordinovaného postoja s orgánmi činnými v trestnom konaní a špeciálnymi orgánmi v regióne v otázke ochrany štátnosti," uviedla vo vyhlásení SBU.
      

RIA Novosti pripomenula, že na ženevskej schôdzke zo 17. apríla medzi zástupcami Ukrajiny, Ruska, Európskej únie a Spojených štátov zaznela výzva na odzbrojenie ilegálnych skupín a opustenie obsadených budov, ulíc, námestí a ďalších verejných miest vo všetkých ukrajinských mestách. Dohoda predpokladá aj udelenie amnestie pre všetkých demonštrantov - výnimkou sú tí, ktorí sa dopustili závažných trestných činov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona